Paret överlåter golfbanan de har byggt

Medlemmarna i HaningeStrand Golfklubb i Haninge, söder om Stockholm, har på ett extra årsmöte beslutat att från och med 1 januari 2021 teckna ett 20-årigt arrendeavtal med ägarna till Husby Golfbana. Därmed lämnar makarna Aina och Gunnar Sundelius, 72 och 77 år, över sitt 27-åriga livsverk som nu blir störst i Haninge, 36 hål!

HaningeStrand Golfklubb, med ordförande Kjell Eriksson (t v ), har tecknat ett 20-årigt arrendeavtal med Husby Golfbana, makarna Aina och Gunnar Sundelius livsverk som de byggt upp under nästan 30 år.

Medlemmarna i Husby GC Österhaninge kommer att erbjudas medlemskap i HaningeStrand GK. De förfogar därmed, på lika villkor, över två golfanläggningar med sammanlagt 36 golfhål, övningsområden samt tillhörande fastigheter. Det gör de sammanslagna anläggningarna störst i Haninge kommun, 9 hål större än grannen Haninge GK som förfogar över 27 hål.

Familjär stämning

Aina och Gunnar Sundelius gläds åt att se deras livsverk sedan 27 år, som de drivit tillsammans med sina tre döttrar Anna, Karin och Sara, leva vidare när de nu går i pension ”på riktigt”. Det är dags att någon annan tar över när döttrarna valt andra vägar i livet.

- Vi har haft ett gott samarbete med HaningeStrand genom plusmedlemskapet som har berättigat till spel på båda banorna de senaste åren, så ett långt arrendeavtal där HaningeStrand tar över verksamheten kändes som den bästa lösningen. Vi känner också att HaningeStrand kan driva verksamheten vidare i Husbys familjära anda. Här hälsar vi på alla, vilket är mycket uppskattat, berättar Aina Sundelius.

Så, hur känns det då att lämna över sitt livsverk?

- Det känns bra! Vi kommer att minnas alla de härliga människorna vi har träffat genom golfen – människor som för det mesta åkt hem med ett leende. 

På grund av överproduktion av spannmål uppmuntrades bönderna i början av 90-talet att använda en del av åkermarken till alternativ odling, såsom energigrödor och skog. Det lockade inte bröderna Gunnar och Lennart Sundelius som drev lantbruk på Husby Gård.

- En golfbana verkade mycket trevligare och skulle hålla odlingslandskapet öppet. Vi planerade därför att bygga en pay-and-play bana men hade ingen tidigare erfarenhet av eller kunskap om golf, berättar Aina Sundelius. 

Inga bunkrar och bara plogdjup

På hösten 1991 ansökte bröderna Sundelius om bygglov för en bana av enklare karaktär och fick efter kort tid ett så kallat enkelt bygglov. De fick inte anlägga bunkrar eller gräva djupare än plogdjup, dvs cirka 30 centimeter.

Kontakter knöts och hösten 1992 skrevs ett så kallat nyttjanderättsavtal mellan klubben Österhaninge GK och banägarna. Därmed fick klubben en egen hemmabana och kunde ansöka om medlemskap i Svenska Golfförbundet. Banägarna fick del av klubbens golfkunnande och en stadig kundkrets med de 400 medlemmar klubben redan hade. 

Husby Golfbana ligger i en gammal kulturbygd. Österhaninge kyrka med sitt höga spetsiga torn syns över nästan hela banan. Husbyån och Lillån med sina breda raviner utgör naturliga hinder på många av hålen. 

För över tusen år sedan när dalgången var en havsvik kunde man segla sina Vikingaskepp hit upp. I närheten av tredje hålets utslagsplats hittades i början av 1800-talet en silverskatt från Vikingatiden. Där finns också resterna av gamla husgrunder från byn Broby som dog ut så sent som på 1800-talet.

2012 upphörde Österhaninge GK. Husby GC Österhaninge bildades och anslöts till Svenska Golfförbundet som så kallad A1:a, dvs associerad utan rösträtt på förbundsmötet.

Vad ska ni göra nu när ni inte har golfbanan längre?

- Ta igen allt som vi har försummat genom åren: Vänner, hemmet, trädgården, sommarledighet….  

Hur mycket har ni plöjt ned i banan?

- Det är svårt att säga, men cirka sju och en halv miljon kronor i material, inhyrd grävmaskinist och golfarkitekt när vi byggde nya greenområden, tees och bunkrar på alla hål mellan år tjugohundra och tjugohundraåtta.  Därtill kommer kostnaden för allt det arbete Gunnar och banpersonalen utförde. Vi behövde aldrig låna eller debitera medlemmar extra för detta utan lät överskottet från greenfeen bekosta arbetet. Vartefter standarden på banan ökade kunde vi naturligtvis höja årsavgiften, berättar Aina Sundelius. 

Kjell Eriksson, ordförande i HaningeStrand GK, förklarar syftet med samgåendet:

- Vi skapar synergier och bättre förutsättningar för våra medlemmar. Det ger oss möjligheter till en bättre ekonomi som gör att vi kan planera för framtida nödvändiga investeringar på båda anläggningarna, såsom bevattning, banförbättringar och nya greenområden. Det säkrar golfspelet för våra medlemmar minst tjugo år framåt. Det betyder dessutom att medlemmarna får två banor till förfogande i stort sett till priset av en.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.