Idrottsministern bjuder in till möten

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Fler åskådare, om än utspridda, kan kanske få tillåtelse att släppas in efter möten mellan idrotten och idrottsministern den här veckan.
Annons

På måndagen fick Amanda Lind brev från Svenska Fotbollförbundet undertecknat ordförande Karl-Erik Nilsson, Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls samt Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson och det var det var en uppföljning på en debattartikel i förra veckan från fotbollen i sällskap med Svemo och Bilsportförbundet

"Kan kontrollera"

- Vi påtalade det vi anser är en brist på logik vid de publikbegränsningar som nu gäller. Vi med våra många ideella ledare förmår följa social distansering och kan kontrollerat avbegränsa eller tömma en arena och samarbeta med polisen, betonar Håkan Leeman ordförande i Svemo.

Om brevet eller debattartikeln var det som ledde till reaktion hos Idrottsministern är inte känt, men omgående kom en inbjudan till möte.

Fotbollen, bilsportförbundet, Svemo får träffa Amanda Lind på torsdag.

– Hon har bjudit in till möten med olika aktörer för att diskutera situationen, säger Linds presskontakt Björn Lindgren till TV4:s Fotbollskanalen.

Obekräftade uppgifter gör samtidigt gällande att RF och representanter för Friidrott, Triathlon, Simning, Skidor, Cykel och Orientering, d vs individuella idrotter,  ska träffa idrottsministern på  onsdag. Men kommunikation och information är inte ministerkansliets starkaste sida.

Tidigare har det antytts att Folkhälsomyndigheten ska ge idrotten nya direktiv beträffande åskådarantal. 

Tappar stora intäkter

Begränsningarna om 50 personer har skapat stora bekymmer – inte minst ekonomiskt.

Det gäller hela evenemangsnäringen likaså kulturen, och protesterna har vuxit och många har krävt åtminstone en dialog om en tidsplan samt en framförhållning för planeringen.

– Det finns massor av frågor vi måste diskutera i tid, långt innan ett öppnande. Där ser vi en brist i det svenska upplägget, sade Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll  till TT för några veckor sedan.

Nu tyder allt på att förändrade villkor är aktuella.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.