Törs vi tro på alla vackra ord i SOK…
Rekrytering pågår av en ny generalsekreterare som ska leda Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) operativa verksamhet mot framtiden. Nuvarande verksamhetschef är på väg i pension efter långvarig tjänst i organisationen. Generationer av elitidrottare och förbundskaptener har genom åren passerat. Idrotten och samhället har förändrats och professionaliserats, men kärnan i SOK:s operativa ledarskap har varit beständigt. Fram tills nu.

På SOK:s hemsida finns just nu annonsen om den nye generalsekreterare de söker. Det är spännande läsning då det inte hör till vanligheten att SOK utlyser en tjänst. Tjänsten beskrivs som en ”företagsledande roll” lämplig för en idrottsintresserad entreprenörsprofil med mångårig erfarenhet av framgångsrikt ledarskap. Den tillträdande generalsekreteraren ska bygga en vinnarkultur.
Svårare att realisera
De olympiska värderingarna nämns i annonsen lika självklart som det är att en kanelbulle innehåller kanel. Värderingar som den tillträdande generalsekreteraren förväntas dela. Värderingar sprungna ur den olympiska fadern Pierre de Coubertins över hundra år gamla filosofi som belyser idrottens roll för individ och samhälle.
Det är värderingar med moral, humanism och etik som starkt lysande inslag. ”Respekt för varje individ och vänskap över alla gränser och att utvecklas över sina egna gränser”. De olympiska värderingarna är vackra och lätta att prata om. Tyvärr är de ibland svårare att se realiserade i praktiken.
Den internationella olympiska kommittén (IOK) strävar uttalat efter jämställdhet och utgår ifrån principen om likvärdighet mellan kvinnor och män. Svensk idrott fick sin första jämställdhetsplan för mer än 30 år sedan, 1989. Jämställdhet i idrott handlar om att både kvinnor och män ska ha liknande inflytande och makt att forma idrotten, kunna delta i den och att kvinnor och män ska värderas lika.
I siffor definieras jämställdhet i svensk idrott ofta som att minst 40 procent av respektive kön ska finnas representerat i beslutande och rådgivande organ. Centrum för Idrottsforskning konstaterade i ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2017” att flera decennier hade gått men att inte allt för mycket hade hänt.
Enormt resursslöseri
Kvinnors styrkor, kompetenser, och erfarenhet valdes fortfarande bort oberoende av deras faktiska lämplighet, kompetens och meriter. Det hindrar idrottens utveckling och är ett enormt resursslöseri så klart.
Efter ett beslut om en reglering av specialidrottsförbundens (SF) styrelser och valberedningar så kunde majoriteten av SF:s styrelser betraktas vara statistiskt jämställda år 2020 . En liknande positiv utveckling ser vi i SOK:s styrelse idag. Styrelsen uppnår statistisk jämställdhet beräknat på antalet kvinnliga och manliga ledamöter som presenteras på SOK:s hemsida. Tittar vi på den operativa sidan av verksamheten hittar vi däremot något annat.
På SOK:s hemsida 2022-10-09 går det att utläsa att:
· 9 av 10 (90 procent) av de som benämns som ”chef” bland Stab & Sport är män
· Samtliga 15 personer (100 procent) i resursteamet ”Prestationsutveckling ” är män
· 6 av 9 personer (67 procent) i resursteamet ”Hälsa” är män
· 4 av 5 personer (80 procent) i det ”Medicinska vetenskapliga rådet” är män
I den sportsliga och medicinska verksamheten på SOK verkar det idag alltså vara en klar fördel att vara man. Årtalet vi ser det här är 2022. En hemsida kan snabbt ändras med bilder och namn på personer som läggs till eller tas bort för att skapa avsett intryck hos publiken. Men pratar vi om jämställdhet så pratar vi om något annat.
Idrottsforskare har sedan länge krossat gamla myter som exempelvis att kvinnor med idrottskompetens inte finns, att kvinnor är för känsliga eller att de helt enkelt inte vill. Förlegade könsnormer, stereotypa föreställningar och snedvridna rekryteringsprocesser har länge funnits dolda under ytan.
Dold manlig kvotering
När män med makt får rekrytera från egna sociala nätverk blir det oftast just män som de rekryterar. Resultatet blir en dold manlig kvotering i vilken kvinnors styrkor, kompetenser, och erfarenheter systematiskt rensas bort.
Hur löd nu de olympiska värderingarna? ”Respekt för varje individ och vänskap över alla gränser och att utvecklas över sina egna gränser”.
Trovärdigheten i orden riskerar att minska markant när verksamheten själv uppvisar en så kraftig mansdominans. Budskapet kan uppfattas som att respekt och vänskap endast omfattar ett kön. Omgivningens intryck kan bli att verksamhetens egen utveckling avstannat i en epok innan begrepp som könsnormer och maktstrukturer ens fanns.
SOK:s styrelse består idag av både kvinnor och män. Det är positivt. Kanske är tjänsteutlysningen av en ny generalsekreterare ett tecken på att SOK:s styrelse på riktigt vill se något nytt. Att de vill bygga en vinnarkultur med ett modernt ledarskap i spetsen som öppnar upp vägarna för utveckling.
En vinnarkultur där de olympiska värderingarna inte bara är vackra ord som är lätta att prata om utan där vi också ser tydliga exempel på att de realiseras i praktiken. En vinnarkultur där likvärdig behandling av män och kvinnor är den självklara normen med den egna organisationen som god förebild för andra. En vinnarkultur där både kvinnlig och manlig kapacitet tas tillvara fullt ut så att svensk elitidrott verkligen kan gå framåt.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar