De skapar ny sportjournalistik

Dags att lära sig ett nytt ord: Robotsportjournalistik. Skaparna bakom fenomenet är Ola Nilsson och Christian Balkenius.
Christian Balkenius, tv, och Ola Nilsson är männen bakom Robotjournalistik som nu testas i Sverige för första gången.e

 

Robotjournalistik är ett välkänt begrepp i vissa delar av världen, bland annat USA där en del ekonomiartiklar skrivs av robotar.

I Sverige är begreppet inte lika bekant, och absolut inte inom sporten värld. Det ska bli ändring på det nu. Det ska Ola Nilsson och Christian Balkenius se till. De är männen bakom Robosport.se.

Referat på en mängd matcher

- Vi har haft idén i flera år, och det senaste året har vi fokuserat på att skapa en robot som just skriver referat från fotbollsmatcher. Och sen insåg vi hur många matcher det spelas och  – då ville vi förmå en robot rapportera från alla fotbollsmatcher som spelas i seriesystemet, både på ungdoms- och seniornivå, berättar Ola Nilsson för Idrottens Affärer.

Doun var också det perfekta paret för uppgiften. Ola är musikern, skådespelaren och filosofiläraren från Trelleborg som sadlade om till sportjournalist, och via sommarvikariat på Värnamo Nyheter gick en sväng om ett år var på TT, DN, Aftonbladet och Fotbollskanalen/TV4. Christian från Helsingborg är professor i Kognitionsvetenskap och jobbar med artificiell intelligens, har mängder av publikationer i ämnet och räknas till Sveriges vassaste inom området. 

Svenska Fotbollförbundet uppskattade antalet matcher totalt på ett år till 350 000. Ola och Christian satte igång att programmera roboten utifrån olika parametrar och med hjälp av matchfakta skapar roboten texter från alla matcher.

Enorm respons

I lördags var det premiär. 2 000 fotbollsmatcher spelades runt om i landet. Alla fanns med på Robosport.se – några med citat dessutom tack vare klubbreportrar som anmäler sig på Robosport.se och arbetar ideellt med rapportera in citat via Facebook samt även kan lägga upp bilder och filmer. Är det något extra intressant som händer i matcherna, såsom ovanligt många mål eller ett ovanligt snyggt mål, lyfter Ola Nilsson luren och gör en intervju. 

- Responsen har varit enorm. Jag tror folk uppskattar att vi behandlar alla matcher lika, oavsett division och om det är ungdomsmatcher eller seniormatcher, säger Ola Nilsson och beskriver drivkraften i satsningen:

- Dels är det en språklig, journalistisk och en teknisk utmaning. Det har också varit en intressant resa för både mig och Christian. För min del har det blivit en omvänd analys av mitt eget skrivande. Vilka fakta vi har programmerat in i roboten utgår ju ifrån min egen nyhetsvärdering, vilken i sin tur beror på min känsla för materialet.

Den enskilde reportern behövs

Kommer sportjournalistiken att förändras i grunden nu, eller blir kanske till och med sportjournalisten av kött och blod överflödig i framtiden?

- Nej, den enskilde reportern beskriver fortfarande bäst den enskilda matchen, men kan förstås inte hinna med alla matcher som roboten kan. Däremot kan roboten förfinas och programmeras att ta hänsyn till fler fakta. Dessutom kommer roboten att få många kompisar med tiden, som hjälper till med citat, bilder och filmer för att göra rapportering ännu bättre, vilket är bra för breddfotbollen.

Är detta början på en trend med robotjournalistik i Sverige?

- Det är mycket möjligt, det finns många andra områden som det skulle kunna fungera på, säger Ola Nilsson som tillsammans med Christian Balkenius bryter ny mark till glädje för många som vill följa sina favoritfotbollslag även längre ned i divisionerna. 

Thomas Björn

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.