Sverige välkomnar utländska idrottare

Inreseförbudet till Sverige för internationella idrottare gäller inte längre. Det beskedet lämnade regeringens Amanda Lind och Mikael Damberg vid en presskonferens på tisdagen.

Nu kan skidarrangörerna i Ulricehamn fortsätta planeringen. världscuptävlingen i längd arrangeras den 30-31 januari. fast en fråga återstår. Kan det ske med åskådare?

- Alla internationella elittävlingar kommer att kunna genomföras. Sverige är ett land som är erkänt duktiga på att arrangera tävlingar, det ska vi vara under pandemin. Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, sa idrottsministern Lind (MP).

Förslaget kommer att remitteras. Förhoppningen är att förordningen kan träda i kraft i mitten av november. 

Johan Falk, vd för Ulricehamn Ski Event, som arrangerar världscuptävlingar 16 och 17 januari, säger till TT.

- Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång. 

Publik eller inte?

Falun arrangerar världscuptävling nummer två i längd som avgörs i Sverige den 30-31 januari. Både Ulricehamn och Falun räknar med att gå minus utan publik. Utan publik har förlusten bli så stor som två miljoner kronor har Johan Falk sagt tidigare till Idrottens Affärer. Om publik kommer att tillåtas eller inte kom inget besked under tisdagen.

Regeringens besked tas förstås emot med glädje på flera håll.

- Positivt, vi gläds åt beslutet men att det har kommit en månad försent för vår del, säger Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Skidskyttefesten var tänkt att hållas i Östersund 3- 6 december men flyttades till finska Kontiolahti med start 28 november för att sedan fortsätta i Hochfilzen, Österrike.

Andra arrangörer som kan andas ut är bland andra Svenska konståkningsförbundet och världscuptävlingarna i Åre liksom Vasaloppet. VM i konståkning avgörs i mars liksom VC-tävlingarna i Åre.

Kritiken tog skruv

Inreseförbudet till Sverige infördes den 19 december från andra länder än EU-länder än Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det nuvarande förbudet gäller till den 31 oktober.

Idrottsrörelsen har under hela hösten framfört hård kritik mot regeringen som vägrat göra undantag för inreseförbund för elitidrottare. Till slut tog kritiken skruv.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.