Här är nye hockeyordföranden

Här är ligaorganisationen Hockeyettans nye ordförande – 63-årige Mats Pernhem, tidigare under fem år klubbdirektör i hockeyallsvenska Södertälje SK. 

Mats Pernhem förväntas ta klubban från nuvarande ordförande, omstridde Ronnie Glysing, som blir sparkad vid ett kommande extra årsmöte. 

Av Hockeyettans totalt 40 klubbar finns nu en majoritet för begäran om ett extra årsmöte. 

Mats Pernhem väntas ta över som ordförande i Hockeyettan.

Enligt stadgarna måste ett sådant genomföras inom två månader, men Kim Ahlqvist, ordförande för Nybro Vikings hoppas på en slutpunkt för Ronnie Glysings 10-åriga epok som ordförande betydligt snabbare.

-Vi klubbar som står bakom det här kravet har alla förlorat förtroende för Glysing. Vi är orolig för Hockeyettans varumärke och nu vill vi spela ishockey och ingenting annat, meddelar Kim Ahlqvist.

Komplicad rättighetstvist

Idrottens Affärer har i flera artiklar följt händelseutvecklingen i Hockeyettan, en strid som har flera bottnar. Bland annat en komplicerad rättighetstvist, avseende ljud och bild, där Boden och Karlskrona drivit en egen linje mot ligans huvudsponsor, ATG.

 En dom i Riksidrottsnämnden, RIN, fastslog varje förenings rätt att skriva egna avtal , i strid med Ishockeyförbundets paragraf 6:1 som förutsätter ligagemenskap för att få delta i förbundsserie, som Hockeyettan.

Riksidrottsstyrelsen kräver svar av Ishockeyförbundet senast 2 december på en rad frågor, bland annat en ljudfil där misstankar om korruption inom Hockeyettan har väckts. Boden Hockey har vädjat hos justitieminister Amanda Lind (mp) om påtryckningar mot RF, i syfte att tillse att RIN-domen efterlevs.

Ronnie Glysing och hans styrelse har vädjat om solidaritet och har hävdat att RIN-domen är felaktig och olycklig. En kamp som Glysing nu tycks ha förlorat.

Mats Pernhem var klubbdirektör i Södertälje 2014-2019. Han avböjer frågor om han kandiderar till posten som ordförande, men flera oberoende källor bekräftar att Mats Pernhem är det namn som kommer att föras fram.

Håller låg profil

-Vad som har hänt är att ett antal föreningar lämnat in en begäran om extra årsmöte. Om jag finns med i det sammanhanget vill jag inte kommentera.

-Jag har inte fått någon förfrågan,  om jag får frågan ska jag noga överväga mitt svar.  Det är vad jag har att säga i nuläget, meddelar Mats Pernhem.

Ett tydligt krav från de klubbar, som nu vill störta Glysing, är opartiskhet och helt avsaknad av bindningar till ligans medlemsklubbar. Pernhems renommé från åren i Södertälje är mycket god

Totalt har 23 av ligans 40 lag ställt sig bakom ordförandeskifte. Enligt uppgift står ytterligare ett antal lag bakom kravet, men vill av skilda skäl inte öppet redovisa sin hållning.

Bland de klubbar som inte öppet redovisar sin inställning finns i den södra serien Mörrum, i den östra Huddinge och i den norra gruppen, Sundsvall, Piteå och  Kalix.

Hur gör ligachefen?

Vid kommande extra årsmöte ska utöver ny ordförande väljas en helt ny styrelse, sex ledamöter och två suppleanter. Ligachefen Mats Johansson är anställd av Hockeyettan AB och har inte tagit ställning till sin egen framtid i en ny organisation.

-Jag har precis tagit del av den här informationen, och har för dagen inget svar vad som händer. Jag får fundera helt enkelt, säger Mats Johansson. 

Idrottens Affärer har sökt Ronnie Glysing, men han har inte återkommit.

Enligt Kim Ahlqvist i Nybro ska företrädare för de klubbar som vill pröva förtroendet för den nuvarande ledningen samlas i digitala workshops för att ta fram förslag på ny ordförande och en ny styrelse.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.