Många miljoner från idrotten

Klubbar och enskilda, supporterföreningar, elit, och motion – utan undantag har det skett en mobilisering som är imponerande och den största tvivlaren till idrott måste väl ändå acceptera att resultatet är överväldigande.
Björn Eriksson, RF:s ordförande, framhåller idrottens enorma kraft. "Det många enskilda och föreningar gör är sanslöst bra".

 

Idrottens förmåga att snabbt improvisera och komma till handling bevisas igen. Det finns otaliga exempel på ett snabbt agerande och påhittighet för att samla resurser till flyktingar.

Det handlar om miljoner kronor i insamlingar.

Haag/Jönssons vinstpengar

Som paret Emil Jönsson och Anna Haag. De gick ut med meddelandet:

”- När det sker katastrofer, oavsett om det är pågående eller akuta, vill man göra något. Hjälpa till. Det är mänskligt att känna så. Det kallas att man är human. Vi vill hjälpa allt och alla, men det kan vi inte och den begränsningen gör ont i hjärtat. 

Att se bilden på lilla Alan gjorde ont på riktigt. I kropp och själ. Därför väljer vi att skänka 10 % av våra prispengar denna säsong till barn på flykt. 

Låt oss hoppas att detta blir den bästa säsong någonsin. Och att det lilla faktiskt kan göra skillnad”. 

”Idrottens global gemenskap”

Självklart ställer svensk idrott upp. Det beskedet ger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson efter att Stefan Löfven bjudit in till nationell samling kring hur nyanlända snabbare ska komma in i samhället.

- Idrottens styrka är att språket är universellt. Där kan vi mötas oavsett bakgrund, erfarenheter, språkkunskaper eller tro. Idrottens 20 000 föreningar i 71 idrottsförbund finns i varje by och kan erbjuda nyanlända flyktingar en välkomnande gemenskap, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Föreningar från hela Sverige, från stora AIK till lilla Näldens IF, har också öppnat sina föreningar och gör särskilda satsningar för nyanlända. Det finns otaliga historier om den roll idrotten har spelat för människors väg in i det svenska samhället.

- Idrottsföreningarna gör skillnad redan men jag önskar vi kunde göra mer. Vi har själva ingen möjlighet att omprioritera i de resurser vi har eftersom stödet inte har räknats upp sedan 2010.  

Basket startar "Välkommen hit"

+ Förra året startade Alvik Basket verksamhet för ensamkommande flyktingar, nu tar klubben nästa steg och blir en del i idrottens största projekt, Välkommen hit.

Forskningsrapporter visar att Basketsverige är bra på att välkomna barn och ungdomar med rötter i andra kulturer. Nu när flyktingströmmarna är större än någonsin historiskt sett, vill basketen göra ännu mer. 

Svenska Basketbollförbundet drog därför igång projektet Välkommen hit i våras med finansiellt stöd av Svenska PostkodLotteriet. 20 basketföreningar är delaktiga   

Auktionerar ut tröjor

+ Fotbollsspelaren Moestafa El Kabirs beslut att agera har överträffat anfallarens förväntningar. Han har fått in över 100 000 kronor. Moestafa fick exempelvis 70 000 kr från försäljningen av Helsingborgspelaren Robin Simovics tröja.

”Jag fick ett meddelande från någon som ville köpa Simovics tröja för 70 000. Personen vill vara anonym men det är ju helt fantastiskt”, säger Moestafa som också har auktionerat ut Erton Fejzullahus, Guillermo Molins och Robin Simovics tröjor. Nästa tröja som är till salu Henok Goitoms i AIK.

+ SHL såg Brynäs initiativ och mobiliserar samtliga 14 klubbar i högsta serien. SHL-klubbarnas kampanj går under namnet "Det här handlar inte om hockey" och pengarna går till Unicefs arbete för barn på flykt. ”Underbart att SHL och alla klubbar nu hänger på”, säger Brynäs vice klubbdirektör Johan Cahling till klubbens hemsida. Förhoppningen är att passera 1 miljon kronor.

+ Gefle IF säljer t-shirtar och kepsar under måndagens allsvenska match mot Djurgården, där behållningen går till Rädda Barnen. Ungdomar från klubben ska dessutom gå med bössor och samla in pengar.

+ Sandvikens bandy jobbar via insamlingen #sandvikenhjälper med pengar går till Röda Korset, och går med insamlingsbössor under sina träningsmatcher.

+ Åtvidabergs FF via lagkaptenen Daniel Hallingström meddelar på twitter att spelarna har lämnat bidrag. Han skriver: "Vi spelare i ÅFF vill hjälpa till i den stundande flyktingkatastrofen. Vi har skänkt 10 500 kr till UNHCR." 

+ Degerfors skänker två kronor per åskådare vid hemmamatchen mot Mjällby den 19 september. Pengarna går till Röda Korset, som också bjuds in för att samla in pengar i samband med matchen. Spelare, tränare och övrig personal i Degerfors IF bidrar genom att skänka ett belopp från septemberlönen.

