"Fel plats, fel idrott, då blir det bra"

Stockholm har Friends Arena och Tele2 Arena. Men ännu har Göteborg positionen som landets främsta eventstad. Och nu laddar de.
Zlatan Ibrahimovic och Real Madrids Pepe under lördagens träningsmatch, 'supermatchen', mellan Real Madrid och Paris Saint-Germain på Ullevi i Göteborg. Foto Adam Ihse, TT Nyheter


Det saknas varken kreativa idéer eller möjlighet att göra verklighet av dem i Göteborg.

Diskussionerna pågår som allra bäst inför framtiden. Bygga om Scandinavium eller bygga en ny eventhall? Hur ska Nya Ullevi utnyttjas? Hur många matcher tål Gamla Ullevi (den nya arenan)?

Trav, slalom, opera

Mitt uppe i alltihopa vänder göteborgarna upp och ned på begreppen:

= Trav på Avenyn

= Världscupslalom på Nya Ullevi

= Ishockey på Gamle Ullevi

Och som om det är nog skissas på opera på Gamla Ullevi, NHL på Nya Ullevi och någon supermatch och lite annat...

Konceptet

- Lite fel plats, fel sport och fel arrangemang. Det är vad som gäller, säger Affe Akbari i företaget Sport&Evenemang.

Han jobbar tight med Jonas Georgsson, vd för Gamla Ullevi AB och tillförordnad affärsområdeschef för Ullevi.

- Det handlar om kreativitet, mod och att hitta nya målgrupper, som Jonas Georgsson har uttryckt det.

Han är stärkt efter de de två senaste årens besöksökning, från 494 000 2011 till 680 000 2013, och är sugen på att göra mera av modellen annorlunda.

Julmatchen aktuell

Närmast står Julmatchen mellan SHL:s två främsta lag, Frölunda och Skellefteå nästa lördag.

Planeringen har pågått i ett halvår, men timingen kunde inte ha varit bättre.

På Gamla Ullevi uppstår nu en hockyarena. Kortsidorna får nya provisoriska publiksektioner och ursprungligen ville Frölunda överträffa rekordet från 11 april 2009, när 18 276 åskådare såg IFK Göteborg-Djurgården i allsvenskan.

- Klarar vi målet med 20 000 åskådare så har Frölunda Hockey Club publikrekordet på både Gamla och Nya Ullevi, säger klubbdirektören Anderz Larqvist i ett pressmeddelande.

Men det har inte visat sig genomförbart då platserna längst ned på arenan är omöjliga att använda.

Högsta mobila byggnaden

Annars är det mesta möjligt i Göteborg.

Hur är det med världscuptävlingen i slalom på Ullevi?

- Vi har förberett projektet rent tekniskt och vet hur vi ska bygga ett 60 meter högt torn. Det blir den högsta fristående mobila byggnaden som har gjorts, berättar Affe Akbari.

Likartade byggnationer har gjorts i München och Moskva, men Göteborgs koncept med backens längd, kvalitén och statusen med Världscupen ska bli unik.

- Får vi till det blir det riktigt coolt. I juni får vi ett första besked om det är möjligt.

Sandbana på Avenyn

Trav på en sandbana på Avenyn är tänkt till augusti nästa år.

- Det blir som ett sprintrace, en mot en. Det är så lockande, mitt i stan, folk kan sitta på uteserveringar, kanske betta, se allt från nära håll och tävlingsnerven, säger Akbari.

- Egentligen skulle jag vilja göra det också i Stockholm. Från Svampen på Stureplan ned till Nybroplan, det vore något.

Det här torde gynna travsporten som behöver alla nya impulser.

Vill bjuda in NHL-lag

Jonas Georgsson har för övrigt en idé om en tävling kallade Supersprint för travet inne på Nya Ullevi där man i så fall ska bygga doserade kurvor med heat om fyra hästar i varje.

På Gamla Ullevi ska det bli opera i sommar under fotbolls-VM. Leonard Cohens konsert gav mersmak och arenan ska inte bara vara till för idrott.

Och just vad det gäller nya påhitt har Göteborg sökt ryttar-EM 2017, kollat förutsättningarna för en supermatch mellan två lag från nordamerikanska hockeyligan NHL eller amerikanska fotbollsligan NFL. 

Det blir även en ny och tredje Supermatch i fotboll. Manchester United–Barcelona och PSG–Real Madrid har lockat fullt hus inne på Nya Ullevi.

I början av augusti kommer troligen två Premier League-lag till Göteborg, här pågår förhandlingar med alla de främsta.

Supermatchen på export

Affe Akbari som är upphovsman till arrangemanget har för övrigt gått på export med Supermatchen.

- Vi gjorde Arsenal-Manchester City i somras på Helsingfors Olympiastadion. 39 000 personer kom och det var faktiskt den bästa publiksiffran sedan OS 1952, berättar Akbari.

- Vi sålde slut på biljetterna på tio timmar och uppskattningen var mycket stor.

Succén uppmuntrade Affe Akbari och hans gäng och nu pågår förhandlingar med fler länder om en eventuell Supermatch.

- De är kommersiellt användbara. Vi har länge haft en känsla och kunskap för folk vill vi ha. Nu ser vi hur folk gillar den här typen av arrangemang. Det kommer bara bli mer och mer liknande event.

Thomas Ejderhov

Rolle (inte verifierad)

sön, 2013-12-15 11:26

1. Publikrekordet på nya Ullevi

Publikrekordet på nya Ullevi är 66000 o knappast 31000 som Frölundas ordförande svamlar om.

Göran (inte verifierad)

tis, 2013-12-17 14:37

2. Historielöshet i säljarbranschen :)

Om nu historieskrivningen ska vara rätt så är denne Affe Akbari inte informerad om att en mängd friidrottsevenemang som EM (1971 och 1994), VM (1983) och Finnkamper haft utsålda läktare vid en mängd tillfällen = mer än 40.000 åskådare/dag.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.