Paret överlåter golfbanan de har byggt

Medlemmarna i HaningeStrand Golfklubb i Haninge, söder om Stockholm, har på ett extra årsmöte beslutat att från och med 1 januari 2021 teckna ett 20-årigt arrendeavtal med ägarna till Husby Golfbana. Därmed lämnar makarna Aina och Gunnar Sundelius, 72 och 77 år, över sitt 27-åriga livsverk som nu blir störst i Haninge, 36 hål!

HaningeStrand Golfklubb, med ordförande Kjell Eriksson (t v ), har tecknat ett 20-årigt arrendeavtal med Husby Golfbana, makarna Aina och Gunnar Sundelius livsverk som de byggt upp under nästan 30 år.

Medlemmarna i Husby GC Österhaninge kommer att erbjudas medlemskap i HaningeStrand GK. De förfogar därmed, på lika villkor, över två golfanläggningar med sammanlagt 36 golfhål, övningsområden samt tillhörande fastigheter. Det gör de sammanslagna anläggningarna störst i Haninge kommun, 9 hål större än grannen Haninge GK som förfogar över 27 hål.

Familjär stämning

Aina och Gunnar Sundelius gläds åt att se deras livsverk sedan 27 år, som de drivit tillsammans med sina tre döttrar Anna, Karin och Sara, leva vidare när de nu går i pension ”på riktigt”. Det är dags att någon annan tar över när döttrarna valt andra vägar i livet.

- Vi har haft ett gott samarbete med HaningeStrand genom plusmedlemskapet som har berättigat till spel på båda banorna de senaste åren, så ett långt arrendeavtal där HaningeStrand tar över verksamheten kändes som den bästa lösningen. Vi känner också att HaningeStrand kan driva verksamheten vidare i Husbys familjära anda. Här hälsar vi på alla, vilket är mycket uppskattat, berättar Aina Sundelius.

Så, hur känns det då att lämna över sitt livsverk?

- Det känns bra! Vi kommer att minnas alla de härliga människorna vi har träffat genom golfen – människor som för det mesta åkt hem med ett leende. 

På grund av överproduktion av spannmål uppmuntrades bönderna i början av 90-talet att använda en del av åkermarken till alternativ odling, såsom energigrödor och skog. Det lockade inte bröderna Gunnar och Lennart Sundelius som drev lantbruk på Husby Gård.

- En golfbana verkade mycket trevligare och skulle hålla odlingslandskapet öppet. Vi planerade därför att bygga en pay-and-play bana men hade ingen tidigare erfarenhet av eller kunskap om golf, berättar Aina Sundelius. 

Inga bunkrar och bara plogdjup

På hösten 1991 ansökte bröderna Sundelius om bygglov för en bana av enklare karaktär och fick efter kort tid ett så kallat enkelt bygglov. De fick inte anlägga bunkrar eller gräva djupare än plogdjup, dvs cirka 30 centimeter.

Kontakter knöts och hösten 1992 skrevs ett så kallat nyttjanderättsavtal mellan klubben Österhaninge GK och banägarna. Därmed fick klubben en egen hemmabana och kunde ansöka om medlemskap i Svenska Golfförbundet. Banägarna fick del av klubbens golfkunnande och en stadig kundkrets med de 400 medlemmar klubben redan hade. 

Husby Golfbana ligger i en gammal kulturbygd. Österhaninge kyrka med sitt höga spetsiga torn syns över nästan hela banan. Husbyån och Lillån med sina breda raviner utgör naturliga hinder på många av hålen. 

För över tusen år sedan när dalgången var en havsvik kunde man segla sina Vikingaskepp hit upp. I närheten av tredje hålets utslagsplats hittades i början av 1800-talet en silverskatt från Vikingatiden. Där finns också resterna av gamla husgrunder från byn Broby som dog ut så sent som på 1800-talet.

2012 upphörde Österhaninge GK. Husby GC Österhaninge bildades och anslöts till Svenska Golfförbundet som så kallad A1:a, dvs associerad utan rösträtt på förbundsmötet.

Vad ska ni göra nu när ni inte har golfbanan längre?

- Ta igen allt som vi har försummat genom åren: Vänner, hemmet, trädgården, sommarledighet….  

Hur mycket har ni plöjt ned i banan?

- Det är svårt att säga, men cirka sju och en halv miljon kronor i material, inhyrd grävmaskinist och golfarkitekt när vi byggde nya greenområden, tees och bunkrar på alla hål mellan år tjugohundra och tjugohundraåtta.  Därtill kommer kostnaden för allt det arbete Gunnar och banpersonalen utförde. Vi behövde aldrig låna eller debitera medlemmar extra för detta utan lät överskottet från greenfeen bekosta arbetet. Vartefter standarden på banan ökade kunde vi naturligtvis höja årsavgiften, berättar Aina Sundelius. 

Kjell Eriksson, ordförande i HaningeStrand GK, förklarar syftet med samgåendet:

- Vi skapar synergier och bättre förutsättningar för våra medlemmar. Det ger oss möjligheter till en bättre ekonomi som gör att vi kan planera för framtida nödvändiga investeringar på båda anläggningarna, såsom bevattning, banförbättringar och nya greenområden. Det säkrar golfspelet för våra medlemmar minst tjugo år framåt. Det betyder dessutom att medlemmarna får två banor till förfogande i stort sett till priset av en.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.