Här är nye hockeyordföranden

Här är ligaorganisationen Hockeyettans nye ordförande – 63-årige Mats Pernhem, tidigare under fem år klubbdirektör i hockeyallsvenska Södertälje SK. 

Mats Pernhem förväntas ta klubban från nuvarande ordförande, omstridde Ronnie Glysing, som blir sparkad vid ett kommande extra årsmöte. 

Av Hockeyettans totalt 40 klubbar finns nu en majoritet för begäran om ett extra årsmöte. 

Mats Pernhem väntas ta över som ordförande i Hockeyettan.

Enligt stadgarna måste ett sådant genomföras inom två månader, men Kim Ahlqvist, ordförande för Nybro Vikings hoppas på en slutpunkt för Ronnie Glysings 10-åriga epok som ordförande betydligt snabbare.

-Vi klubbar som står bakom det här kravet har alla förlorat förtroende för Glysing. Vi är orolig för Hockeyettans varumärke och nu vill vi spela ishockey och ingenting annat, meddelar Kim Ahlqvist.

Komplicad rättighetstvist

Idrottens Affärer har i flera artiklar följt händelseutvecklingen i Hockeyettan, en strid som har flera bottnar. Bland annat en komplicerad rättighetstvist, avseende ljud och bild, där Boden och Karlskrona drivit en egen linje mot ligans huvudsponsor, ATG.

 En dom i Riksidrottsnämnden, RIN, fastslog varje förenings rätt att skriva egna avtal , i strid med Ishockeyförbundets paragraf 6:1 som förutsätter ligagemenskap för att få delta i förbundsserie, som Hockeyettan.

Riksidrottsstyrelsen kräver svar av Ishockeyförbundet senast 2 december på en rad frågor, bland annat en ljudfil där misstankar om korruption inom Hockeyettan har väckts. Boden Hockey har vädjat hos justitieminister Amanda Lind (mp) om påtryckningar mot RF, i syfte att tillse att RIN-domen efterlevs.

Ronnie Glysing och hans styrelse har vädjat om solidaritet och har hävdat att RIN-domen är felaktig och olycklig. En kamp som Glysing nu tycks ha förlorat.

Mats Pernhem var klubbdirektör i Södertälje 2014-2019. Han avböjer frågor om han kandiderar till posten som ordförande, men flera oberoende källor bekräftar att Mats Pernhem är det namn som kommer att föras fram.

Håller låg profil

-Vad som har hänt är att ett antal föreningar lämnat in en begäran om extra årsmöte. Om jag finns med i det sammanhanget vill jag inte kommentera.

-Jag har inte fått någon förfrågan,  om jag får frågan ska jag noga överväga mitt svar.  Det är vad jag har att säga i nuläget, meddelar Mats Pernhem.

Ett tydligt krav från de klubbar, som nu vill störta Glysing, är opartiskhet och helt avsaknad av bindningar till ligans medlemsklubbar. Pernhems renommé från åren i Södertälje är mycket god

Totalt har 23 av ligans 40 lag ställt sig bakom ordförandeskifte. Enligt uppgift står ytterligare ett antal lag bakom kravet, men vill av skilda skäl inte öppet redovisa sin hållning.

Bland de klubbar som inte öppet redovisar sin inställning finns i den södra serien Mörrum, i den östra Huddinge och i den norra gruppen, Sundsvall, Piteå och  Kalix.

Hur gör ligachefen?

Vid kommande extra årsmöte ska utöver ny ordförande väljas en helt ny styrelse, sex ledamöter och två suppleanter. Ligachefen Mats Johansson är anställd av Hockeyettan AB och har inte tagit ställning till sin egen framtid i en ny organisation.

-Jag har precis tagit del av den här informationen, och har för dagen inget svar vad som händer. Jag får fundera helt enkelt, säger Mats Johansson. 

Idrottens Affärer har sökt Ronnie Glysing, men han har inte återkommit.

Enligt Kim Ahlqvist i Nybro ska företrädare för de klubbar som vill pröva förtroendet för den nuvarande ledningen samlas i digitala workshops för att ta fram förslag på ny ordförande och en ny styrelse.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Boden Hockey överväger att polisanmäla ligaorganisationen Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysing, 64 år, för egenmäktigt förfarande.

 Bakgrunden är att Hockeyettan AB valt att inte betala ut de ”utbildningspengar”, totalt 96 000 kronor, som föreningen erhållit av Svenska Ishockeyförbundet i ersättning då spelare tagit kliv uppåt i seriesystemet. 

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Stockholms stad har bjudit stans alla SM -guldmedaljörer till en årlig guldfest i Stadshuset. 2020 fanns det 120 berättigade festdeltagare. Alla de svenska mästarna från 2020 firades och fick specialtillverkade medaljer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.