Lite snack om om pengar - och hockey...

Sju debutanter, men huvudämne var covid-19 och den elaka smittspridningen när Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv presenterade sin trupp till Karjala-turneringen i Helsingfors, 5-8 november.

”Garpen”, och förbundet, framhärdar i svenskt deltagande, trots att allt fler ifrågasätter resan över Ålands hav. Men pengarna styr…

SHL, varifrån förbundskaptenen har hämtat sin trupp och kompletterat med talangfulle Jonathan Dahlén, Timrå, skakas allvarligt av coronan. 

Kris i Linköping

På måndagen meddelade Linköping att 24 personer, med koppling till herrlaget, har konstaterad smitta och att all verksamhet har upphört till och med onsdag. Matchen mot Malmö på torsdag har flyttas fram och totalt har nu fem matcher fått nya speldatum.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat det orimliga att till varje pris delta i turneringen – med hänsyn till pandemins härjningar och att uttagna spelare och ledare kan få betala ett högt pris.

Olof Östblom, tävlingschef på förbundet betonade, att det finska förbundet tagit fram ett system och upplägg som är så ”smittsäkert som det kan vara”. Bland SHL-ledare växer tveksamheten , Ulf Engman, assisterande general manager, har i en  intervju med Hockeynews gett uttryck för stor oro.

"Sportsliga bedömningar styr"

-Personligen hade jag helst sett turneringen inte blivit av. Men SHL har ju ett av tal med förbundet att ställa spelare till förfogande, och vi följer det, sade Engman.

Guldfavoriten Luleå har endast en spelare i Karjala-truppen, backen Nils Lundqvist. Att notera är också att hårt corona-drabbade Linköping och Djurgården helt saknar spelare i truppen.  Skellefteå, som också har/haft corona sänder har tre spelare till Finland.

-Enbart sportsliga bedömningar styr min uttagning. Vad gäller deltagande eller inte följer jag helt förbundets beslut, klargjorde Johan Garpenlöv.

Sedan  tidigare är det klart att Ryssland skickar sitt JVM-lag till Helsingfors. På grund av den ökande smittspridningen i Tjeckien är lagets status just nu oklart, inte heller Finland har ännu redovisat sin trupp.

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, välkomnade på måndagen landslagsuppehållet.

-Nu har vi den här veckan, och sedan har vi  ett uppehåll som kanske kommer ganska lägligt, sade Hemlin till Svt Sport.

Karjala-turneringen är den första av fyra i Euro Hockey Tour säsongen 20-21. Helsingfors följs av Channel One Cup i Moskva, 15-20 december, Beijer Hockey Games i Globen, 11-14 februari 2021 och Carlson Hockey Games i i Tjeckien 13-16 maj 2021.

Det internationella förbundet,  IIHF, har ännu inte satt ned foten vad gäller VM-turneringen i Belarus/Lettland med start 19 maj. Covid-19 och den politiska oron  kommer att stoppa mästerskapet. Det är en inte alltför vågad gissning. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.