Allsvensk klubb hotas av svårt bakslag

Kalmar FF går mot en ekonomisk förlust som i värsta fall kan sluta med ett underskott på 15 miljoner kronor. Guldfågeln Arena kostar klubben stora summor och dessutom sviker publiken.
Guldfågeln Arena byggde Kalmar FF som i dag äger anläggningen. En snygg och modern arena, men som också kostar stora belopp. Foto: Patric Söderström, TT Nyheter

 

- Det är ingen akut situation, men vi inser faran och måste vara uppmärksamma på den, säger Kalmars klubbdirektör Svante Samuelsson till FotbollDirekt.se.

Han tror inte att förlusten ska bli så stor som 15 miljoner.

Inte mer än 5 miljoner

- Min prognos är att vi landar på minus 5 miljoner.. Om vi tittar på de två föregående åren så är vi plus 1 miljon första året och sedan minus 1 miljon året efter, nu blir det lite mer, säger Samuelsson.

Kalmar FF är en av allsvenskans mest solida klubbar och Kalmar hade 62,9 miljoner kronor vid den senaste allsvenska genomgången.

- Vi har en stabil ekonomisk situation totalt sett, en bra grund. Det är ingen akut situation, men vi inser faran och måste vara uppmärksamma på den.

Svante Samuelsson vill tona ned ordet kris.

Färre åskådare

Den ekonomiska förlusten har två förklaringar – kostnaderna för Guldfågel Arena samt utebliven publik.

Ett hemmasnitt på 7 000 och spelarförsäljningar för 4-5 miljoner är vad klubben behöver för att göra ett nollresultat. Men dit har inte Kalmar nått.

- Över tid så behöver vi ha mer publik än vi haft i år – vi hade budgeterat med 7 000, men i många matcher har vi haft lägre publiksiffror än vad vi räknat med, säger Svante Samuelsson till Fotboll Direkt.

- Men det är en generell trend vi ser i allsvenskan. Vad det beror på är svårt att analysera, men vi ser att klubbarna har svårt att dra folk. Det är inget unikt för Kalmar.

Ändå sportslig succé

Just nu ligger snittet på 5 776 och ändå har laget svarat för en mycket bra säsong och slutligen kan det bli det bästa året sedan 2009 då det blev en fjärdeplats.

Guldfågeln Arena invigdes 2011 och kostnaderna där är enligt beräkningarna. 

- Visst, det kostar att äga. Men det är bara en del av alla kostnader, vi behöver hålla nere kostnaderna och öka intäkterna överallt i verksamheten. Man får se till helheten i vår verksamhet… Vi, precis som alla allsvenska klubbar, har svårt att gå runt på ren drift utan Europaspel och/eller spelarförsäljningar. Det är den verklighet vi lever i och inget unikt för Kalmar.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.