"Låt en privat aktör ta över"

Skidtunneln i Torsby var mycket välkommen när den invigdes 2006. För 62 miljoner kronor förbättrades träningsvillkoren avsevärt. Men trots det har det alltid funnits många åsikter.
Anläggningen i Torsby. Här kunde alla skidåkare åka inomhus året runt. Det är tio år sedan tunneln invigdes.

 

Skidtunnelns slinga om 1,3 km är kuperad och temperaturen är minus tre grader och lockar många skidåkare.

Kruxet är att de borde vara ännu fler.

Kommunen gick in

Säsongen 2014-2015 var mycket bra.  35 000 personer kom till Torsbys skidtunnel. 5 000 fler jämfört med säsongen innan och på sista raden i den ekonomiska slutrapporten fanns ett överskott.

Om ändå fler säsonger hade motsvarande siffror. Sanningen är nämligen den att för många vintrar har slutat med minus.

När hallen byggdes 2006 för 61,2 miljoner kronor, gick företag och privatpersoner in med 4 miljoner medan kommunen, EU och statliga Nutek sköt till resterande pengar

"Sälj till en entreprenör"

De första åren tog ett bolag ansvar för driften, där kommunen ägde 51 procent, men det dröjde drygt två säsongen så fick kommunen först ta över skötseln och sedan också en majoritet av bolaget.

I dag dag kostar skidtunneln Torsby kommunen 1 miljon kronor per år.

- Sälj skidtunneln, men se till så att en köpare inte flyttar på verksamheten, föreslår nu Ingemar Hansson, moderat politiker, i en motion till kommunfullmäktige.

- Med tanke på hur saker och ting utvecklas på andra håll så måste vi också hänga med, säger Hansson till Värmlands Folkblad.

Han vet att konkurrensen ökar. Multiarenan i Kviberg i Göteborg attraherar många och runt om i skid-Sverige finns planer på andra skidtunnlar.

Behöver utvecklas

Ingemar Hansson förstår att verksamheten måste utvecklas.

- Och då krävs det kapital och kompetens inom den här branschen och jag tror att bäst möjlighet att lyckas är privata aktörer, som har det här med att möta människors sport- och fritidsintressen som huvudsysselsättning. Det finns ett antal sådana som jag tror skulle kunna vara tänkbara till att ta över verksamheten, säger han.

Ingemar Hansson värnar om att verksamheten ska bli kvar i Torsby och han tror att flera politiker delar hans åsikter. Han återkommer till konkurrenterna:

- De här bolagen växer och har blivit att räkna med inom turism- och idrottsanläggningar och därför tror jag att det är läge att vi aktivt nu går ut och kollar vad som är möjligt på marknaden.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen