"Får SOK göra som de vill?"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Man brukar säga att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Svensk OS-uttagning med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) i spetsen har utvecklats till ett återkommande spektakel. Det är lite som i den svartvita sketchen om grevinnan och betjänten från 1963. ”Same procedure as every year”. Förutsägbart och med en historia som går på repeat.   

 

Det vi åter får se när OS i Paris närmar sig är svenska elitidrottsaktiva som klarat de internationella kvalreglerna men som nekas OS-biljett av SOK. Samtidigt får andra nationers sämre rankade atleter en plats. Frågan handlar om SOK:s omdiskuterade nationella krav som innebär att svenska aktiva, förutom att klara internationella OS-kvalregler, också ska visa kvalitét för en placering topp tolv. 

SOK har sin mall

Att förutsäga idrottsprestationer och jämföra idrotter är svårt och kanske till och med omöjligt. SOK har sin ”mall” och tror sig veta hur man gör. Det är inte konstigt att OS-nekade aktiva ber SOK om en konkret, saklig och begriplig motivering som förklarar deras beslut. Något som SOK hittills inte verkar ha lyckats speciellt väl med att leverera. 
Jag scrollar lite i mitt sociala medieflöde och det mesta är som vanligt i uttagningsröran inför OS… Men stannar ändå upp… Något är faktiskt annorlunda den här gången. Visserligen handlar kritiken, precis som tidigare år, om SOK:s subjektiva och inkonsekventa beslut, om bristen på transparens, och om SOK:s makt att göra lite som de vill. Men kampen den här gången är annorlunda.
Det tornar upp till storm och fler aktiva än vanligt i idrotts-Sverige visar öppet sin kritik och signalerar att de inte tänker hålla tyst. Det pratas om ”uttagningsupproret”.
Aftonbladets Mats Wennerholm funderar: ”Tänk att vara PR-konsult åt Sveriges Olympiska Kommitté i dessa dagar. Vilken mardröm. Varje OS-år ställer de till det på samma sätt och får stora delar av idrotts-Sverige emot sig”. 
På SOK:s hemsida blänker de olympiska värderingarna som ”ska prägla SOK:s hela verksamhet”. Kanske ökar de vackra värdeorden ilskan lite extra just nu. I ett av alla inlägg på sociala medier läser jag: ”SOK står så sent som i förra veckan i Almedalen och pratar om elitidrottares ekonomiska förutsättningar. Som ska främja elitidrott och elitidrottares förutsättningar till att vara lagom bäst till OS vart fjärde år. I praktiken gör de det motsatta.”
Det finns fördelar för trovärdigheten i budskap om orden rimmar hyggligt med vad personer sedan möter i verkligheten. Aktiva, ledare och personer runt om är uppenbarligen mycket arga. Det stannar inte där, SOK anmäls faktiskt den här gången också till idrottens skiljedomstol (Cas). Stämningsansökan lämnas in.

SOK tar stöd av IOK

SOK lutar sig mot den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och hänvisar till sin exklusiva rätt som nationell olympisk kommitté att bestämma och besluta. Daniel Stattin, professor i civilrätt, särskilt associationsrätt vid Uppsala universitet tolkar saken annorlunda. Han har med juridiska ögon gått igenom IOK:s Olympic Charter, den olympiska rörelsens grundlag. Nationella olympiska kommittéer har rättigheter men ingen oreglerad restkompetens att skapa kompletterande uttagningskriterier. Internationella specialförbund föreslår, IOK:s executive board beslutar och nationella organ tillämpar, kommer han fram till. Han pratar till och med om att SOK kan ha skapat sig en egen verklighetsuppfattning .
Ungefär så här har det ju sett ut runt SOK:s uttagningar i ett stort antal år, då borde det väl vara okey? Eller… Påminner mig om hur lätt det är att tro och lita på någon som man tänker är en auktoritetsperson, även om det denne säger är fel eller till och med ologiskt. Det kallas auktoritetsbias. Ingen har ju faktiskt tidigare på djupet granskat om OS-uttagningar går rätt till. 
Kanske ska de kraftfulla reaktionerna vid årets OS-uttagning ses som en väckarklocka. Något har förändrats. Den här gången stannade kritiken inte bara vid ilska utan tog ett steg längre. Aktiva är inte längre tysta och böjer sig inte lika lätt för gamla maktstrukturer. 
Vad jurister kommer fram till om de svenska OS-uttagningskriterierna – vem som får rätt i sin tolkning av den Olympiska chartern - återstår att se.  
Olika generationer har olika värderingar, behov och sätt att hantera utmaningar på. Beslut behöver kunna motiveras och hålla för juridisk prövning. Samhället och idrotten förändras. Den mest grundläggande frågan i allt det här är kanske ändå väldigt enkel. För borde inte SOK:s verksamhet utgå ifrån att skapa förutsättningar för elitidrottarna i stället för att elitidrottarna blir en produkt som ska gynna SOK?  

Carolina Lundqvist

Fakta

Under fredagen lämnades en stämningsansökan in mot Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med yrkande om att de uttagningsregler som SOK:s medlemsförbund beslutade vid årsmötet 2023 ska underkännas. Ett ytterligare yrkande var att inhibition skulle meddelas, det vill säga att beslutet från årsmötet tills vidare inte ska gälla.

Stockholms Tingsrätt agerade snabbt och avslog direkt kravet på inhibition. Det beslutet går inte att överklaga.

Men ärendet  ska behandlas  i skiljedomstol . Tingsrätten tar inte ställning till sakfrågan

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.