Folkligt stöd för OS och Paralympics
Det finns ett folkligt stöd för OS och Paralympics i Sverige 2026. Det visar den senaste statistiskt säkerställda undersökningen som gjorts.
- Nästan dubbelt så många är positiva till OS i Sverige jämfört med de som är negativa, säger Mats Årjes, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.
På uppdrag av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) genomförde opinionsinstitutet Publicis Media en undersökning i april i år. Totalt tillfrågades drygt 1 800 svenskar om; ”de var för att Stockholm skulle arrangera vinter-OS 2026”.
IOK gjorde egen värdering
Undersökningen var en del av den 228-sidiga rapport som IOK presenterade i onsdags. IOK gör alltid undersökningar av den allmänna opinionen i länder som vill bli kandidatstäder. Om det inte finns en vilja bland folket att arrangera, så släpps man inte igenom som kandidat.
I Stockholm var 49 procent för och 25 procent emot. För hela landet var motsvarande siffror 46 procent för och 24 procent mot.
En tidigare undersökning som Stockholms Stad lät Demoskop göra i januari 2017 visade då att två av tre tillfrågade under 30 år var positiva till ett OS i Stockholm.
”Fler ska förstå konceptet”
- Det är glädjande att så många vill ha spelen till Sverige. Nu när vårt koncept är klart och vi har utsetts till kandidatstad är jag säker på att vi också kan ge fler möjlighet att förstå det nya konceptet, säger Mats Årjes, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
Årjes ser det som sunt att många har frågor och känner skepsis inför att spel tidigare spräckt budgetar och lämnat efter sig vita elefanter.
Spelen ska anpassas efter staden
- Det är ju därför IOK genomgått sitt reformarbete via Agenda 2020 och The New Norm. Det är en ny värld, numera är det spelen som ska anpassas efter staden, inte staden som ska anpassas efter OS.
- Kritikerna hänger ofta upp sig på är att olympiska spel historiskt sätt har varit en dålig affär och att vi måste lära av historien. Och det har vi gjort. Men nu är det, som sagt, en ny värld och vi har ett koncept där spelen är hållbara i alla avseenden, inte minst ekonomiskt. Vi kommer inte att behöva göra stora investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har nästan alla de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som vi behöver, säger Mats Årjes och fortsätter:
- De nya värden avseende hur vinter-OS och Paralympics ska arrangeras samt det faktum att Sverige och Stockholm inte behöver göra tunga investeringar, betyder att vi kan skapa de mest hållbara vinterspelen, med en relevant budget som nog är den lägsta på över 30 år. Jag tror att det är viktigt för hela den olympiska rörelsen, att spelen fångar samtidens värderingar och hushåller med våra resurser.
Inte en enda skattekrona
OS och Paralympics i Sverige och Stockholm kan ekonomiskt stå på egna ben. Det här ska inte orimligt belasta skattebetalarna. I budgeten finns inte en enda skattekrona för att arrangera tävlingarna som kostar cirka 13 miljarder kronor att genomföra. Budgeten är till största delen finansierad från IOK, den kvarvarande delen täcks av biljettförsäljning och kommersiella intäkter som sponsring och merchandise.
Men för säkerhets skull finns en buffert på cirka en miljard kronor i kostnadsbudgeten och intäkterna är konservativt beräknade. Ambitionen är att det ska bli ett överskott.
- Det vi behöver hjälp med från staten gäller den yttre säkerheten, exempelvis vid flygplatser. Alltså något som redan görs varje dag. Men under större evenemang som OS krävs det i vissa avseenden en utökad yttre säkerhet, exakt omfattning kan avgöras närmare själva genomförandet. Polismyndigheten tillsammans med SÄPO är ansvariga för detta.
- Vi har under året haft ett positivt samarbete med Polismyndigheten som även involverat säkerhetsexperter från IOK och tidigare OS-arrangemang i andra länder. De har givit högsta betyg åt förutsättningarna och varit imponerade av att Polismyndigheten redan har så mycket på plats som är av världsklass, säger Richard Brisius, vd Stockholm 2026 och kampanjledare.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar