Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det stormar ordentligt kring Spaniens förbundsordförande Luis Rubiales efter att han påtvingat Jennifer Hermoso sin ”kyss” och fångats av medias kameror. En ögonblicksbild blev en huvudrubrik över hela världen och gav en sur eftersmak från ett VM-guld som borde ha fått handla om glädje, skriver Carolina Lundqvist.

En kvinna med ett plakat blanddemonstranter i centrala Madrid i protester mot Rubiales och för att stödja damfotbollsspelaren Jenni Hermoso. Foto: Alicia Leon AP

Den spanske förbundsordföranden Rubiales greppar tag om Hermoso runt nacken och trycker sina läppar mot hennes i en påtvingad ”kyss”. Fotbollsspelaren Hermoso var tydlig:  Nej, det var inte trevligt alls… Nej, hon hade inte samtyckt… Det hela utspelade sig på VM, fångat på bild så att hela världen kunde se.

Pampar i överlägsen position

”Idrottspampar” i elitidrottssystemets topp har en överlägsen position med status och makt. ”Pampen” styr över pengar och beslut som kan hjälpa eller stjälpa idrottares karriärer. Maktobalansen är maximal. Inte så konstigt att idrottare har svårt att kunna hävda sig och få respekt för sina rättigheter i systemet. 

Mer belysande än själva ”VM kyssen” är ändå det efterföljande spektaklet vi fick se. Elitidrottskulturen är av tradition hypermaskulin, hierarkisk och präglad av ”vinna-till-varje-pris” mentalitet. Rubiales demonstrerar hur spelet i idrottstoppen faktiskt kan gå till.  

Eufemismer är förmildrande omskrivningar som taktiskt används för att dölja och försköna något anstötligt med målet att få det att uppfattas som acceptabelt, rumsrent och okey. Det handlar om att med ordens makt slingra sig ur en knepig situation i försök att behålla fasaden utåt intakt. 

Den omtalade och påtvingade ”VM kyssen” förminskas snabbt av Rubiales och det spanska fotbollsförbundet till ”ett ögonblick av tillgivenhet utan någon betydelse” och ”en ömsesidig, spontan och naturlig gest”. 

Taktiken gick inte hem

Taktiken med eufemismer är oftast effektiv, vi har sett den användas förr och kommer att få se den igen. Den här gången gick taktiken inte hem. Hermoso stod fast vid sin syn på saken. Hon hade inte samtyckt till den påtvingade ”kyssen”. 

Budskapet utåt, med innehåll bestämt av det spanska fotbollsförbundet, övertygade inte publiken. 

Kanske anade Rubiales mediarådgivare att saker nu höll på att gå snett, knepet ”att göra en pudel” kommer nu nämligen fram. Att det kan vara olämpligt att kyssa spelare på munnen, åtminstone i den VM situation som var, har nu förbundsordföranden plötsligt förstått. En liten detalj – uppvisad ånger - glömdes däremot bort. 

Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten.

Dags för en ny helomvändning och ny taktik. I ett videotal förklarar nu Rubiales sig själv som offret, den som utsatts för en häxjakt. Avgå tänker han verkligen inte göra, händelsen var ju trots allt inte så farlig. Och dessutom, enligt honom själv, hade han visat det ”bästa ledarskapet i Spaniens historia”. Under videotalet sveper kameran en kort stund över publiken och visar en homogen skara av applåderande män… 

Inte heller draget med offerkofta gick hem. 

Så fortsätter spektaklet. Vi får se det spanska fotbollsförbundet hota med rättslig process, landslagsspelare som vägrar spela och coacher som sagt upp sig i protest. Vi får se en idrottsvärld och ministrar som tydligt markerar att förändring av normer, strukturer och ageranden även i idrottens finrum måst ske.

Bräcka immuniteten

Kanske tydligast av allt belyser skandalen hur svårt det är att bräcka en ”idrottspamps” immunitet. Och upplösningen om Rubiales får sitta kvar på sin post eller tvingas avgå, ja den får vi nu helt enkelt vänta på.  

Vad som döljer sig i elitidrottens slutna, glorifierade och ofta ganska mystifierade värld är det sällan möjligt för omvärlden att se. Den här gången sprack fasaden rejält. Maktstrukturer, föråldrade normer och sexistiska handlingar kom upp i ljuset. 

Damfotbollsspelarna själva uppvisade professionalism och förtjänar respekt. Tyvärr har ”pamparna” i det här fallet inte hängt med utvecklingen, de har en resa att göra för att nå samma höga och professionella nivå.

Jag avslutar med att gratulera damfotbollslagen till fina fotbollsinsatser under VM, det är ju trots allt där som fokus borde få vara.

Carolina Lundqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen