Allsvensk klubb hotas av svårt bakslag

Kalmar FF går mot en ekonomisk förlust som i värsta fall kan sluta med ett underskott på 15 miljoner kronor. Guldfågeln Arena kostar klubben stora summor och dessutom sviker publiken.
Guldfågeln Arena byggde Kalmar FF som i dag äger anläggningen. En snygg och modern arena, men som också kostar stora belopp. Foto: Patric Söderström, TT Nyheter

 

- Det är ingen akut situation, men vi inser faran och måste vara uppmärksamma på den, säger Kalmars klubbdirektör Svante Samuelsson till FotbollDirekt.se.

Han tror inte att förlusten ska bli så stor som 15 miljoner.

Inte mer än 5 miljoner

- Min prognos är att vi landar på minus 5 miljoner.. Om vi tittar på de två föregående åren så är vi plus 1 miljon första året och sedan minus 1 miljon året efter, nu blir det lite mer, säger Samuelsson.

Kalmar FF är en av allsvenskans mest solida klubbar och Kalmar hade 62,9 miljoner kronor vid den senaste allsvenska genomgången.

- Vi har en stabil ekonomisk situation totalt sett, en bra grund. Det är ingen akut situation, men vi inser faran och måste vara uppmärksamma på den.

Svante Samuelsson vill tona ned ordet kris.

Färre åskådare

Den ekonomiska förlusten har två förklaringar – kostnaderna för Guldfågel Arena samt utebliven publik.

Ett hemmasnitt på 7 000 och spelarförsäljningar för 4-5 miljoner är vad klubben behöver för att göra ett nollresultat. Men dit har inte Kalmar nått.

- Över tid så behöver vi ha mer publik än vi haft i år – vi hade budgeterat med 7 000, men i många matcher har vi haft lägre publiksiffror än vad vi räknat med, säger Svante Samuelsson till Fotboll Direkt.

- Men det är en generell trend vi ser i allsvenskan. Vad det beror på är svårt att analysera, men vi ser att klubbarna har svårt att dra folk. Det är inget unikt för Kalmar.

Ändå sportslig succé

Just nu ligger snittet på 5 776 och ändå har laget svarat för en mycket bra säsong och slutligen kan det bli det bästa året sedan 2009 då det blev en fjärdeplats.

Guldfågeln Arena invigdes 2011 och kostnaderna där är enligt beräkningarna. 

- Visst, det kostar att äga. Men det är bara en del av alla kostnader, vi behöver hålla nere kostnaderna och öka intäkterna överallt i verksamheten. Man får se till helheten i vår verksamhet… Vi, precis som alla allsvenska klubbar, har svårt att gå runt på ren drift utan Europaspel och/eller spelarförsäljningar. Det är den verklighet vi lever i och inget unikt för Kalmar.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.