”Stockholm ingen evenemangsstad”

VM-generalen Tony Wiréhn är kritisk. Ishockeyns världsmästerskap syns inte i Stockholm. Evenemanget märks enbart runt Globen. Ändå fick stan intäkter om 267 miljoner kronor vid fjolårets svala VM.
I och runt Globen är stämningen hög, men annars märks inte mycket i Stockholm att ishockey-VM pågår. Foto: Scanpix

 

- Jag tycker inte att det har fungerat. Det är för många inblandade. Vi har inte kommit igenom med de ambitioner vi hade med Stockholms stad, säger Tony Wiréhn till SvD.

"Stockholm ingen eventstad"

- Man har en ambition att vara en eventstad av världsklass men jag tycker inte att man är organiserade nog för det.

Ändå påvisar Tiréhn hur hockey-VM drar in miljontals kronor till Stockholms stad.

På hockeyförbundet kan man jämföra med erfarenheterna från planeringen av junior-VM i Malmö årsskiftet 2013-14.

- Kommunen vet hur man ska ”dressa” staden för att det ska framgå att det spelas ett VM och vi får en helt annat support där. Stockholm borde dra fördelar av ett sånt här evenemang, men gör det inte, menar Tony Wiréhn.

Fjolåret gav 267 miljoner

Ändå är ett VM en god affär för staden. De turistekonomiska effekterna är stora. Det visar rapporterna från VM i fjol där analysföretaget Sweco Eurofutures på uppdrag av Stockholm Visitors Board (SVB) har granskat de ekonomiska konsekvenserna.

Då var ändå VM långt ifrån en succé. Vid undersökningen framkom att av 150 000 åskådare var 57 procent bosatta utanför Stockholm. 18 procent av dessa stannade en natt i Stockholm, 28 procent två nätter och 38 procent fyra eller fler. Tre fjärdedelar av de som övernattade gjorde det på hotell (66 procent) eller vandrarhem (9 procent).

I genomsnitt spenderade hockeyturisten 3 180 kronor per dygn i Stockholm och totalt uppgick intäkter till 267 miljoner.

Svalt intresse

Med dessa fakta tog VM-organisationen kontakt med Stockholms stad, men fick ett svalt mottagande inför årets VM.

Enligt SvD hade finansborgarrådet Sten Nordin (m) inte tid med mer än en halvtimme för diskussion om VM och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) reserverade också 30 minuter före ett samtal...

- Stockholms Visitors Board har jobbat bra och vi har fått sammanlagt 2,1 miljoner kronor därifrån. Men de pengarna gick åt i marknadsföringskostnader när vi sökte VM, säger Tony Wiréhn.

"Vi har många steg kvar"

Visitors Board betalade också lokalen när arrangörerna bjöd hockeykongressens deltagare på middag på Vasamuséet, och stod också för några VM-banderoller i Stockholm.

I ett mail till SvD skriver Sten Nordin:

- Det är tråkigt att Ishockeyförbundet inte är nöjda med hur evenemanget skötts från vår sida. Stockholm har en ny evenemangsstrategi som syftar till att förbättra och lyfta vårt arbete som värdstad för olika typer av evenemang. Detta är ett långsiktigt arbete som just har påbörjats och som syftar till att vi i framtiden ska bli en evenemangsstad i världsklass. Vi inser givetvis att vi har många steg kvar.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen