Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten
Det stormar ordentligt kring Spaniens förbundsordförande Luis Rubiales efter att han påtvingat Jennifer Hermoso sin ”kyss” och fångats av medias kameror. En ögonblicksbild blev en huvudrubrik över hela världen och gav en sur eftersmak från ett VM-guld som borde ha fått handla om glädje, skriver Carolina Lundqvist.
Den spanske förbundsordföranden Rubiales greppar tag om Hermoso runt nacken och trycker sina läppar mot hennes i en påtvingad ”kyss”. Fotbollsspelaren Hermoso var tydlig: Nej, det var inte trevligt alls… Nej, hon hade inte samtyckt… Det hela utspelade sig på VM, fångat på bild så att hela världen kunde se.
Pampar i överlägsen position
”Idrottspampar” i elitidrottssystemets topp har en överlägsen position med status och makt. ”Pampen” styr över pengar och beslut som kan hjälpa eller stjälpa idrottares karriärer. Maktobalansen är maximal. Inte så konstigt att idrottare har svårt att kunna hävda sig och få respekt för sina rättigheter i systemet.
Mer belysande än själva ”VM kyssen” är ändå det efterföljande spektaklet vi fick se. Elitidrottskulturen är av tradition hypermaskulin, hierarkisk och präglad av ”vinna-till-varje-pris” mentalitet. Rubiales demonstrerar hur spelet i idrottstoppen faktiskt kan gå till.
Eufemismer är förmildrande omskrivningar som taktiskt används för att dölja och försköna något anstötligt med målet att få det att uppfattas som acceptabelt, rumsrent och okey. Det handlar om att med ordens makt slingra sig ur en knepig situation i försök att behålla fasaden utåt intakt.
Den omtalade och påtvingade ”VM kyssen” förminskas snabbt av Rubiales och det spanska fotbollsförbundet till ”ett ögonblick av tillgivenhet utan någon betydelse” och ”en ömsesidig, spontan och naturlig gest”.
Taktiken gick inte hem
Taktiken med eufemismer är oftast effektiv, vi har sett den användas förr och kommer att få se den igen. Den här gången gick taktiken inte hem. Hermoso stod fast vid sin syn på saken. Hon hade inte samtyckt till den påtvingade ”kyssen”.
Budskapet utåt, med innehåll bestämt av det spanska fotbollsförbundet, övertygade inte publiken.
Kanske anade Rubiales mediarådgivare att saker nu höll på att gå snett, knepet ”att göra en pudel” kommer nu nämligen fram. Att det kan vara olämpligt att kyssa spelare på munnen, åtminstone i den VM situation som var, har nu förbundsordföranden plötsligt förstått. En liten detalj – uppvisad ånger - glömdes däremot bort.
Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten.
Dags för en ny helomvändning och ny taktik. I ett videotal förklarar nu Rubiales sig själv som offret, den som utsatts för en häxjakt. Avgå tänker han verkligen inte göra, händelsen var ju trots allt inte så farlig. Och dessutom, enligt honom själv, hade han visat det ”bästa ledarskapet i Spaniens historia”. Under videotalet sveper kameran en kort stund över publiken och visar en homogen skara av applåderande män…
Inte heller draget med offerkofta gick hem.
Så fortsätter spektaklet. Vi får se det spanska fotbollsförbundet hota med rättslig process, landslagsspelare som vägrar spela och coacher som sagt upp sig i protest. Vi får se en idrottsvärld och ministrar som tydligt markerar att förändring av normer, strukturer och ageranden även i idrottens finrum måst ske.
Bräcka immuniteten
Kanske tydligast av allt belyser skandalen hur svårt det är att bräcka en ”idrottspamps” immunitet. Och upplösningen om Rubiales får sitta kvar på sin post eller tvingas avgå, ja den får vi nu helt enkelt vänta på.
Vad som döljer sig i elitidrottens slutna, glorifierade och ofta ganska mystifierade värld är det sällan möjligt för omvärlden att se. Den här gången sprack fasaden rejält. Maktstrukturer, föråldrade normer och sexistiska handlingar kom upp i ljuset.
Damfotbollsspelarna själva uppvisade professionalism och förtjänar respekt. Tyvärr har ”pamparna” i det här fallet inte hängt med utvecklingen, de har en resa att göra för att nå samma höga och professionella nivå.
Jag avslutar med att gratulera damfotbollslagen till fina fotbollsinsatser under VM, det är ju trots allt där som fokus borde få vara.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar