Idrottsministern bjuder in till möten

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Fler åskådare, om än utspridda, kan kanske få tillåtelse att släppas in efter möten mellan idrotten och idrottsministern den här veckan.

På måndagen fick Amanda Lind brev från Svenska Fotbollförbundet undertecknat ordförande Karl-Erik Nilsson, Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls samt Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson och det var det var en uppföljning på en debattartikel i förra veckan från fotbollen i sällskap med Svemo och Bilsportförbundet

"Kan kontrollera"

- Vi påtalade det vi anser är en brist på logik vid de publikbegränsningar som nu gäller. Vi med våra många ideella ledare förmår följa social distansering och kan kontrollerat avbegränsa eller tömma en arena och samarbeta med polisen, betonar Håkan Leeman ordförande i Svemo.

Om brevet eller debattartikeln var det som ledde till reaktion hos Idrottsministern är inte känt, men omgående kom en inbjudan till möte.

Fotbollen, bilsportförbundet, Svemo får träffa Amanda Lind på torsdag.

– Hon har bjudit in till möten med olika aktörer för att diskutera situationen, säger Linds presskontakt Björn Lindgren till TV4:s Fotbollskanalen.

Obekräftade uppgifter gör samtidigt gällande att RF och representanter för Friidrott, Triathlon, Simning, Skidor, Cykel och Orientering, d vs individuella idrotter,  ska träffa idrottsministern på  onsdag. Men kommunikation och information är inte ministerkansliets starkaste sida.

Tidigare har det antytts att Folkhälsomyndigheten ska ge idrotten nya direktiv beträffande åskådarantal. 

Tappar stora intäkter

Begränsningarna om 50 personer har skapat stora bekymmer – inte minst ekonomiskt.

Det gäller hela evenemangsnäringen likaså kulturen, och protesterna har vuxit och många har krävt åtminstone en dialog om en tidsplan samt en framförhållning för planeringen.

– Det finns massor av frågor vi måste diskutera i tid, långt innan ett öppnande. Där ser vi en brist i det svenska upplägget, sade Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll  till TT för några veckor sedan.

Nu tyder allt på att förändrade villkor är aktuella.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.