Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det stormar ordentligt kring Spaniens förbundsordförande Luis Rubiales efter att han påtvingat Jennifer Hermoso sin ”kyss” och fångats av medias kameror. En ögonblicksbild blev en huvudrubrik över hela världen och gav en sur eftersmak från ett VM-guld som borde ha fått handla om glädje, skriver Carolina Lundqvist.

En kvinna med ett plakat blanddemonstranter i centrala Madrid i protester mot Rubiales och för att stödja damfotbollsspelaren Jenni Hermoso. Foto: Alicia Leon AP

Den spanske förbundsordföranden Rubiales greppar tag om Hermoso runt nacken och trycker sina läppar mot hennes i en påtvingad ”kyss”. Fotbollsspelaren Hermoso var tydlig:  Nej, det var inte trevligt alls… Nej, hon hade inte samtyckt… Det hela utspelade sig på VM, fångat på bild så att hela världen kunde se.

Pampar i överlägsen position

”Idrottspampar” i elitidrottssystemets topp har en överlägsen position med status och makt. ”Pampen” styr över pengar och beslut som kan hjälpa eller stjälpa idrottares karriärer. Maktobalansen är maximal. Inte så konstigt att idrottare har svårt att kunna hävda sig och få respekt för sina rättigheter i systemet. 

Mer belysande än själva ”VM kyssen” är ändå det efterföljande spektaklet vi fick se. Elitidrottskulturen är av tradition hypermaskulin, hierarkisk och präglad av ”vinna-till-varje-pris” mentalitet. Rubiales demonstrerar hur spelet i idrottstoppen faktiskt kan gå till.  

Eufemismer är förmildrande omskrivningar som taktiskt används för att dölja och försköna något anstötligt med målet att få det att uppfattas som acceptabelt, rumsrent och okey. Det handlar om att med ordens makt slingra sig ur en knepig situation i försök att behålla fasaden utåt intakt. 

Den omtalade och påtvingade ”VM kyssen” förminskas snabbt av Rubiales och det spanska fotbollsförbundet till ”ett ögonblick av tillgivenhet utan någon betydelse” och ”en ömsesidig, spontan och naturlig gest”. 

Taktiken gick inte hem

Taktiken med eufemismer är oftast effektiv, vi har sett den användas förr och kommer att få se den igen. Den här gången gick taktiken inte hem. Hermoso stod fast vid sin syn på saken. Hon hade inte samtyckt till den påtvingade ”kyssen”. 

Budskapet utåt, med innehåll bestämt av det spanska fotbollsförbundet, övertygade inte publiken. 

Kanske anade Rubiales mediarådgivare att saker nu höll på att gå snett, knepet ”att göra en pudel” kommer nu nämligen fram. Att det kan vara olämpligt att kyssa spelare på munnen, åtminstone i den VM situation som var, har nu förbundsordföranden plötsligt förstått. En liten detalj – uppvisad ånger - glömdes däremot bort. 

Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten.

Dags för en ny helomvändning och ny taktik. I ett videotal förklarar nu Rubiales sig själv som offret, den som utsatts för en häxjakt. Avgå tänker han verkligen inte göra, händelsen var ju trots allt inte så farlig. Och dessutom, enligt honom själv, hade han visat det ”bästa ledarskapet i Spaniens historia”. Under videotalet sveper kameran en kort stund över publiken och visar en homogen skara av applåderande män… 

Inte heller draget med offerkofta gick hem. 

Så fortsätter spektaklet. Vi får se det spanska fotbollsförbundet hota med rättslig process, landslagsspelare som vägrar spela och coacher som sagt upp sig i protest. Vi får se en idrottsvärld och ministrar som tydligt markerar att förändring av normer, strukturer och ageranden även i idrottens finrum måst ske.

Bräcka immuniteten

Kanske tydligast av allt belyser skandalen hur svårt det är att bräcka en ”idrottspamps” immunitet. Och upplösningen om Rubiales får sitta kvar på sin post eller tvingas avgå, ja den får vi nu helt enkelt vänta på.  

Vad som döljer sig i elitidrottens slutna, glorifierade och ofta ganska mystifierade värld är det sällan möjligt för omvärlden att se. Den här gången sprack fasaden rejält. Maktstrukturer, föråldrade normer och sexistiska handlingar kom upp i ljuset. 

Damfotbollsspelarna själva uppvisade professionalism och förtjänar respekt. Tyvärr har ”pamparna” i det här fallet inte hängt med utvecklingen, de har en resa att göra för att nå samma höga och professionella nivå.

Jag avslutar med att gratulera damfotbollslagen till fina fotbollsinsatser under VM, det är ju trots allt där som fokus borde få vara.

Carolina Lundqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.