Lite snack om om pengar - och hockey...

Sju debutanter, men huvudämne var covid-19 och den elaka smittspridningen när Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv presenterade sin trupp till Karjala-turneringen i Helsingfors, 5-8 november.

”Garpen”, och förbundet, framhärdar i svenskt deltagande, trots att allt fler ifrågasätter resan över Ålands hav. Men pengarna styr…

Annons

SHL, varifrån förbundskaptenen har hämtat sin trupp och kompletterat med talangfulle Jonathan Dahlén, Timrå, skakas allvarligt av coronan. 

Kris i Linköping

På måndagen meddelade Linköping att 24 personer, med koppling till herrlaget, har konstaterad smitta och att all verksamhet har upphört till och med onsdag. Matchen mot Malmö på torsdag har flyttas fram och totalt har nu fem matcher fått nya speldatum.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat det orimliga att till varje pris delta i turneringen – med hänsyn till pandemins härjningar och att uttagna spelare och ledare kan få betala ett högt pris.

Olof Östblom, tävlingschef på förbundet betonade, att det finska förbundet tagit fram ett system och upplägg som är så ”smittsäkert som det kan vara”. Bland SHL-ledare växer tveksamheten , Ulf Engman, assisterande general manager, har i en  intervju med Hockeynews gett uttryck för stor oro.

"Sportsliga bedömningar styr"

-Personligen hade jag helst sett turneringen inte blivit av. Men SHL har ju ett av tal med förbundet att ställa spelare till förfogande, och vi följer det, sade Engman.

Guldfavoriten Luleå har endast en spelare i Karjala-truppen, backen Nils Lundqvist. Att notera är också att hårt corona-drabbade Linköping och Djurgården helt saknar spelare i truppen.  Skellefteå, som också har/haft corona sänder har tre spelare till Finland.

-Enbart sportsliga bedömningar styr min uttagning. Vad gäller deltagande eller inte följer jag helt förbundets beslut, klargjorde Johan Garpenlöv.

Sedan  tidigare är det klart att Ryssland skickar sitt JVM-lag till Helsingfors. På grund av den ökande smittspridningen i Tjeckien är lagets status just nu oklart, inte heller Finland har ännu redovisat sin trupp.

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, välkomnade på måndagen landslagsuppehållet.

-Nu har vi den här veckan, och sedan har vi  ett uppehåll som kanske kommer ganska lägligt, sade Hemlin till Svt Sport.

Karjala-turneringen är den första av fyra i Euro Hockey Tour säsongen 20-21. Helsingfors följs av Channel One Cup i Moskva, 15-20 december, Beijer Hockey Games i Globen, 11-14 februari 2021 och Carlson Hockey Games i i Tjeckien 13-16 maj 2021.

Det internationella förbundet,  IIHF, har ännu inte satt ned foten vad gäller VM-turneringen i Belarus/Lettland med start 19 maj. Covid-19 och den politiska oron  kommer att stoppa mästerskapet. Det är en inte alltför vågad gissning. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.