Lite snack om om pengar - och hockey...

Sju debutanter, men huvudämne var covid-19 och den elaka smittspridningen när Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv presenterade sin trupp till Karjala-turneringen i Helsingfors, 5-8 november.

”Garpen”, och förbundet, framhärdar i svenskt deltagande, trots att allt fler ifrågasätter resan över Ålands hav. Men pengarna styr…

SHL, varifrån förbundskaptenen har hämtat sin trupp och kompletterat med talangfulle Jonathan Dahlén, Timrå, skakas allvarligt av coronan. 

Kris i Linköping

På måndagen meddelade Linköping att 24 personer, med koppling till herrlaget, har konstaterad smitta och att all verksamhet har upphört till och med onsdag. Matchen mot Malmö på torsdag har flyttas fram och totalt har nu fem matcher fått nya speldatum.

Idrottens Affärer har tidigare uppmärksammat det orimliga att till varje pris delta i turneringen – med hänsyn till pandemins härjningar och att uttagna spelare och ledare kan få betala ett högt pris.

Olof Östblom, tävlingschef på förbundet betonade, att det finska förbundet tagit fram ett system och upplägg som är så ”smittsäkert som det kan vara”. Bland SHL-ledare växer tveksamheten , Ulf Engman, assisterande general manager, har i en  intervju med Hockeynews gett uttryck för stor oro.

"Sportsliga bedömningar styr"

-Personligen hade jag helst sett turneringen inte blivit av. Men SHL har ju ett av tal med förbundet att ställa spelare till förfogande, och vi följer det, sade Engman.

Guldfavoriten Luleå har endast en spelare i Karjala-truppen, backen Nils Lundqvist. Att notera är också att hårt corona-drabbade Linköping och Djurgården helt saknar spelare i truppen.  Skellefteå, som också har/haft corona sänder har tre spelare till Finland.

-Enbart sportsliga bedömningar styr min uttagning. Vad gäller deltagande eller inte följer jag helt förbundets beslut, klargjorde Johan Garpenlöv.

Sedan  tidigare är det klart att Ryssland skickar sitt JVM-lag till Helsingfors. På grund av den ökande smittspridningen i Tjeckien är lagets status just nu oklart, inte heller Finland har ännu redovisat sin trupp.

SHL:s sportchef, Johan Hemlin, välkomnade på måndagen landslagsuppehållet.

-Nu har vi den här veckan, och sedan har vi  ett uppehåll som kanske kommer ganska lägligt, sade Hemlin till Svt Sport.

Karjala-turneringen är den första av fyra i Euro Hockey Tour säsongen 20-21. Helsingfors följs av Channel One Cup i Moskva, 15-20 december, Beijer Hockey Games i Globen, 11-14 februari 2021 och Carlson Hockey Games i i Tjeckien 13-16 maj 2021.

Det internationella förbundet,  IIHF, har ännu inte satt ned foten vad gäller VM-turneringen i Belarus/Lettland med start 19 maj. Covid-19 och den politiska oron  kommer att stoppa mästerskapet. Det är en inte alltför vågad gissning. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.