Svidande kritik mot hockeyförbundet

100-års jubilerande Svenska Ishockeyförbundet med stor galakväll den 17 november, får svidande kritik av Svensk Idrottsjuridisk förening. I rapporten ”Svenska Ishockeyförbundet och idrottens rättssystem” slår artikelförfattaren, advokat Mats Larsson fast följande:

”Sammanfattningsvis kan konstateras att förbundets hantering av bråket i Hockeyettan och de beslut detta föranledde. inte kommer att tillhöra det 100-åriga Hockeyförbundet stoltaste ögonblick”.

Ishockeyförbundet och dess ordförande, Anders Larsson, får skoningslös hård kritik.

-Jag kände att det var några saker som måste sägas. Viktiga frågor hanterades helt uppenbart fel. Styrelsen borde ha agerat annorlunda,  i stället låste styrelsen fast sig och grävde ett allt djupare hål, säger Mats Larsson till Idrottens Affärer.

Striden i ligaorganisationen Hockeyettan, och det starka motståndet mot Bodens Hockeyförening, har varit en följetong i svensk hockey. Tvisten rörande sändningsrättigheter tog sin början redan 2018. 

Rapport på nio A4

Bråket kulminerade hösten 2021 då sju lag i Hockeyettan vägrade spela mot Boden och Karlskrona i de lagens arenor.

Mats Larssons välskrivna rapport på nio A 4-ark ger full upprättelse till Boden och är en inkompetens-förklaring av ordföranden Anders Larsson. Mats Larsson skriver ”SIF valde att sitt kvar på läktaren och låta den moraliska kompassen snurra fritt”.

 Mats Larsson har tidigare varit ledamot i Svenska Ishockeyförbundet styrelse och har också en bakgrund som ordförande i Djurgårdens ishockey och är i dag ledamot i Djurgårdens IF:s alliansstyrelse.

 Som ledamot i förbundsstyrelsen var han juridisk talesperson och gavs bland annat  den svåra uppgiften att företräda förbundets ställningstagande då presschefen Anders Feltenmark fick gå vintern 2020. 

Mats Larsson stod inte till förfogande för omval vid det senaste förbundsmötet, våren 2021.

Opponerade sig

 Han hade då precis opponerat sig mot förbundsstyrelsens beslut av den 1 april 2021. Förbundet avvisade då, med röstsiffrorna 7-3, Bodens dispensansökan om kravet från att vara medlem i en ligaorganisation, Hockeyettan.

Övriga två som gick emot majoriteten, men som ännu kvarstår som ledamöter var Göran Tidström, Stockholms Ishockeyförbund och Ewa Werkelin, Gotlands Ishockeyförbund.

-Jag hade tidigt meddelat valberedningen att jag inte stod till förfogande för omval. Min kritik i den här rapporten som jag nu lämnat har inget samband  med omröstningen i sig, förklarar Mats Larsson.

23 april 2021 tog Riksidrottsnämnden (RIN) det uppmärksammade beslutet att undanröja Ishockeyförbundets avslagsbeslut och återförvisa Boden-ärendet till styrelsen ” för den åtgärd vartill förbundet finner lämplig”.

I klartext: RIN meddelar att det omdiskuterade paragrafen 6:1 i förbundets tävlingsbestämmelser är lagvidrig och därmed ogiltig. Den får även anses strida mot allmänna avtalsrättsliga principer.

Mats Larsson skriver i sin rapport att RIN:s beslut är väl underbyggt och inte förvånande. ”Det står klart för den som till någon del ägnat sig åt idrottsjuridik”.

Hockeyförbundet, läs ordföranden Anders Larsson, vägrade acceptera RIN-domen och först efter skriftväxling med Riksidrottsstyrelsen, RS, och ordföranden Björn Erikssons skarpa direktiv ströks paragraf 6:1 den 12 augusti, 2022, tre dagar för RS:s meddelade om ”dead line” 15 augusti.

"Vill lura läsaren"

-Jag konstaterar att RS:s tolkning och beskrivning av det olämpliga ska ses som en idrottspolitisk eftergift för att något mildra förödmjukelsen  för ett av RF:s största specialförbund, säger Mats Larsson. 

Svaret från Hockeyförbundet och ordföranden Anders Larsson var en bitter krönika på förbundets hemsida, swehockey.se. ”Anders Larsson vill lura läsaren” , enligt Mats Larsson, ”med flera direkt felaktiga påståenden och som slutkläm ett kraftigt underkännande av RF som den samlande organisationen för svensk idrott”.

-Jag ser krönikan som ett försök att rättfärdiga förbundets agerande och därmed rädda sitt och förbundet anseende, tror Mats Larsson.

- Hans uttalade hot att träda ur RF, och med de konsekvenser det skulle innebära, är såvitt jag känner till inte förankrat i hockey-Sverige.

- Idrottsrörelsen har ett eget rättssystem, RIN, det är utvecklat under decennier och beskrivs ofta som en förmån som de flesta inom svensk idrott vill värna om, betonar Mats Larsson.

- Kan Anders Larsson sitta kvar som ordförande vid kommande årsmöte, juni 2023?

-Det är inte min sak att avgöra. Jag vill framhålla att svensk ishockey gör mycket bra, men i Hockeyettan-ärendet har förbundet grävt ett djupt hål. Och ännu är inte ersättningsfrågan löst för Boden och Karlskrona i samband med  lagbojkotten hösten 2021, påminner Mats Larsson.

Anders Larsson har i mail kommenterat uppgifterna på följande sätt:

”Vi i ishockeyförbundet känner inte till och har inte tagit del av någon sådan rapport av Mats Larsson. I sammanhanget vill jag understryka att ishockeyförbundet i de uppmärksammade turerna i Hockeyettan följt RIN:s och RF-styrelsens beslut juridiskt sett. Samtidigt har vi varit frågande och menar att olika RF-organs hantering av den här frågan satt fingret på att idrottens egna rättssystem behöver reformeras för att bättre möta idrottens förutsättningar idag”.

KJELL NILSSON

Fakta

Svensk Idrottjuridisk förening är en oberoende informell förening med 100 talet medlemmar. Ordförande är advokat Stefan Bessman som också är ledamot i riksidrottsstyrelsen, RS. I medlemsregistret återfinns bl.a. RIN:s ordförande Krister Malmsten. Föreningen belyser årligen uppmärksammade rättsfall inom idrotten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.