Folkligt stöd för OS och Paralympics
Det finns ett folkligt stöd för OS och Paralympics i Sverige 2026. Det visar den senaste statistiskt säkerställda undersökningen som gjorts.
- Nästan dubbelt så många är positiva till OS i Sverige jämfört med de som är negativa, säger Mats Årjes, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.
På uppdrag av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) genomförde opinionsinstitutet Publicis Media en undersökning i april i år. Totalt tillfrågades drygt 1 800 svenskar om; ”de var för att Stockholm skulle arrangera vinter-OS 2026”.
IOK gjorde egen värdering
Undersökningen var en del av den 228-sidiga rapport som IOK presenterade i onsdags. IOK gör alltid undersökningar av den allmänna opinionen i länder som vill bli kandidatstäder. Om det inte finns en vilja bland folket att arrangera, så släpps man inte igenom som kandidat.
I Stockholm var 49 procent för och 25 procent emot. För hela landet var motsvarande siffror 46 procent för och 24 procent mot.
En tidigare undersökning som Stockholms Stad lät Demoskop göra i januari 2017 visade då att två av tre tillfrågade under 30 år var positiva till ett OS i Stockholm.
”Fler ska förstå konceptet”
- Det är glädjande att så många vill ha spelen till Sverige. Nu när vårt koncept är klart och vi har utsetts till kandidatstad är jag säker på att vi också kan ge fler möjlighet att förstå det nya konceptet, säger Mats Årjes, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
Årjes ser det som sunt att många har frågor och känner skepsis inför att spel tidigare spräckt budgetar och lämnat efter sig vita elefanter.
Spelen ska anpassas efter staden
- Det är ju därför IOK genomgått sitt reformarbete via Agenda 2020 och The New Norm. Det är en ny värld, numera är det spelen som ska anpassas efter staden, inte staden som ska anpassas efter OS.
- Kritikerna hänger ofta upp sig på är att olympiska spel historiskt sätt har varit en dålig affär och att vi måste lära av historien. Och det har vi gjort. Men nu är det, som sagt, en ny värld och vi har ett koncept där spelen är hållbara i alla avseenden, inte minst ekonomiskt. Vi kommer inte att behöva göra stora investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har nästan alla de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som vi behöver, säger Mats Årjes och fortsätter:
- De nya värden avseende hur vinter-OS och Paralympics ska arrangeras samt det faktum att Sverige och Stockholm inte behöver göra tunga investeringar, betyder att vi kan skapa de mest hållbara vinterspelen, med en relevant budget som nog är den lägsta på över 30 år. Jag tror att det är viktigt för hela den olympiska rörelsen, att spelen fångar samtidens värderingar och hushåller med våra resurser.
Inte en enda skattekrona
OS och Paralympics i Sverige och Stockholm kan ekonomiskt stå på egna ben. Det här ska inte orimligt belasta skattebetalarna. I budgeten finns inte en enda skattekrona för att arrangera tävlingarna som kostar cirka 13 miljarder kronor att genomföra. Budgeten är till största delen finansierad från IOK, den kvarvarande delen täcks av biljettförsäljning och kommersiella intäkter som sponsring och merchandise.
Men för säkerhets skull finns en buffert på cirka en miljard kronor i kostnadsbudgeten och intäkterna är konservativt beräknade. Ambitionen är att det ska bli ett överskott.
- Det vi behöver hjälp med från staten gäller den yttre säkerheten, exempelvis vid flygplatser. Alltså något som redan görs varje dag. Men under större evenemang som OS krävs det i vissa avseenden en utökad yttre säkerhet, exakt omfattning kan avgöras närmare själva genomförandet. Polismyndigheten tillsammans med SÄPO är ansvariga för detta.
- Vi har under året haft ett positivt samarbete med Polismyndigheten som även involverat säkerhetsexperter från IOK och tidigare OS-arrangemang i andra länder. De har givit högsta betyg åt förutsättningarna och varit imponerade av att Polismyndigheten redan har så mycket på plats som är av världsklass, säger Richard Brisius, vd Stockholm 2026 och kampanjledare.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.