Sverige välkomnar utländska idrottare

Inreseförbudet till Sverige för internationella idrottare gäller inte längre. Det beskedet lämnade regeringens Amanda Lind och Mikael Damberg vid en presskonferens på tisdagen.

Nu kan skidarrangörerna i Ulricehamn fortsätta planeringen. världscuptävlingen i längd arrangeras den 30-31 januari. fast en fråga återstår. Kan det ske med åskådare?

- Alla internationella elittävlingar kommer att kunna genomföras. Sverige är ett land som är erkänt duktiga på att arrangera tävlingar, det ska vi vara under pandemin. Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, sa idrottsministern Lind (MP).

Förslaget kommer att remitteras. Förhoppningen är att förordningen kan träda i kraft i mitten av november. 

Johan Falk, vd för Ulricehamn Ski Event, som arrangerar världscuptävlingar 16 och 17 januari, säger till TT.

- Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång. 

Publik eller inte?

Falun arrangerar världscuptävling nummer två i längd som avgörs i Sverige den 30-31 januari. Både Ulricehamn och Falun räknar med att gå minus utan publik. Utan publik har förlusten bli så stor som två miljoner kronor har Johan Falk sagt tidigare till Idrottens Affärer. Om publik kommer att tillåtas eller inte kom inget besked under tisdagen.

Regeringens besked tas förstås emot med glädje på flera håll.

- Positivt, vi gläds åt beslutet men att det har kommit en månad försent för vår del, säger Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Skidskyttefesten var tänkt att hållas i Östersund 3- 6 december men flyttades till finska Kontiolahti med start 28 november för att sedan fortsätta i Hochfilzen, Österrike.

Andra arrangörer som kan andas ut är bland andra Svenska konståkningsförbundet och världscuptävlingarna i Åre liksom Vasaloppet. VM i konståkning avgörs i mars liksom VC-tävlingarna i Åre.

Kritiken tog skruv

Inreseförbudet till Sverige infördes den 19 december från andra länder än EU-länder än Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det nuvarande förbudet gäller till den 31 oktober.

Idrottsrörelsen har under hela hösten framfört hård kritik mot regeringen som vägrat göra undantag för inreseförbund för elitidrottare. Till slut tog kritiken skruv.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.