Klubbar nekas skadestånd

Både Boden och Karlskrona uttrycker stort missnöje i delar av tävlingsnämndens besked i konflikten i Hockeyettan.

-Vi är brottsoffer, men vägras skadestånd, ännu ett led i att försöka krossa oss ekonomiskt, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Att slutresultaten fastställdes till 5-0 i matcher där motståndarlag uteblivit var väntat och en logisk följd med hänsyn till förbundets tävlingsbestämmelser. Men att vi drabbade föreningar inte kompenseras ekonomiskt är upprörande,  säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Kan inte betala

Ishockeyförbundets tävlingsnämnd, ordförande Jonas Sandberg, behandlade inte alls föreningarnas skadeståndskrav, cirka 800 000 kronor vardera för Boden och Karlskrona.

-Vi har inget stöd i tävlingsreglerna för att ta ställning till ekonomiska krav, meddelar Jonas Sandberg.

-Det innebär i en förlängning att lag i slutskede av säsongen kan utebli från matcher och spara resekostnader och annan ersättning. Om lag befinner sig i ”ingenmansland” varför då spela kostsamma bortamatcher då förbundets åtgärd endast är förlust 0-5, frågar Thomas Regemalm.

Per Rosenqvist delar helt Boden-ledarens uppfattning.

-Ja, det är helt galna signaler. Här har uppsåtet tydligt varit att skada oss, det är nonchalant av tävlingsnämnden.

- Vi kommer att driva frågan om skadestånd vidare, i första hand med överklagan till förbundsstyrelsen och om så krävs vidare till Riksidrottsnämnden (RIN), säger Per Rosenkvist.

Då blev det annorlunda

I januari 2019 uteblev Asplöven från möte med Kiruna IF. Laget stängdes av omedelbart och tvingades lämna Hockeyettan. Jonas Sandberg vill inte dra några paralleller med det ärendet och det uteblivande som ägt rum den här hösten.

-Det är inte jämförbart. Asplöven saknade en fungerande styrelse och hade inte möjlighet att fullfölja serien, meddelar Jonas Sandberg.

Följande fyra matcher har nu avgjorts på Sandbergs skrivbord, norra serien: Boden-Örnsköldsvik 5-0, Boden-Kalix 5-0. Södra serien: Karlskrona-Mörrum 5-0, Karlskrona-Vimmerby 5-0.

Ytterligare två matcher väntar på avgörande på skrivbordet: Boden-Piteå, 22/10 och Karlskrona-Dalen 24/10. Såväl Piteå som  Dalen uteblev, trots direkt uppmaning från Svenska Ishockeyförbundet (SIF) att spela enligt det uppgjorda serieprogrammet, beslut av SIF den 21/10.

-Vi har till tävlingsnämnden anmält att Dalen ska uteslutas. De hörsammade inte SIF-beslutet att spela, meddelar Per Rosenqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.