Ledarskapet prövas här också
Då är det dags igen... Den här gången är det medarbetare på Svenska Fotbollsförbundet som medialt larmar om tystnadskultur, bristande ledarskap och nepotism. Beskrivningarna som framkommer i Expressen sports granskning om ”krisen inom fotbollsförbundet” känns tyvärr bekanta, skriver Carolina Lundqvist.

Svenska idrottstoppars huvudstrategi verkar vara att förlita sig på retorik för att slingra sig, släta över och klamra sig vid makten. Retorik handlar i grova drag om konsten att kunna övertyga sin publik oavsett om det som sägs egentligen är sant eller falskt. Ord och verklighet kan vara två helt skilda saker.
Pressad situation
Den senaste, säkerligen inte sista medierapportering om missförhållanden inom svenska idrottsorganisationer har vi kunnat läsa om... Den här gången är det Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare som hamnat under medias granskande lupp. Blickarna vänds plötsligt mot förbundet
Mindre smickrande ord som gubbvälde, diktatur och svågerpolitik pryder rubrikerna.
Retorik kan vara oerhört användbart att gömma sig bakom för att slippa ta på sig skuld i en pressad situation och när förändringsbenägenhet saknas. Ungefär så här brukar det gå till:
Först handlar det om att skapa tvivel om tillförlitligheten i fakta om det går. Uppgifter som presenteras hävdas vara missvisande eller på annat sätt icke-representativa för en större majoritet. Därefter vrids definitionerna om så att sakfrågan förminskas. Kritiserat ledarskap omdefinieras kanske som ”andras uppfattningar” eller som ”gnäll”. Härskartekniker omdefinieras som klumpiga ordval som använts vid ett fåtal tillfällen.
Följer samma mönster
Om inte föregående steg hjälpt så riktas fokus i stället mot omständigheter runt sakfrågan. Kritiserat ledarskap kan bortförklaras med ledarskapsrollens tyngd och ansvar i vilken nödvändiga beslut inte kan gillas av alla. Sist men inte minst går det att byta ämne helt och avleda från det som frågan egentligen gäller. Medarbetares kritik kan projiceras tillbaka mot medarbetarna själva. Frågan kan också slussas över till annat forum, exempelvis styrelsen, som kan uttrycka sitt stöd.
Kanske råkade jag just avslöja några av knepen. Men det här är klassiska och mycket basala retoriska tillvägagångssätt. Svenska Fotbollsförbundets bemötande av uppgifterna i Expressens granskning följer samma mönster.
Generalsekreterarens försvarstal framstod mest som plumpt. Retoriken som användes övertygade inte.
Små problem som inte åtgärdas växer över tid till stora problem. Till sist riskerar det att explodera.
När så pass många anställda inom Svenska Fotbollsförbundet vänder sig till media tyder det på desperation att bli hörd när inget annat har hjälpt. När personerna beskriver att de bemötts med nedlåtande termer som ”damkör” är det ett tecken på att härskartekniker flödar. När personer inte vågar vittna öppet om arbetsförhållanden signalerar det rädsla för repressalier.
Låt oss nu klargöra några grundläggande saker.
När chefer, kollegor eller kanske hela arbetsgrupper använder nedsättande ord, sprider rykten, förlöjligar, ignorerar, på olika sätt fryser ut eller använder andra oacceptabla beteenden så är benämningen kränkande särbehandling.
Kränkande särbehandling är ett arbetsmiljöproblem. En arbetsgivare har en skyldighet att utreda frågan om någon anställd beskriver sig vara utsatt. Utredningen ska dessutom genomföras med kvalitet. Det gäller även inom idrott.
En chef förväntas kunna
Arbetsgivaren har också ett ansvar att ha kunskap om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt den rådande lagstiftningen
Det är också arbetsgivarens ansvar att driva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där utvärderingar, riskbedömningar, åtgärder och uppföljning ingår.
Därför fungerar det inte att tysta ned, skylla ifrån sig eller peka åt ett annat håll. Inte ens om arbetsgivaren är inom idrott.
Till chefer i idrottstoppen så är det inte fler retorikkurser ni behöver. Det är dags att steppa upp ordentligt nu. Som chefer förväntas ni faktiskt kunna det här!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.