Svenskarna vill ha vinter-OS

Av svenskarna är 17 procent emot ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 – medan 55 procent är för. Detta är siffror som presenterats i en ny undersökning som Internationella Olympiska Kommittén har genomfört.

Olympiska kommittén var i veckan i Falun för att sondera inför valet av värd för vinter-OS 2026. Från vänster: Christophe Dubi (OS-chef), Gunilla Lindberg, ledamot, Richard Brisius, vd Stockholm 2026, Jessica Lindell Vikarby, Anders Södergren, Octavian Morariu, chef för IOK:s utvärderingskommission, Joakim Storck, kommunalråd i Falun och Stefan Holm. Foto Ulf Palm / TT

– Detta visar på en enorm förändring till det positiva där en majoritet i vårt land och Stockholm vill ha vinter-OS och Paralympics 2026. Vi har en majoritet för och en andel negativa som drastiskt har gått ner. Det är ett fantastiskt resultat, säger SOK:s ordförande, Mats Årjes.

IOK: gjorde egen undersökning

 Det är i en ny undersökning, genomförd av det Internationella Opinionsinstitutet Publicis Media på uppdrag av Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som dessa siffror har presenterats.

Där går att läsa att 55 procent av svenskarna är för vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 och endast 17 procent är emot.

– Det är positivt att 55 procent av svenskarna säger ja till OS och Paralympics i Sverige. Det är ett bevis på att allt fler tar till sig det nya i hur OS och Paralympics ska arrangeras utan att belasta skattebetalarna. Det visar också att det vi känner i kampanjen, att stödet för ett vinter-OS och Paralympics i Sverige växer för var dag, säger kampanjens vd Richard Brisius.

Totalt har 2 443 intervjuer genomförts under tiden 7–19 februari. Där svarade 55 procent ”ja” på frågan om de är för att Stockholm Åre står som värd för OS och Paralympics 2026.

Fler säger ja, färre nej

– Det här känns jätteroligt, att vi dels har fått en ökning på ”ja” men också en minskning på ”nej”. Det känns som att folk börjar förstå mer, vad det innebär med den nya agendan, men nu förhoppningsvis så har det slagit igenom lite bättre, säger Gunilla Lindberg som är ledamot av IOK:s styrelse och generalsekreterare för SOK.

Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 lägger framför allt fokus på två saker. Hållbarhet och flexibilitet, något som IOK:s vd Christophe Dubi menar att Sverige lever upp till.

– Vi har OS-ansökningar från både Sverige och Italien som passar perfekt in på vår filosofi med Agenda 2020, vilket innebär att du ska använda det du redan har tillgång till och inte bygga någonting nytt om det inte är nödvändigt. Den visionen tycker jag att vi ser i denna ansökan. Så sett ur denna synpunkt, är det en fullpoängare, säger Dubi.

 IOK:s utvärderingskommission har varit på besök i Sverige 11–16 mars där de besökt de tilltänkta OS-städerna Stockholm, Åre och Falun, samt alla anläggningar.

–  Vi är väldigt nöjda med alla svar vi fått under den här fantastiska veckan, säger Octavian Morariu, ordförande för IOK:s utvärderingskommission.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.