15 arrangörer i stark gemensam protest

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Anders Tegnell är inne på att polisen får en nyckelroll om det ska bli ett öppnande vid idrottsevenemang i Sverige
Annons

- Det är en risk vi definitivt inte är villiga att ta,” säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, angående ett blivande öppnande. 

En vissgardering kan ändå skymta:

- Att exempelvis stora idrottsläktare skulle kunna ta in ett begränsat antal personer på olika sektioner är en lösning som används i en del andra länder, men huruvida det är en lösning som går att tillämpa i Sverige ligger på polisen att avgöra, säger Tegnell. 

Det här sker samtidigt som inte mindre än 15 företrädare för landets största motionsarrangemang har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken: ”Stelbenta regler drabbar motionslopp och folkhälsa” med förtydligandet ” ”Regeringen måste nu gripa in så att inte stora värden och folkhälsan drabbas.

Vi har anpassat våra motionslopp till covid-19-utmaningarna. Men när vi tar ansvar och vill reglera start och målgång blir loppen ”allmän sammankomst” vilket leder till att polisen avslår våra ansökningar”.

Gruppen betonar: ”Motionsloppen spelar en enormt viktig roll för folkhälsan i Sverige. Miljontals svenskar deltar årligen i våra arrangemang, och tränar regelbundet för att klara sina mål.  

När riktlinjer för allmänna sammankomster under våren infördes, med en gräns på maximalt 50 deltagare, anpassade sig motionsloppen självklart till den rådande situationen.  

Enorma värden står på spel om rådande, snäva tolkning av ”tävlingsområde” tillämpas. Inställda lopp kommer att ge svåra och långtgående konsekvenser för idrottsrörelsen. I slutändan blir därigenom folkhälsan den stora förloraren.”

Och så avslutningen:

”I sammanhanget är begreppet ”tävlingsområde” viktigt. Såsom lagen är utformad är i dagsläget ”tävlings¬område” start, en bana och mål. Det är logiskt utifrån principen att alla typer av idrottsevenemang ska behandlas lika, men Sveriges idrottsevenemang är långtifrån lika varandra. När det handlar om ett motionslopp blir principen orimlig. Att tillämpa ett 50-personerstak på en bana på 10 km, 30 km, 42.195 meter eller 300 km kan knappast ha varit lagstiftarnas avsikt.

En rimlig lösning är att tillstånds¬givande myndighet ges befogenheten att tolka ”50-personers-regeln” utifrån respektive idrottsevenemangs karaktär och upplägg”.

Thomas Ejderhov

Fakta

Debattbrevet i DN är undertecknat av:

 

Daniel Almgren, verksamhetschef, Marathongruppen

Martin Bergman, förbundschef, Göteborgs friidrottsförbund

Stig Bergman, ordförande, Föreningen Engelbrektsloppet

Henrik Brovell, verksamhetsansvarig, Ironman Sweden

Gunilla Brynell, vd, Vätternrundan

Johan Eriksson, t f vd, Vasaloppet

Lars Eriksson, vd, Midnattsloppet Nordic

Cecilia Gyldén, generalsekreterare, Lidingöloppet

Tomas Hoszek, ordförande, Föreningen Blodomloppet

Stefhan Klang, ordförande, Svenska Cykelförbundet

Maria Krafft-Helgesson, ordförande, Svenska Orienteringsförbundet

Jens Lindquist, t f vd, O-ringen

Karin Mattsson Weijber, ordförande, Svenska skidförbundet

Stefan Persson, ordförande, Svenska simförbundet

Johan Storåkers, ordförande, Svenska friidrottsförbundet

Jesper Svensson, ordförande, Svenska triathlonförbundet

Michael Thorén, vd, En Svensk Klassiker

Tomas Viker, generalsekreterare, Vansbrosimningen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.