Fansen drömmer om Rio – och Visingsö

5 000 svenskar försökte göra sig hörda i kamp mot 60 000 portugiser i Lissabon. Nu gäller det på Friends Arena. Redan pågår förberedelserna för en VM-camp nästa sommar - på Visingsö!
Svenska fotbollsfans är att lita på. 5 000 av dem var på plats i Lissabon, fler vill åka till Rio nästa sommar eller till Visingsö där en jättelik supportercamp planeras. Foto: TT Nyheter


Betydelsen av ett svenskt VM-deltagande visar sig redan. Resia rapporterar om att bokningarna till Rio har ökat med nästan 80 procent nästa år.

Vill ockupera Visingsö

Nu avslöjar landslagets supporterförening BlåGulSupport sina planer på att göra Visingsö till bas för svenska supportrar under fotbolls-VM. Arrangemanget är exceptionellt och satsningen sker för allra första gången på svensk mark.

Den nybildade supporterföreningen BlåGulSupport ska bjuda in fans från hela landet till Visingsö den 12-26 juni då VM pågår och där bygga upp en jättekamp för flera tusen människor. Åter, under förutsättningen att Sverige deltar.

- Vi som går i front med BlåGulSupport har stor vana och kunskap av supporterskap och campingverksamhet, säger Ingo Söderlund, campingchef BlåGulSupport, och med erfarenhet från EM 2008 i Innsbruck samt EM i Kiev 2012.

Ingo kom på idén tillsammans med Niklas Hellberg, som driver reseföretaget Nickes.Com, för bara några veckor sedan.

- Om Visingsö räcker till? Jadå, vi har mer plats där än på den ö vi fick till vårt förfogande i Kiev vid EM. Och där hade vi 5 000 gäster, berättar Niklas Hellberg.

Många lag har varit där

Visingsö har sedan många år en tradition av värdskap och lag som bl a IFK Göteborg, U-21 landslaget, Helsingborg IF, Linköpings FC har tagit färjan till ön.

- Vi är stolta över att BlåGulSupport väljer Visingsö som plats för sin nationella VM-camping. Tillsammans kan vi skapa en fotbollsupplevelse utöver det vanliga. Fotboll på storbildsskärm, egna matcher, tävlingar och turneringar kommer att paras med fest och event, säger Rickard Strandberg, ordförande Visingsö AIS.

Boendet på Visingsö blir traditionell camping, hotell, pensionat, vandrarhem och Bed & Breakfest. Nickes.Com som är en välkänd arrangör inom sportresor och supportercampingar, har också en del i arrangemanget, inte minst tack vare EM-campen i Ukraina, och ska sköta bokningsförfarandet.

Många längtar till Rio

VM i Rio avspeglar sig i svenskarnas resmönster 2014. Enligt bokningsstatistik från Resia har resorna till Rio ökat med nästan 80 procent nästa år. Om Sverige lyckas nå drömmen om ett VM i Brasilien väntas effekten bli ännu större.

- Det är tydligt att VM lockar svenskar till Rio även om det ännu inte är klart hur det går för Sverige. Att hotellpriserna är högre än vanligt verkar inte avskräcka svenska resenärer. I vår bokningsstatistik ser vi en ökning på nästan 80 procent inför nästa år, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia.

Var tionde svensk styr sin semester efter större sportevenemang

35-50-åriga karlar i dominans

Enligt en undersökning från TNS-Sifo som Resia har låtit genomföra i oktober så har ungefär 10 procent av alla svenskar någon gång styrt sin semester efter ett större sportevenemang i världen. Inte helt otippat är det fler män än kvinnor som väljer att resa till sportevenemang. Störst är intresset hos de personer som är mellan 35 och 50 år och som generellt sett spenderar mycket pengar på resor.

-Vi såg en liknande effekt under fotbolls-EM i Ukraina och Polen sommaren 2012. Då seglade Kiev upp på första plats i vår bokningsstatistik för Mellansverige och som femma i Norra Sverige, säger Bo Jakobsson.

Även till Sotji i Ryssland syns en ökning i resandet under nästa år, trots att ett vinter-OS i Ryssland verkar ha betydligt mindre dragkraft än ett fotbolls-VM i Rio.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.