Inte undra på att det är sådan enorm skillnad

Båda sporterna utövas på is så det behövs skridskor. Men där upphör likheterna mellan ishockeyn och bandy. 

I ekonomiska termer är det en ofantlig skillnad som tar sig uttryck i budgetar, sponsorer, arvoden, åskådarantal, allmänna möjligheter och satsningar, ja i egentligen allt.

Men båda sporterna har gått miste om flera miljoner.

Svenska Ishockeyförbundet gjorde en ekonomisk förlust under den senaste tvåårsperioden på omkring 6,5 miljoner . Bandyn tappade 5 miljoner och  över 60 procent av det egna kapitalet försvann.

Fast skillnaden kan inte beskrivas bättre än med raka siffror - bandyn får 150 000 kr i centrala avtal , Ishockeyn 44 miljoner.

Ishockeyns tillgång på pengar och möjligheter överträffar bandyn med stor marginal.

Ishockeyns ansvariga förklarar miljon förlusterna med: 

  • återstartskostnader efter pandemin,
  • avvecklingen av hockeykonsulenterna
  • kostnader vid hockey-VM U-18 i Östersund
  • investeringar i Svensk hockey-TV AB

Anders Larsson blev vald som ordförande under en ytterligare två-årsperiod. Blev vald första gången 2015.Är arvoderad, heltidsanställd ordförande med en månadslön på 100 000 kr.

Skärpta krav

Svenska Ishockeyförbundet  är en medlem i det internationella förbundet, IIHF.

2024 är Sverige värd för Junior-VM i Göteborg.

Tre Kronor åkte denna säsong med Sam Hallam som ny förbundskapten, ut i kvarten i VM mot Lettland, men har nu det uttalade målet att bli världsbäst, 

Sponsor: en stor trygg huvudpartner i Svenska Spel. 

Tappade 60 procent av egna kapitalet

Svenska Bandyförbundet är i närheten av 5 miljoner i förlust under ett verksamhetsår. Över 60 procent av det egna kapitalet försvann därmed.

Som skäl till förlusten anges vara återinvesteringar i verksamheten, övergripande kostnadsökningar kopplade till ökad inflation, uppgradering av nuvarande tävlingssystem, nya arrangemangsformer vid SM-finalerna och ett utökat ansvar för internationellt bandyutbytet i avsaknad av Ryssland. Var värd för fyra VM-turneringar i Sverige.

Gisela Stockhaus , Västerås gjorde sitt första år som ordförande och blev omvald.

Sponsor: Bandyn har ingen framträdande Partner, vilket blir en viktig uppgift att lösa för en nyanställd VD, Anniela Forsell i Svensk Bandyutveckling AB.

Spelmiljoner till de två största

Till saken hör att Svenska Spel har valt, jämfört med tidigare, att i stort sett lägga alla sina sponsormedel på de två största idrotterna, fotboll och ishockey.)

När vi lämnar specialförbundens förutsättningar och tittar på klubbarna gäller enorma skillnader mellan bandyns och hockeyns fyra största.

Bandysiffror

Existensvillkoren i bandy först.

Villa BK en av bandyns fyra stora, men gör en förlust på nästan en miljon kr (970 000 sek) och har ett eget kapital på 2,8 miljoner kr.

Västerås SK, mästarlaget, tvingas redovisa ett minus på 1,570 000 kr och har ett eget kapital på 314 000 kr

Edsbyns IF, gör en förlust på 1,7 miljoner kr och anger ett eget kapital på 5,4 miljoner. Kapitalet består av aktier i den egna hallen, Svenska Fönster Arena. Det värderas i linje med  hur det var vid anskaffningstillfället. Om likviditetssvårigheter uppstår kan det bli problem med försäljningsvärdet-dock inte i Edsbyn. Där ställer man upp.

Bollnäs GIF, har sitt bokslut klart först i augusti.

Hockeysiffror

En granskning av hockeyns fyra stora visar synnerligen annorlunda skillnader mellan sporterna.

 Färjestads BK gör en säsongsvinst på 20 miljoner och har ett eget kapital på inte mindre än 150 miljoner kr. Förklaras med att klubben äger hallen. Till saken hör att sedan ledarlrgerndaren Kjell Glennerts dagar har det varit ett tight samband mellan Karlstads kommun och hockeylaget.

Skellefteå AIK genererar en vinst på10,8 miljoner och uppnår därmed 77 miljoner i eget kapital.

Frölunda HC lägger 8,8 miljoner på kistbottnen, eller i aktier, och kommer upp i 75 miljoner i eget kapital

Växjö Lakers,mästarna, har redan under sin korta existens hunnit samla 45 miljoner i eget kapital. Säsongsvinsten var, i detta sammanhang nätta, 2,3 miljoner kr.

För elitlicensen i ishockey krävs det för tillfället 5 procent av omsättningen i eget kapital kommer fr o m säsongen 2024 krävas 8  procent i disponibelt eget kapital

Text: Curt Einarsson

Research: Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.