Klubbar nekas skadestånd

Både Boden och Karlskrona uttrycker stort missnöje i delar av tävlingsnämndens besked i konflikten i Hockeyettan.

-Vi är brottsoffer, men vägras skadestånd, ännu ett led i att försöka krossa oss ekonomiskt, säger Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Att slutresultaten fastställdes till 5-0 i matcher där motståndarlag uteblivit var väntat och en logisk följd med hänsyn till förbundets tävlingsbestämmelser. Men att vi drabbade föreningar inte kompenseras ekonomiskt är upprörande,  säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Kan inte betala

Ishockeyförbundets tävlingsnämnd, ordförande Jonas Sandberg, behandlade inte alls föreningarnas skadeståndskrav, cirka 800 000 kronor vardera för Boden och Karlskrona.

-Vi har inget stöd i tävlingsreglerna för att ta ställning till ekonomiska krav, meddelar Jonas Sandberg.

-Det innebär i en förlängning att lag i slutskede av säsongen kan utebli från matcher och spara resekostnader och annan ersättning. Om lag befinner sig i ”ingenmansland” varför då spela kostsamma bortamatcher då förbundets åtgärd endast är förlust 0-5, frågar Thomas Regemalm.

Per Rosenqvist delar helt Boden-ledarens uppfattning.

-Ja, det är helt galna signaler. Här har uppsåtet tydligt varit att skada oss, det är nonchalant av tävlingsnämnden.

- Vi kommer att driva frågan om skadestånd vidare, i första hand med överklagan till förbundsstyrelsen och om så krävs vidare till Riksidrottsnämnden (RIN), säger Per Rosenkvist.

Då blev det annorlunda

I januari 2019 uteblev Asplöven från möte med Kiruna IF. Laget stängdes av omedelbart och tvingades lämna Hockeyettan. Jonas Sandberg vill inte dra några paralleller med det ärendet och det uteblivande som ägt rum den här hösten.

-Det är inte jämförbart. Asplöven saknade en fungerande styrelse och hade inte möjlighet att fullfölja serien, meddelar Jonas Sandberg.

Följande fyra matcher har nu avgjorts på Sandbergs skrivbord, norra serien: Boden-Örnsköldsvik 5-0, Boden-Kalix 5-0. Södra serien: Karlskrona-Mörrum 5-0, Karlskrona-Vimmerby 5-0.

Ytterligare två matcher väntar på avgörande på skrivbordet: Boden-Piteå, 22/10 och Karlskrona-Dalen 24/10. Såväl Piteå som  Dalen uteblev, trots direkt uppmaning från Svenska Ishockeyförbundet (SIF) att spela enligt det uppgjorda serieprogrammet, beslut av SIF den 21/10.

-Vi har till tävlingsnämnden anmält att Dalen ska uteslutas. De hörsammade inte SIF-beslutet att spela, meddelar Per Rosenqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.