Sådan är fotbollsåskådaren

Allsvensk avspark och även om kvalitén på både landslaget och högsta serien ibland är tveksam finns det ett starkt intresse bland många. Sedan är det frågan om de går till arenan eller sitter framför TV:n...
Åtskilliga svenskar är intresserade av landslaget och allsvenskan. Men många kommer inte upp ur TV-fåtöljen. Foto: TT

 

I samband med en undersökning av 1300 svenskar och deras engagemang för Allsvenskan uppger var fjärde svensk att de kommer se fler än tolv allsvenska matcher. På tv eller via streaming, ska tilläggas. 

En passion för ett lag

Bra och rolig fotboll, men också passion för en viss klubb och förening gör att Allsvenskan engagerar. Fast klubbar önskar hellre att  människor också uppsöker arenorna.

I en undersökning av cirka 1300 svenskar mellan 15 och 65 år, genomförd på uppdrag av Nordicbet, uppger hela 82 procent av svenskarna att de är fotbollsintresserade, och nära hälften av dessa uppger att de är mycket fotbollsintresserade. 

Det som lockar med Allsvenskan är förutom bra och rolig fotboll (64 procent) också passionen för klubben/föreningen (11 procent) och gemenskapen (10 procent).

Så många följer via TV

Var fjärde svensk ser fler än tolv allsvenska matcher på tv och via streaming

4 av 10 av de tillfrågade respondenterna uppger också att de ser en match live per år och 9 procent av de tillfrågade uppger att de ser fler än 12 matcher live per säsong. 

Hela 82 procent av dessa säger att de kan tänka sig att åka två timmar för att se sitt favoritlag spela, medan 1 av 10 säger att de kan åka hur långt som helst. 

Firar en seger med måtta

På frågan hur svenskarna firar en seger uppger närmare halva antalet att de bara går hem och njuter av segern. 1 av 10 går vidare med kompisarna för att fira på stan och några få ägnar kvällen åt hejaramsor eller att fira på stamkrog med andra supportrar. 

Som bortasupporter är Göteborg den stad man känner stämningen bäst och här finns också Sveriges bästa arena, Gamla Ullevi.

I undersökningen fick svenskarna också svara på vem de ansåg vara Allsvenskans bäste nyförvärv, bäste tränare, kaxigaste/elakaste spelare och vem de såg som allsvenskans gentleman. 

Flest röster för bäste nyförvärv fick Markus Rosenberg, och som bäste tränare utsågs Åge Hareide. Som den kaxige och ibland mest oschysste allsvenska spelaren utsågs Kenny Pavey medan Anders Svensson utsågs till den mer smickrande utnämningen allsvenskans ”gentleman”.

Friends i topp!

Undersökningen fastställer bland annat:

• 38 procent av männen anser sig vara mycket fotbollsintresserade, motsvarande siffra för kvinnorna är 24 procent.

• Stämningen på arenorna är en viktig orsak till att man vill se matcherna live (63 procent av männen och 66 procent av kvinnorna).

• Friends Arena anses ha bäst mat och dryck (20 procent) medan Gamla Ullevi (17 procent) med några få procent slår Friends Arena som bästa arena i stort (16 procent).

• 9 procent av männen och 7 procent av kvinnorna kan tänka sig åka hur långt som helst för att se en match live.

• Närmare 40 procent ser 1-3 Allsvenska matcher live per säsong, 9 procent ser fler än 12 matcher.

Bäst stämning i Göteborg

• 45 procent går helst hem och tar det lugnt efter en seger, 1 av 10 går vidare med kompisar och firar segern på krogen medan några få  ägnar kvällen åt att sjunga hejaramsor (3 procent )och besöker favorithaket tillsammans med andra supportar (3 procent).

• Flest anser att Göteborg är den stad där man upplever stämningen bäst som bortasupporter (16 procent)

• 14 procent uppger att IFK Göteborg är deras favoritlag i Allsvenskan, 13 procent uppger Malmö FF medan Djurgårdens IF och AIK får 8,7 procent var.

• Det lag flest tycker sämst om är AIK (34 procent av männen och 27 procent av kvinnorna).

Fotnot: 1345 svenskar mellan 15-65 år deltog i undersökningen som genomfördes av Questback på uppdrag av Nordicbet.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.