Sverige välkomnar utländska idrottare

Inreseförbudet till Sverige för internationella idrottare gäller inte längre. Det beskedet lämnade regeringens Amanda Lind och Mikael Damberg vid en presskonferens på tisdagen.

Nu kan skidarrangörerna i Ulricehamn fortsätta planeringen. världscuptävlingen i längd arrangeras den 30-31 januari. fast en fråga återstår. Kan det ske med åskådare?

- Alla internationella elittävlingar kommer att kunna genomföras. Sverige är ett land som är erkänt duktiga på att arrangera tävlingar, det ska vi vara under pandemin. Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, sa idrottsministern Lind (MP).

Förslaget kommer att remitteras. Förhoppningen är att förordningen kan träda i kraft i mitten av november. 

Johan Falk, vd för Ulricehamn Ski Event, som arrangerar världscuptävlingar 16 och 17 januari, säger till TT.

- Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång. 

Publik eller inte?

Falun arrangerar världscuptävling nummer två i längd som avgörs i Sverige den 30-31 januari. Både Ulricehamn och Falun räknar med att gå minus utan publik. Utan publik har förlusten bli så stor som två miljoner kronor har Johan Falk sagt tidigare till Idrottens Affärer. Om publik kommer att tillåtas eller inte kom inget besked under tisdagen.

Regeringens besked tas förstås emot med glädje på flera håll.

- Positivt, vi gläds åt beslutet men att det har kommit en månad försent för vår del, säger Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Skidskyttefesten var tänkt att hållas i Östersund 3- 6 december men flyttades till finska Kontiolahti med start 28 november för att sedan fortsätta i Hochfilzen, Österrike.

Andra arrangörer som kan andas ut är bland andra Svenska konståkningsförbundet och världscuptävlingarna i Åre liksom Vasaloppet. VM i konståkning avgörs i mars liksom VC-tävlingarna i Åre.

Kritiken tog skruv

Inreseförbudet till Sverige infördes den 19 december från andra länder än EU-länder än Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det nuvarande förbudet gäller till den 31 oktober.

Idrottsrörelsen har under hela hösten framfört hård kritik mot regeringen som vägrat göra undantag för inreseförbund för elitidrottare. Till slut tog kritiken skruv.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.