De borde vara utbrända...

Långa arbetsdagar, många resor, pressen att alltid vara tillgänglig, att aldrig vara svarslös, obekväma arbetstider, interna konflikter, och inget slut på uppgifter. Så är en elittränares tillvaro. Och ändå älskar de sitt jobb!
Även på elitnivå får en tränare mycket mer ansvar för olika områden än vad han egentligen är anställd till att göra. Foto: TT

 

Det visar studien”Utbrändhetsprocessen bland tränare i elitidrott” som Göran Kenttä, fil dr i idrottspsykologi och lektor vid GIH, medverkat i. 

Egentligen har de en vansinnig tillvaro där också den mentala pressen är tuff.

En passion och livsstil

Men det motsägelsefulla är att studien visar också att många upplever att jobbet är roligt, intressant och meningsfullt. 

- Jobbet är både hobby, yrke och passion och det personliga engagemanget blir då en viktig drivkraft, säger Kenttä.

Hans slutsats är ändå att en av fyra tränare i elitidrott riskerar bli utbrända

- Förmågan till återhämtning är avgörande för att behålla en god hälsa och en elittränarens vardag handlar om ständig press att lyckas. Därför måste det tas fram en strategi för att balansera arbetet för att förhindra att elittränare blir utbrända, säger Göran Kenttä.

299 tränare tillfrågade

I en av studiens fyra delar har 299 tränare på elitnivå från Norge och Sverige svarat på en omfattande enkät. De är verksamma inom bland annat fotboll, skidskytte, friidrott, simning, handboll, volleyboll, ishockey och basket. 

I en annan del har tidigare professionella coacher intervjuats om erfarenheter av processen och arbetet som ledde till utbrändhet. Marte Bentzen, doktorand vid sektionen för coachning och psykologi vid Norges idrottshögskola, har tillsammans med Göran Kenttä forskat i ämnet.

Enda utvägen är att klubbar och förbunds måste se problemet. Annars kommer fler elittränare bränna ut sig. 

Tränarna bör också få kunskaper i beslutsfattande, konflikthantering, ansvarsfördelning och hur idrottsorganisationerna fungerar som en arbetsplats.

- Organisationen måste informera tränaren om arbetstid, begränsningar och hur de kan upprätthålla en sund balans mellan arbete och privatliv. Många behöver bli mer medvetna om hur de kan och bör behålla sin hälsa och energinivåer genom nödvändig vila och återhämtning, säger Göran Kenttä.

De känner igen sig

Många tränare kan intyga att de känner igen sig i beskrivningen.

En är Anne Forsell, tidigare simtränare i svenska junior- och seniorlandslaget och numera sportchef för junior och ungdomslandslagen i badmintonförbundet. Hon är en av de elittränare som medverkat i studien och är inte förvånad. 

- Jag själv har varit utbränd och vet vilka enorma krav det ställs. En tränare ska vara med på alla träningar, tävlingar och ska alltid prestera. Det jag nu har lärt mig är att ha större självinsikt, strukturera arbetet och att våga säga nej.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.