Törs vi tro på alla vackra ord i SOK…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Rekrytering pågår av en ny generalsekreterare som ska leda Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) operativa verksamhet mot framtiden. Nuvarande verksamhetschef är på väg i pension efter långvarig tjänst i organisationen. Generationer av elitidrottare och förbundskaptener har genom åren passerat. Idrotten och samhället har förändrats och professionaliserats, men kärnan i SOK:s operativa ledarskap har varit beständigt. Fram tills nu.

SOK:s hemsida  finns just nu annonsen om den nye generalsekreterare de söker. Det är spännande läsning då det inte hör till vanligheten att SOK utlyser en tjänst. Tjänsten beskrivs som en ”företagsledande roll” lämplig för en idrottsintresserad entreprenörsprofil med mångårig erfarenhet av framgångsrikt ledarskap. Den tillträdande generalsekreteraren ska bygga en vinnarkultur.

Svårare att realisera

De olympiska värderingarna nämns i annonsen lika självklart som det är att en kanelbulle innehåller kanel. Värderingar som den tillträdande generalsekreteraren förväntas dela. Värderingar sprungna ur den olympiska fadern Pierre de Coubertins över hundra år gamla filosofi som belyser idrottens roll för individ och samhälle.

Det är värderingar med moral, humanism och etik som starkt lysande inslag. ”Respekt för varje individ och vänskap över alla gränser och att utvecklas över sina egna gränser”. De olympiska värderingarna är vackra och lätta att prata om. Tyvärr är de ibland svårare att se realiserade i praktiken.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) strävar uttalat efter jämställdhet och utgår ifrån principen om likvärdighet mellan kvinnor och män. Svensk idrott fick sin första jämställdhetsplan för mer än 30 år sedan, 1989. Jämställdhet i idrott handlar om att både kvinnor och män ska ha liknande inflytande och makt att forma idrotten, kunna delta i den och att kvinnor och män ska värderas lika.

I siffor definieras jämställdhet i svensk idrott ofta som att minst 40 procent av respektive kön ska finnas representerat i beslutande och rådgivande organ. Centrum för Idrottsforskning  konstaterade i ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2017” att flera decennier hade gått men att inte allt för mycket hade hänt.

Enormt resursslöseri 

Kvinnors styrkor, kompetenser, och erfarenhet valdes fortfarande bort oberoende av deras faktiska lämplighet, kompetens och meriter. Det hindrar idrottens utveckling och är ett enormt resursslöseri så klart.

Efter ett beslut om en reglering av specialidrottsförbundens (SF) styrelser och valberedningar så kunde majoriteten av SF:s styrelser betraktas vara statistiskt jämställda år 2020 . En liknande positiv utveckling ser vi i SOK:s styrelse idag. Styrelsen uppnår statistisk jämställdhet beräknat på antalet kvinnliga och manliga ledamöter som presenteras på SOK:s hemsida. Tittar vi på den operativa sidan av verksamheten hittar vi däremot något annat.

På SOK:s hemsida 2022-10-09 går det att utläsa att:  

·       9 av 10 (90 procent) av de som benämns som ”chef” bland Stab & Sport är män

·       Samtliga 15 personer (100 procent) i resursteamet ”Prestationsutveckling ” är män

·       6 av 9 personer (67 procent) i resursteamet ”Hälsa” är män

·       4 av 5 personer (80 procent) i det ”Medicinska vetenskapliga rådet” är män

I den sportsliga och medicinska verksamheten på SOK verkar det idag alltså vara en klar fördel att vara man. Årtalet vi ser det här är 2022. En hemsida kan snabbt ändras med bilder och namn på personer som läggs till eller tas bort för att skapa avsett intryck hos publiken. Men pratar vi om jämställdhet så pratar vi om något annat.

Idrottsforskare har sedan länge krossat gamla myter som exempelvis att kvinnor med idrottskompetens inte finns, att kvinnor är för känsliga eller att de helt enkelt inte vill. Förlegade könsnormer, stereotypa föreställningar och snedvridna rekryteringsprocesser har länge funnits dolda under ytan.

Dold manlig kvotering

När män med makt får rekrytera från egna sociala nätverk blir det oftast just män som de rekryterar. Resultatet blir en dold manlig kvotering i vilken kvinnors styrkor, kompetenser, och erfarenheter systematiskt rensas bort.

Hur löd nu de olympiska värderingarna? ”Respekt för varje individ och vänskap över alla gränser och att utvecklas över sina egna gränser”.

Trovärdigheten i orden riskerar att minska markant när verksamheten själv uppvisar en så kraftig mansdominans. Budskapet kan uppfattas som att respekt och vänskap endast omfattar ett kön. Omgivningens intryck kan bli att verksamhetens egen utveckling avstannat i en epok innan begrepp som könsnormer och maktstrukturer ens fanns.

SOK:s styrelse består idag av både kvinnor och män. Det är positivt. Kanske är tjänsteutlysningen av en ny generalsekreterare ett tecken på att SOK:s styrelse på riktigt vill se något nytt. Att de vill bygga en vinnarkultur med ett modernt ledarskap i spetsen som öppnar upp vägarna för utveckling.

En vinnarkultur där de olympiska värderingarna inte bara är vackra ord som är lätta att prata om utan där vi också ser tydliga exempel på att de realiseras i praktiken. En vinnarkultur där likvärdig behandling av män och kvinnor är den självklara normen med den egna organisationen som god förebild för andra. En vinnarkultur där både kvinnlig och manlig kapacitet tas tillvara fullt ut så att svensk elitidrott verkligen kan gå framåt.

Carolina Lundqvist

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.