Idrottsministern bjuder in till möten

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Fler åskådare, om än utspridda, kan kanske få tillåtelse att släppas in efter möten mellan idrotten och idrottsministern den här veckan.

På måndagen fick Amanda Lind brev från Svenska Fotbollförbundet undertecknat ordförande Karl-Erik Nilsson, Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls samt Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson och det var det var en uppföljning på en debattartikel i förra veckan från fotbollen i sällskap med Svemo och Bilsportförbundet

"Kan kontrollera"

- Vi påtalade det vi anser är en brist på logik vid de publikbegränsningar som nu gäller. Vi med våra många ideella ledare förmår följa social distansering och kan kontrollerat avbegränsa eller tömma en arena och samarbeta med polisen, betonar Håkan Leeman ordförande i Svemo.

Om brevet eller debattartikeln var det som ledde till reaktion hos Idrottsministern är inte känt, men omgående kom en inbjudan till möte.

Fotbollen, bilsportförbundet, Svemo får träffa Amanda Lind på torsdag.

– Hon har bjudit in till möten med olika aktörer för att diskutera situationen, säger Linds presskontakt Björn Lindgren till TV4:s Fotbollskanalen.

Obekräftade uppgifter gör samtidigt gällande att RF och representanter för Friidrott, Triathlon, Simning, Skidor, Cykel och Orientering, d vs individuella idrotter,  ska träffa idrottsministern på  onsdag. Men kommunikation och information är inte ministerkansliets starkaste sida.

Tidigare har det antytts att Folkhälsomyndigheten ska ge idrotten nya direktiv beträffande åskådarantal. 

Tappar stora intäkter

Begränsningarna om 50 personer har skapat stora bekymmer – inte minst ekonomiskt.

Det gäller hela evenemangsnäringen likaså kulturen, och protesterna har vuxit och många har krävt åtminstone en dialog om en tidsplan samt en framförhållning för planeringen.

– Det finns massor av frågor vi måste diskutera i tid, långt innan ett öppnande. Där ser vi en brist i det svenska upplägget, sade Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll  till TT för några veckor sedan.

Nu tyder allt på att förändrade villkor är aktuella.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.