Svenskarna vill ha vinter-OS
Av svenskarna är 17 procent emot ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 – medan 55 procent är för. Detta är siffror som presenterats i en ny undersökning som Internationella Olympiska Kommittén har genomfört.
– Detta visar på en enorm förändring till det positiva där en majoritet i vårt land och Stockholm vill ha vinter-OS och Paralympics 2026. Vi har en majoritet för och en andel negativa som drastiskt har gått ner. Det är ett fantastiskt resultat, säger SOK:s ordförande, Mats Årjes.
IOK: gjorde egen undersökning
Det är i en ny undersökning, genomförd av det Internationella Opinionsinstitutet Publicis Media på uppdrag av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som dessa siffror har presenterats.
Där går att läsa att 55 procent av svenskarna är för vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 och endast 17 procent är emot.
– Det är positivt att 55 procent av svenskarna säger ja till OS och Paralympics i Sverige. Det är ett bevis på att allt fler tar till sig det nya i hur OS och Paralympics ska arrangeras utan att belasta skattebetalarna. Det visar också att det vi känner i kampanjen, att stödet för ett vinter-OS och Paralympics i Sverige växer för var dag, säger kampanjens vd Richard Brisius.
Totalt har 2 443 intervjuer genomförts under tiden 7–19 februari. Där svarade 55 procent ”ja” på frågan om de är för att Stockholm Åre står som värd för OS och Paralympics 2026.
Fler säger ja, färre nej
– Det här känns jätteroligt, att vi dels har fått en ökning på ”ja” men också en minskning på ”nej”. Det känns som att folk börjar förstå mer, vad det innebär med den nya agendan, men nu förhoppningsvis så har det slagit igenom lite bättre, säger Gunilla Lindberg som är ledamot av IOK:s styrelse och generalsekreterare för SOK.
Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 lägger framför allt fokus på två saker. Hållbarhet och flexibilitet, något som IOK:s vd Christophe Dubi menar att Sverige lever upp till.
– Vi har OS-ansökningar från både Sverige och Italien som passar perfekt in på vår filosofi med Agenda 2020, vilket innebär att du ska använda det du redan har tillgång till och inte bygga någonting nytt om det inte är nödvändigt. Den visionen tycker jag att vi ser i denna ansökan. Så sett ur denna synpunkt, är det en fullpoängare, säger Dubi.
IOK:s utvärderingskommission har varit på besök i Sverige 11–16 mars där de besökt de tilltänkta OS-städerna Stockholm, Åre och Falun, samt alla anläggningar.
– Vi är väldigt nöjda med alla svar vi fått under den här fantastiska veckan, säger Octavian Morariu, ordförande för IOK:s utvärderingskommission.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar