Sverige välkomnar utländska idrottare

Inreseförbudet till Sverige för internationella idrottare gäller inte längre. Det beskedet lämnade regeringens Amanda Lind och Mikael Damberg vid en presskonferens på tisdagen.

Nu kan skidarrangörerna i Ulricehamn fortsätta planeringen. världscuptävlingen i längd arrangeras den 30-31 januari. fast en fråga återstår. Kan det ske med åskådare?
Annons

- Alla internationella elittävlingar kommer att kunna genomföras. Sverige är ett land som är erkänt duktiga på att arrangera tävlingar, det ska vi vara under pandemin. Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, sa idrottsministern Lind (MP).

Förslaget kommer att remitteras. Förhoppningen är att förordningen kan träda i kraft i mitten av november. 

Johan Falk, vd för Ulricehamn Ski Event, som arrangerar världscuptävlingar 16 och 17 januari, säger till TT.

- Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång. 

Publik eller inte?

Falun arrangerar världscuptävling nummer två i längd som avgörs i Sverige den 30-31 januari. Både Ulricehamn och Falun räknar med att gå minus utan publik. Utan publik har förlusten bli så stor som två miljoner kronor har Johan Falk sagt tidigare till Idrottens Affärer. Om publik kommer att tillåtas eller inte kom inget besked under tisdagen.

Regeringens besked tas förstås emot med glädje på flera håll.

- Positivt, vi gläds åt beslutet men att det har kommit en månad försent för vår del, säger Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Skidskyttefesten var tänkt att hållas i Östersund 3- 6 december men flyttades till finska Kontiolahti med start 28 november för att sedan fortsätta i Hochfilzen, Österrike.

Andra arrangörer som kan andas ut är bland andra Svenska konståkningsförbundet och världscuptävlingarna i Åre liksom Vasaloppet. VM i konståkning avgörs i mars liksom VC-tävlingarna i Åre.

Kritiken tog skruv

Inreseförbudet till Sverige infördes den 19 december från andra länder än EU-länder än Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det nuvarande förbudet gäller till den 31 oktober.

Idrottsrörelsen har under hela hösten framfört hård kritik mot regeringen som vägrat göra undantag för inreseförbund för elitidrottare. Till slut tog kritiken skruv.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.