ÖFK lyckades - undkommer mångmiljonskuld

Östersunds FK i kris. Det har vi hört förut. Men lösningen är nära. Här är fotbollsklubben som  säljer läkemedelsaktier för 4 miljoner och överlever.

Elitlicensen så nära den kan vara tack vare en fullständigt unik insats.

Bakgrunden är den att en av klubbens supportrar, Roar Adelsten, via läkemedelsföretaget Auxesis Pharma Holding AB, skänkte aktier till klubben, där ledningen först bara tog beslutet att ÖFK skulle behålla värdeepapperna och räkna dem som en tillgång i balansräkningen. Sedan kom ett förslag.

Målvakten Keita är fortfarande kvar i Östersunds FK och har verkligen fått uppleva upp- och nedgångar under åren. Nu räddas klubben tack vare aktieaffärer. För ett år sedan saknades 18 miljoner och nu på sensommaren hade klubben kravet att få in 10 miljoner för att rädda elilicensen.t

 

Men så kom någon med synpunkten:

- Vi kan erbjuda dem till den öppna marknaden.

Och där visade det sig att intresset var stort.

Nu avslöjar ordföranden Bengt Olofsson i Östersund-Posten:

– Vi har sålt en stor del av de aktierna, men inte alla ännu.

4,3 miljoner i intäkt direkt

Av totalt 110 000 aktier har företagsägaren option på 50 000, vilket innebär att denne kan köpa tillbaka dem för ett tidigare bestämt pris.

– Den optionen går över till den nya ägaren så att de ska ha någon form av uppsida i det här. Därför får de köpa aktierna till ett lägre pris, säger Olofsson.

Totalt har aktieförsäljningarna i nuläget gett ÖFK omkring 4,3 miljoner kronor, vilket är vad som krävs för att behålla elitlicensen.

Och inte nog med det. 

Pengar kommer till klubben även från andra håll. 

Bland annat har investeringsbolaget Östersunds Transferintressenter AB, sponsorer och supportrar gått in med betydande summor.

Därmed kanske klubben avvaktar med den planerade försäljningen av det s kkanslihuset som ÖFK äger.

8 miljoner säkrar

8 miljoner bör finnas på klubbens nu vid månadsskiftet och de är säkrade utan att huset behöver avyttras

– Om vi lyckas komma upp i nivå utan den försäljningen så kommer vi fortsätta förhandla. Så vi har ett litet fönster kvar att fortsätta den diskussionen. Just nu ligger vi så pass bra till att vi kanske inte behöver göra den affären, säger Bengt Olofsson till ÖP.

Han känner sig trygg med det faktum att det finns ett bud om 3 miljoner för kanslihuset.

Många i Jämtland visar god offervilja för Östersunds FK och hjälper till att skingra orosmolnen.

Det finns skäl att påminna om hur illa ställt det var för För ett år sedan - då saknades över 18 miljoner!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen