Sponsorer lockas av triathlon

Sporten har fått ett genombrott både på elit nivå och bland motionärer. Och nu ökar antalet sponsorer. Head är av de första stora varumärkena som går in.
Marknadsvärdet ökar i triathln i takt med uppmärksamheten. Nu har Stockholm thriathlontävling klart med första storponsorn. Foto: Magnus Östh


På inte ens ett år har triathlon kommit ur skuggorna till maximal exponering och det mesta, om inte allt, beroende på en person. Lisa Nordéns framgångar öppnar nu också för en sponsormarknad.

Nu tränar hon i värmen

Lisa Nordén själv har haft några dagar att smälta utnämningen till Bragdmedaljör. Hon är tagen av betydelsen och all uppmärksamheten och såg fram emot träningsresan till Fuertuventura dit hon flög i söndags.

Att Bragdguldet tilldelades Lisa var kulmen på ett halvår där allt är som regisserat:

4 augusti: Lisa tar silver i OS i London.

25-26 augusti: triathlontävling mitt inne i Stockholm med många åskådare.

20 oktober: Lisa säkrar VM-guldet i Auckland

4 december: Lisa utnämns till Bragdmedaljör

Se där triathlonens avancemang från en undanskymd tillvaro till full exponering – och en acceleration in i den kommersiella idrottsvärlden.

Har skaffat agent

Lisa Nordén förbereder sig i värmen och här hemma pågår förberedelserna inför det kommande triathlonåret.

För nu kommer frågor från företag om sponsring och avtal. Direkt efter OS antog hon Daniel Wessfeldt som agent. Han har erfarenhet  som agent för bland andra Christian Olsson, Susanna Kallur, Armand Krajnc, Angelica Bengtsson och Jelena Isinbajeva.

- Men jag pratar mest med Stina Funke på Wessfeldts byrå. Hon har hand om kontakterna med media och en massa annat, berättar Lisa Nordén.

Klart med storsponsor

Hon ämnar ta det lite lugnare 2013 och i stället förbereda sig för det betydligt mera intensiva 2014.

I hennes planer ingår att starta i nyetablerade ITU World Triathlon Stockholm. En tävling som kommer att locka ännu fler startande i takt med uppmärksamheten.

Nu har arrangörerna klart med en ny stor sponsor. Head gör en satsning i storleksklassen en halv miljon kronor.

- Vi har ansvaret för att tillgodose triathleterna med högkvalitativ utrustning i samarbete med  Addnature, berättar Daniel Sandh från Head.

- Vi ska också närvara på träningskvällen mellan mars och augusti och ta ett ansvar för framför allt motinärerna.

Ökat antal motionärer

Head som är världsledande inom alpint och tennis har lanserat simprodukter och satsar nu stort på just simning och triathlon. Avtalet med Triathlon Stockholmär på tre år.

- Med Head som partner har vår organisation fått ett bolag som har bred expertis inom området samt en vision att bygga en stor tävling, säger Joel Wennberg från IEC in Sports.

- Många har trott att triathlon bara är till för de mest vältränade personerna, men nu vet åtskilliga att att det finns en distans som passar alla typer av motionärer, och det är inte heller en lika påfrestande sport för kroppen som t ex löpningen kan vara.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Efter 34 år lämnade Gunilla Lindberg i veckan över ansvaret som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté till Åsa Edlund Jönsson.

– Sverige satte nytt medaljrekord i senaste vinter-OS men målet är att ta för sig ännu mer på den internationella scenen och jag ser fram emot att arbeta för att stärka svensk elitidrott, säger Åsa. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.