Lite snack om om pengar - och hockey...

Sju debutanter, men huvudämne var covid-19 och den elaka smittspridningen när Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv presenterade sin trupp till Karjala-turneringen i Helsingfors, 5-8 november.

”Garpen”, och förbundet, framhärdar i svenskt deltagande, trots att allt fler ifrågasätter resan över Ålands hav. Men pengarna styr…

SHL, varifrån förbundskaptenen har hämtat sin trupp och kompletterat med talangfulle Jonathan Dahlén, Timrå, skakas allvarligt av coronan. 

Kris i Linköping

På måndagen meddelade Linköping att 24 personer, med koppling till herrlaget, har konstaterad smitta och att all verksamhet har upphört till och med onsdag. Matchen mot Malmö på torsdag har flyttas fram och totalt har nu fem matcher fått nya speldatum.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat det orimliga att till varje pris delta i turneringen – med hänsyn till pandemins härjningar och att uttagna spelare och ledare kan få betala ett högt pris.

Olof Östblom, tävlingschef på förbundet betonade, att det finska förbundet tagit fram ett system och upplägg som är så ”smittsäkert som det kan vara”. Bland SHL-ledare växer tveksamheten , Ulf Engman, assisterande general manager, har i en  intervju med Hockeynews gett uttryck för stor oro.

"Sportsliga bedömningar styr"

-Personligen hade jag helst sett turneringen inte blivit av. Men SHL har ju ett av tal med förbundet att ställa spelare till förfogande, och vi följer det, sade Engman.

Guldfavoriten Luleå har endast en spelare i Karjala-truppen, backen Nils Lundqvist. Att notera är också att hårt corona-drabbade Linköping och Djurgården helt saknar spelare i truppen.  Skellefteå, som också har/haft corona sänder har tre spelare till Finland.

-Enbart sportsliga bedömningar styr min uttagning. Vad gäller deltagande eller inte följer jag helt förbundets beslut, klargjorde Johan Garpenlöv.

Sedan  tidigare är det klart att Ryssland skickar sitt JVM-lag till Helsingfors. På grund av den ökande smittspridningen i Tjeckien är lagets status just nu oklart, inte heller Finland har ännu redovisat sin trupp.

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, välkomnade på måndagen landslagsuppehållet.

-Nu har vi den här veckan, och sedan har vi  ett uppehåll som kanske kommer ganska lägligt, sade Hemlin till Svt Sport.

Karjala-turneringen är den första av fyra i Euro Hockey Tour säsongen 20-21. Helsingfors följs av Channel One Cup i Moskva, 15-20 december, Beijer Hockey Games i Globen, 11-14 februari 2021 och Carlson Hockey Games i i Tjeckien 13-16 maj 2021.

Det internationella förbundet,  IIHF, har ännu inte satt ned foten vad gäller VM-turneringen i Belarus/Lettland med start 19 maj. Covid-19 och den politiska oron  kommer att stoppa mästerskapet. Det är en inte alltför vågad gissning. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.