Ledarskapet prövas här också

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Då är det dags igen... Den här gången är det medarbetare på Svenska Fotbollsförbundet som medialt larmar om tystnadskultur, bristande ledarskap och nepotism. Beskrivningarna som framkommer i Expressen sports granskning om ”krisen inom fotbollsförbundet” känns tyvärr bekanta, skriver Carolina Lundqvist.

Svenska idrottstoppars huvudstrategi verkar vara att förlita sig på retorik för att slingra sig, släta över och klamra sig vid makten. Retorik handlar i grova drag om konsten att kunna övertyga sin publik oavsett om det som sägs egentligen är sant eller falskt. Ord och verklighet kan vara två helt skilda saker. 

Pressad situation

Den senaste, säkerligen inte sista medierapportering om missförhållanden inom svenska idrottsorganisationer har vi kunnat läsa om... Den här gången är det Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare som hamnat under medias granskande lupp. Blickarna vänds plötsligt mot förbundet  

Mindre smickrande ord som gubbvälde, diktatur och svågerpolitik pryder rubrikerna. 

Retorik kan vara oerhört användbart att gömma sig bakom för att slippa ta på sig skuld i en pressad situation och när förändringsbenägenhet saknas. Ungefär så här brukar det gå till: 

Först handlar det om att skapa tvivel om tillförlitligheten i fakta om det går. Uppgifter som presenteras hävdas vara missvisande eller på annat sätt icke-representativa för en större majoritet. Därefter vrids definitionerna om så att sakfrågan förminskas. Kritiserat ledarskap omdefinieras kanske som ”andras uppfattningar” eller som ”gnäll”. Härskartekniker omdefinieras som klumpiga ordval som använts vid ett fåtal tillfällen.  

Följer samma mönster

Om inte föregående steg hjälpt så riktas fokus i stället mot omständigheter runt sakfrågan. Kritiserat ledarskap kan bortförklaras med ledarskapsrollens tyngd och ansvar i vilken nödvändiga beslut inte kan gillas av alla. Sist men inte minst går det att byta ämne helt och avleda från det som frågan egentligen gäller. Medarbetares kritik kan projiceras tillbaka mot medarbetarna själva. Frågan kan också slussas över till annat forum, exempelvis styrelsen, som kan uttrycka sitt stöd. 

Kanske råkade jag just avslöja några av knepen. Men det här är klassiska och mycket basala retoriska tillvägagångssätt. Svenska Fotbollsförbundets bemötande av uppgifterna i Expressens granskning följer samma mönster. 

Generalsekreterarens försvarstal framstod mest som plumpt. Retoriken som användes övertygade inte. 

Små problem som inte åtgärdas växer över tid till stora problem. Till sist riskerar det att explodera. 

När så pass många anställda inom Svenska Fotbollsförbundet vänder sig till media tyder det på desperation att bli hörd när inget annat har hjälpt. När personerna beskriver att de bemötts med nedlåtande termer som ”damkör” är det ett tecken på att härskartekniker flödar. När personer inte vågar vittna öppet om arbetsförhållanden signalerar det rädsla för repressalier.   

Låt oss nu klargöra några grundläggande saker.  

När chefer, kollegor eller kanske hela arbetsgrupper använder nedsättande ord, sprider rykten, förlöjligar, ignorerar, på olika sätt fryser ut eller använder andra oacceptabla beteenden så är benämningen kränkande särbehandling. 

Kränkande särbehandling är ett arbetsmiljöproblem. En arbetsgivare har en skyldighet att utreda frågan om någon anställd beskriver sig vara utsatt. Utredningen ska dessutom genomföras med kvalitet. Det gäller även inom idrott. 

En chef förväntas kunna

Arbetsgivaren har också ett ansvar att ha kunskap om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt den rådande lagstiftningen  

Det är också arbetsgivarens ansvar att driva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där utvärderingar, riskbedömningar, åtgärder och uppföljning ingår. 

Därför fungerar det inte att tysta ned, skylla ifrån sig eller peka åt ett annat håll. Inte ens om arbetsgivaren är inom idrott.

Till chefer i idrottstoppen så är det inte fler retorikkurser ni behöver. Det är dags att steppa upp ordentligt nu. Som chefer förväntas ni faktiskt kunna det här!

Carolina Lundqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.