Här är nye hockeyordföranden

Här är ligaorganisationen Hockeyettans nye ordförande – 63-årige Mats Pernhem, tidigare under fem år klubbdirektör i hockeyallsvenska Södertälje SK. 

Mats Pernhem förväntas ta klubban från nuvarande ordförande, omstridde Ronnie Glysing, som blir sparkad vid ett kommande extra årsmöte. 

Av Hockeyettans totalt 40 klubbar finns nu en majoritet för begäran om ett extra årsmöte. 

Mats Pernhem väntas ta över som ordförande i Hockeyettan.

Enligt stadgarna måste ett sådant genomföras inom två månader, men Kim Ahlqvist, ordförande för Nybro Vikings hoppas på en slutpunkt för Ronnie Glysings 10-åriga epok som ordförande betydligt snabbare.

-Vi klubbar som står bakom det här kravet har alla förlorat förtroende för Glysing. Vi är orolig för Hockeyettans varumärke och nu vill vi spela ishockey och ingenting annat, meddelar Kim Ahlqvist.

Komplicad rättighetstvist

Idrottens Affärer har i flera artiklar följt händelseutvecklingen i Hockeyettan, en strid som har flera bottnar. Bland annat en komplicerad rättighetstvist, avseende ljud och bild, där Boden och Karlskrona drivit en egen linje mot ligans huvudsponsor, ATG.

 En dom i Riksidrottsnämnden, RIN, fastslog varje förenings rätt att skriva egna avtal , i strid med Ishockeyförbundets paragraf 6:1 som förutsätter ligagemenskap för att få delta i förbundsserie, som Hockeyettan.

Riksidrottsstyrelsen kräver svar av Ishockeyförbundet senast 2 december på en rad frågor, bland annat en ljudfil där misstankar om korruption inom Hockeyettan har väckts. Boden Hockey har vädjat hos justitieminister Amanda Lind (mp) om påtryckningar mot RF, i syfte att tillse att RIN-domen efterlevs.

Ronnie Glysing och hans styrelse har vädjat om solidaritet och har hävdat att RIN-domen är felaktig och olycklig. En kamp som Glysing nu tycks ha förlorat.

Mats Pernhem var klubbdirektör i Södertälje 2014-2019. Han avböjer frågor om han kandiderar till posten som ordförande, men flera oberoende källor bekräftar att Mats Pernhem är det namn som kommer att föras fram.

Håller låg profil

-Vad som har hänt är att ett antal föreningar lämnat in en begäran om extra årsmöte. Om jag finns med i det sammanhanget vill jag inte kommentera.

-Jag har inte fått någon förfrågan,  om jag får frågan ska jag noga överväga mitt svar.  Det är vad jag har att säga i nuläget, meddelar Mats Pernhem.

Ett tydligt krav från de klubbar, som nu vill störta Glysing, är opartiskhet och helt avsaknad av bindningar till ligans medlemsklubbar. Pernhems renommé från åren i Södertälje är mycket god

Totalt har 23 av ligans 40 lag ställt sig bakom ordförandeskifte. Enligt uppgift står ytterligare ett antal lag bakom kravet, men vill av skilda skäl inte öppet redovisa sin hållning.

Bland de klubbar som inte öppet redovisar sin inställning finns i den södra serien Mörrum, i den östra Huddinge och i den norra gruppen, Sundsvall, Piteå och  Kalix.

Hur gör ligachefen?

Vid kommande extra årsmöte ska utöver ny ordförande väljas en helt ny styrelse, sex ledamöter och två suppleanter. Ligachefen Mats Johansson är anställd av Hockeyettan AB och har inte tagit ställning till sin egen framtid i en ny organisation.

-Jag har precis tagit del av den här informationen, och har för dagen inget svar vad som händer. Jag får fundera helt enkelt, säger Mats Johansson. 

Idrottens Affärer har sökt Ronnie Glysing, men han har inte återkommit.

Enligt Kim Ahlqvist i Nybro ska företrädare för de klubbar som vill pröva förtroendet för den nuvarande ledningen samlas i digitala workshops för att ta fram förslag på ny ordförande och en ny styrelse.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.