ÖFK lyckades - undkommer mångmiljonskuld

Östersunds FK i kris. Det har vi hört förut. Men lösningen är nära. Här är fotbollsklubben som  säljer läkemedelsaktier för 4 miljoner och överlever.

Elitlicensen så nära den kan vara tack vare en fullständigt unik insats.

Bakgrunden är den att en av klubbens supportrar, Roar Adelsten, via läkemedelsföretaget Auxesis Pharma Holding AB, skänkte aktier till klubben, där ledningen först bara tog beslutet att ÖFK skulle behålla värdeepapperna och räkna dem som en tillgång i balansräkningen. Sedan kom ett förslag.

Målvakten Keita är fortfarande kvar i Östersunds FK och har verkligen fått uppleva upp- och nedgångar under åren. Nu räddas klubben tack vare aktieaffärer. För ett år sedan saknades 18 miljoner och nu på sensommaren hade klubben kravet att få in 10 miljoner för att rädda elilicensen.t

 

Men så kom någon med synpunkten:

- Vi kan erbjuda dem till den öppna marknaden.

Och där visade det sig att intresset var stort.

Nu avslöjar ordföranden Bengt Olofsson i Östersund-Posten:

– Vi har sålt en stor del av de aktierna, men inte alla ännu.

4,3 miljoner i intäkt direkt

Av totalt 110 000 aktier har företagsägaren option på 50 000, vilket innebär att denne kan köpa tillbaka dem för ett tidigare bestämt pris.

– Den optionen går över till den nya ägaren så att de ska ha någon form av uppsida i det här. Därför får de köpa aktierna till ett lägre pris, säger Olofsson.

Totalt har aktieförsäljningarna i nuläget gett ÖFK omkring 4,3 miljoner kronor, vilket är vad som krävs för att behålla elitlicensen.

Och inte nog med det. 

Pengar kommer till klubben även från andra håll. 

Bland annat har investeringsbolaget Östersunds Transferintressenter AB, sponsorer och supportrar gått in med betydande summor.

Därmed kanske klubben avvaktar med den planerade försäljningen av det s kkanslihuset som ÖFK äger.

8 miljoner säkrar

8 miljoner bör finnas på klubbens nu vid månadsskiftet och de är säkrade utan att huset behöver avyttras

– Om vi lyckas komma upp i nivå utan den försäljningen så kommer vi fortsätta förhandla. Så vi har ett litet fönster kvar att fortsätta den diskussionen. Just nu ligger vi så pass bra till att vi kanske inte behöver göra den affären, säger Bengt Olofsson till ÖP.

Han känner sig trygg med det faktum att det finns ett bud om 3 miljoner för kanslihuset.

Många i Jämtland visar god offervilja för Östersunds FK och hjälper till att skingra orosmolnen.

Det finns skäl att påminna om hur illa ställt det var för För ett år sedan - då saknades över 18 miljoner!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.