+ Malmö FF är redan uppe i närmare 200 000 kronor efter en inledande uppmaning på Twitter. ”Det rullar på och sedan får vi se hur vi kan sälja något vid någon match så att vi kan lägga in en större klumpsumma”, säger Magnus Ericsson, ordförande i MFF Support. ”Vi satt själva och resonerade om att nu måste vi göra något bland fasen, vi borde hitta på något, sedan bestämde vi oss för att köra på den som finns”, säger Magnus Ericsson som framhåller att det är medlemmar från alla håll inom MFF som bidrar

+ Hammarby Fotboll stödjer Assyrier Utan Gränser som bedriver humanitära hjälpinsatser i Syrien och Irak. Det blir en auktion av spelartruppens matchtröjor från matchen mot Örebro SK. AIK förbarmar sig över ensamkommande flyktingbarn. Djurgården ger Världens barn utrymme på tröjorna för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling och målet är att samla in 400 000 kronor. Kalmar FF har startat en insamling i samarbete med Unicef.

+ Guligans i Borås, alltså Elfsborgs supportergrupp, var först ut i våras. Peking Ultras i Norrköping  samlas nu också tiotusentals kronor för att hjälpa flyktingar via Biljetthjälpen. Syftet är att kunna bjuda flyktingar i Norrköping på gratis IFK-matcher.

"Fotbollen är något som förbrödrar. Fotbollen ska vara öppen för alla. Alla har dock inte möjlighet att lägga pengar på att gå på fotboll och det är därför vi i Peking Ultras drar igång Biljetthjälpen. Vi kommer inför matchen kontakta ett eller flera boenden för att se hur vi ska lägga upp arbetet och i framtiden kommer vi även att hjälpa andra utsatta grupper", skriver Peking Ultras i ett pressutskick. Många flera supportergrupper hänger på, som Helsingborgs Kärnan. Dessutom har Bajen Fans erbjudit plats flera ensamkommande flyktingar plats vid klubbens matcher. Örebro SK:s fans samarbetar med Världens barn. Änglarna Supportergrupp, IFK Göteborgs-supportrarna, jobbar ihop med Unicef.  

Här är flera insatser

Bromma support samarbetar med Unicef och samlar in pengar.

Dösjöbro IF i Skåne mötte Bjärred och skänkte intäkterna om  5600 kronor till välgörenhet.

Gais vill gynna Sverige för UNHCR och uppmanar medlemmarna på hemsidan att medverka.

Edsbyn Red Farmers, bandysupportrar, skänker pengar .

Gais önskar att medlemmarna solidariskt engagerar sig för Sverige för UNHCR.

Gripen i Trollhättan har ett gäng A-lagsspelare som skänker pengar.

Fagersta Södras division IV-lag ger entréintäkterna från nästa hemmamatch, 12 september, till Unicef.

FC Härlanda utmanar andra klubbar och samlar också pengar internt. 

Harg-Östhammar FF:s division V-lag från Uppland har hela sommaren hjälpt ensamkommande flyktingbarn och låtit dem spela fotboll i föreningen.

Landskrona BoIS bjuder in flyktingbarn och skänker allt överskott från ett 50/50-lottförsäljning till flyktinghjälp. 

Liverpool Sverige uppmanar alla medlemmar att samla inpengar.

Morlanda Goif firar 70 år och låter alla intäkter gå till Unicef.  

Stall Kolgjinis hästauktionen skänker 1 procent av den totala omsättningen till FN:s insamling för flyktingkatastrofen. Har nått 180 000 kr.

Skellefteå AIK/North Power, hockeyklubbens supporterförening, skänker 5 000 kronor till Radiohjälpen. 

Spöland Vännäs IF tar entréerna från både damlagets och herrlagets matcher gå till Unicef.

Stenungsunds IF låter intäkterna från en sponsordag senare gå till ensamkommande flyktingbarn. Sveakurd FC, nystartat division VII-lag i Göteborg, är en resurs vad det gäller aktiviteter för ensamkommande

Utsikten tog intiativ till att ett lag med ensamkommande flyktingbarn fick spela mot lokala kändisar. 

We Are United, Manchester Uniteds svenska supporterklubb, gynnar Unicef. 

Örebro Hockey: I samband med träningsmatchen mot Vita Hästen så samlar ÖHK och Svenska kyrkan in pengar. Vid entrén kan alla välja att skänka pengar i stället för att betala inträde.

Örgryte samlar in kläder och pengar som i sedan ska fraktas till den grekiska ön Lesbos i samarbete med den ideella hjälpinsatsen "Vi gör vad vi kan".

Visbys P18-lag skänkte inträdet från en match till Rädda Barnen.

PSG skänker 1 miljon euro 

Utomlands pågår också auktioner. Paris Saint-Germain med inte bara Zlatan Ibrahimovic, utan också Kosovare Asllani, Caroline Seger och Lisa Dahlkvist i damlaget, skänker 1 miljon euro via klubbens stiftelse.

"Stiftelsen förbinder sig till ett långsiktigt hjälparbete med målet att starta solidaritetsprojekt i och utanför Frankrike", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Roma, Real Madrid och flera tyska klubbar, kanske framför allt Bayern München bidrar också.

De 80 klubbar som ingår i Champions League och Europa League är eniga om att donera en euro per såld biljett till varje lags första hemmamatch i flyktingstöd. Det inkluderar alltså Malmö FF. Portugiska Porto tog initiativet och Bayern Münchens VD Karl-Heinz Rummenigge hoppas på en behållning runt 2-3 miljoner euro. 

Spelarna i Bayern München ska för övrigt vandra in på planen tillsammans med flyktingbarn vid nästa hemmamatch i Bundesliga.  Därtill ska klubbens ungdomsakademi starta ett träningsläger för flyktingbarn, och klubben skänker även 1 miljon euro olika projekt som ska gynna flyktingar.

Källa: Bl a Sportbladet

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.