”Stockholm ingen evenemangsstad”

VM-generalen Tony Wiréhn är kritisk. Ishockeyns världsmästerskap syns inte i Stockholm. Evenemanget märks enbart runt Globen. Ändå fick stan intäkter om 267 miljoner kronor vid fjolårets svala VM.
I och runt Globen är stämningen hög, men annars märks inte mycket i Stockholm att ishockey-VM pågår. Foto: Scanpix

 

- Jag tycker inte att det har fungerat. Det är för många inblandade. Vi har inte kommit igenom med de ambitioner vi hade med Stockholms stad, säger Tony Wiréhn till SvD.

"Stockholm ingen eventstad"

- Man har en ambition att vara en eventstad av världsklass men jag tycker inte att man är organiserade nog för det.

Ändå påvisar Tiréhn hur hockey-VM drar in miljontals kronor till Stockholms stad.

På hockeyförbundet kan man jämföra med erfarenheterna från planeringen av junior-VM i Malmö årsskiftet 2013-14.

- Kommunen vet hur man ska ”dressa” staden för att det ska framgå att det spelas ett VM och vi får en helt annat support där. Stockholm borde dra fördelar av ett sånt här evenemang, men gör det inte, menar Tony Wiréhn.

Fjolåret gav 267 miljoner

Ändå är ett VM en god affär för staden. De turistekonomiska effekterna är stora. Det visar rapporterna från VM i fjol där analysföretaget Sweco Eurofutures på uppdrag av Stockholm Visitors Board (SVB) har granskat de ekonomiska konsekvenserna.

Då var ändå VM långt ifrån en succé. Vid undersökningen framkom att av 150 000 åskådare var 57 procent bosatta utanför Stockholm. 18 procent av dessa stannade en natt i Stockholm, 28 procent två nätter och 38 procent fyra eller fler. Tre fjärdedelar av de som övernattade gjorde det på hotell (66 procent) eller vandrarhem (9 procent).

I genomsnitt spenderade hockeyturisten 3 180 kronor per dygn i Stockholm och totalt uppgick intäkter till 267 miljoner.

Svalt intresse

Med dessa fakta tog VM-organisationen kontakt med Stockholms stad, men fick ett svalt mottagande inför årets VM.

Enligt SvD hade finansborgarrådet Sten Nordin (m) inte tid med mer än en halvtimme för diskussion om VM och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) reserverade också 30 minuter före ett samtal...

- Stockholms Visitors Board har jobbat bra och vi har fått sammanlagt 2,1 miljoner kronor därifrån. Men de pengarna gick åt i marknadsföringskostnader när vi sökte VM, säger Tony Wiréhn.

"Vi har många steg kvar"

Visitors Board betalade också lokalen när arrangörerna bjöd hockeykongressens deltagare på middag på Vasamuséet, och stod också för några VM-banderoller i Stockholm.

I ett mail till SvD skriver Sten Nordin:

- Det är tråkigt att Ishockeyförbundet inte är nöjda med hur evenemanget skötts från vår sida. Stockholm har en ny evenemangsstrategi som syftar till att förbättra och lyfta vårt arbete som värdstad för olika typer av evenemang. Detta är ett långsiktigt arbete som just har påbörjats och som syftar till att vi i framtiden ska bli en evenemangsstad i världsklass. Vi inser givetvis att vi har många steg kvar.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.