De skapar ny sportjournalistik

Dags att lära sig ett nytt ord: Robotsportjournalistik. Skaparna bakom fenomenet är Ola Nilsson och Christian Balkenius.
Christian Balkenius, tv, och Ola Nilsson är männen bakom Robotjournalistik som nu testas i Sverige för första gången.e

 

Robotjournalistik är ett välkänt begrepp i vissa delar av världen, bland annat USA där en del ekonomiartiklar skrivs av robotar.

I Sverige är begreppet inte lika bekant, och absolut inte inom sporten värld. Det ska bli ändring på det nu. Det ska Ola Nilsson och Christian Balkenius se till. De är männen bakom Robosport.se.

Referat på en mängd matcher

- Vi har haft idén i flera år, och det senaste året har vi fokuserat på att skapa en robot som just skriver referat från fotbollsmatcher. Och sen insåg vi hur många matcher det spelas och  – då ville vi förmå en robot rapportera från alla fotbollsmatcher som spelas i seriesystemet, både på ungdoms- och seniornivå, berättar Ola Nilsson för Idrottens Affärer.

Doun var också det perfekta paret för uppgiften. Ola är musikern, skådespelaren och filosofiläraren från Trelleborg som sadlade om till sportjournalist, och via sommarvikariat på Värnamo Nyheter gick en sväng om ett år var på TT, DN, Aftonbladet och Fotbollskanalen/TV4. Christian från Helsingborg är professor i Kognitionsvetenskap och jobbar med artificiell intelligens, har mängder av publikationer i ämnet och räknas till Sveriges vassaste inom området. 

Svenska Fotbollförbundet uppskattade antalet matcher totalt på ett år till 350 000. Ola och Christian satte igång att programmera roboten utifrån olika parametrar och med hjälp av matchfakta skapar roboten texter från alla matcher.

Enorm respons

I lördags var det premiär. 2 000 fotbollsmatcher spelades runt om i landet. Alla fanns med på Robosport.se – några med citat dessutom tack vare klubbreportrar som anmäler sig på Robosport.se och arbetar ideellt med rapportera in citat via Facebook samt även kan lägga upp bilder och filmer. Är det något extra intressant som händer i matcherna, såsom ovanligt många mål eller ett ovanligt snyggt mål, lyfter Ola Nilsson luren och gör en intervju. 

- Responsen har varit enorm. Jag tror folk uppskattar att vi behandlar alla matcher lika, oavsett division och om det är ungdomsmatcher eller seniormatcher, säger Ola Nilsson och beskriver drivkraften i satsningen:

- Dels är det en språklig, journalistisk och en teknisk utmaning. Det har också varit en intressant resa för både mig och Christian. För min del har det blivit en omvänd analys av mitt eget skrivande. Vilka fakta vi har programmerat in i roboten utgår ju ifrån min egen nyhetsvärdering, vilken i sin tur beror på min känsla för materialet.

Den enskilde reportern behövs

Kommer sportjournalistiken att förändras i grunden nu, eller blir kanske till och med sportjournalisten av kött och blod överflödig i framtiden?

- Nej, den enskilde reportern beskriver fortfarande bäst den enskilda matchen, men kan förstås inte hinna med alla matcher som roboten kan. Däremot kan roboten förfinas och programmeras att ta hänsyn till fler fakta. Dessutom kommer roboten att få många kompisar med tiden, som hjälper till med citat, bilder och filmer för att göra rapportering ännu bättre, vilket är bra för breddfotbollen.

Är detta början på en trend med robotjournalistik i Sverige?

- Det är mycket möjligt, det finns många andra områden som det skulle kunna fungera på, säger Ola Nilsson som tillsammans med Christian Balkenius bryter ny mark till glädje för många som vill följa sina favoritfotbollslag även längre ned i divisionerna. 

Thomas Björn

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.