”Vi har verkligen försökt ta ansvar”

– Vi vill komma upp på den nivå som andra samhällsdelar har idag.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist upprepar sitt budskap till politikerna och Folkhälsomyndigheten inför den allsvenska premiären. 

Han liksom alla andra fotbollsentusiaster hade ju velat ha en första omgång av årets seriespel med tusentals åskådare – för inramningen och atmosfären. Men också - för ekonomin.

Här kan du se hela intervjun

I Svensk Elitfotbolls eget webbtv-program pratar Mats Enquist med moderatorn Jonas Dahlquist om publikfrågan.

– Vi har verkligen försökt ta ansvar. Från början handlade det om att få spela fotboll överhuvudtaget, vilket vi slut fick göra. Vi fick visa att vi klarade av att genomföra en säsong, men vi skulle istället vilja lägga de här timmarna på att visa att vi kan göra en begränsad men säker publikupplevelse. Fullt med publik kan dröja. Vi har full respekt för pandemin.

Finns en öppningsplan

Svensk Elitfotboll har tagit fram en egen öppningsplan för hur klubbarna stegvis skulle kunna återgå till publik på arenorna. I ett första skede är förslaget 15 procent av arenornas totala sittplatskapacitet. Sedan tidigare har klubbarna protokoll för både träning och match – med bestämda villkor som var framgångsrika under 2020.

Det som saknas nu är en dialog med FHM för att i samråd med deras expertis på smittskyddsfrågor tillsammans komma fram till hur föreningarna kan öppna upp på bästa sätt.  Men, mötet nyligen med just Folkhälsomyndigheten ledde enbart till - ett nytt möte

Pandemiilagen tillkom för att man skulle kunna göra egna specifika lösningar för olika verksamheter. Fotbollen blev ett undantag – här har inget skett och inget nytt finns i sikte.

"Behövs två olika tankar"

SEF har förståelse för läget men det ena behöver inte utesluta det andra, betonar Enquist.

– Det är ett tufft pandemiläge. Här får man jobba med att tänka två tankar samtidigt. Vi har fullt stöd för att i ett tufft pandemiläge så får man förlänga restriktionerna för samhället. Det är den ena delen. 

- Det vi vill komma till är att vi ska ha samma typer av restriktioner som resten av samhället. Den frågan är separat. Vår frustrationen beror på att vi fortfarande står i startgroparna utan att kunna göra någon form av säkerhetslösning. 

För många i samhället så är elitfotbollen en fråga om samhörighet och gemenskap. Elitfotbollen förenar och inkluderar. 

- Att kunna öppna upp läktarna, åtminstone lite, i detta skede skulle betyda så mycket för så många människor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.