Klubbar nekas skadestånd

Både Boden och Karlskrona uttrycker stort missnöje i delar av tävlingsnämndens besked i konflikten i Hockeyettan.

-Vi är brottsoffer, men vägras skadestånd, ännu ett led i att försöka krossa oss ekonomiskt, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Att slutresultaten fastställdes till 5-0 i matcher där motståndarlag uteblivit var väntat och en logisk följd med hänsyn till förbundets tävlingsbestämmelser. Men att vi drabbade föreningar inte kompenseras ekonomiskt är upprörande,  säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Kan inte betala

Ishockeyförbundets tävlingsnämnd, ordförande Jonas Sandberg, behandlade inte alls föreningarnas skadeståndskrav, cirka 800 000 kronor vardera för Boden och Karlskrona.

-Vi har inget stöd i tävlingsreglerna för att ta ställning till ekonomiska krav, meddelar Jonas Sandberg.

-Det innebär i en förlängning att lag i slutskede av säsongen kan utebli från matcher och spara resekostnader och annan ersättning. Om lag befinner sig i ”ingenmansland” varför då spela kostsamma bortamatcher då förbundets åtgärd endast är förlust 0-5, frågar Thomas Regemalm.

Per Rosenqvist delar helt Boden-ledarens uppfattning.

-Ja, det är helt galna signaler. Här har uppsåtet tydligt varit att skada oss, det är nonchalant av tävlingsnämnden.

- Vi kommer att driva frågan om skadestånd vidare, i första hand med överklagan till förbundsstyrelsen och om så krävs vidare till Riksidrottsnämnden (RIN), säger Per Rosenkvist.

Då blev det annorlunda

I januari 2019 uteblev Asplöven från möte med Kiruna IF. Laget stängdes av omedelbart och tvingades lämna Hockeyettan. Jonas Sandberg vill inte dra några paralleller med det ärendet och det uteblivande som ägt rum den här hösten.

-Det är inte jämförbart. Asplöven saknade en fungerande styrelse och hade inte möjlighet att fullfölja serien, meddelar Jonas Sandberg.

Följande fyra matcher har nu avgjorts på Sandbergs skrivbord, norra serien: Boden-Örnsköldsvik 5-0, Boden-Kalix 5-0. Södra serien: Karlskrona-Mörrum 5-0, Karlskrona-Vimmerby 5-0.

Ytterligare två matcher väntar på avgörande på skrivbordet: Boden-Piteå, 22/10 och Karlskrona-Dalen 24/10. Såväl Piteå som  Dalen uteblev, trots direkt uppmaning från Svenska Ishockeyförbundet (SIF) att spela enligt det uppgjorda serieprogrammet, beslut av SIF den 21/10.

-Vi har till tävlingsnämnden anmält att Dalen ska uteslutas. De hörsammade inte SIF-beslutet att spela, meddelar Per Rosenqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.