Bestämt ledarskap början till utveckling

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Översynen av idrotten har inte varit tillräcklig”, ”idrotten har en hemläxa” och ”gamla kulturer och influenser på ledarskap från nationer i öst” som en tänkbar förklaring. Citaten kommer från en intervju med idrottsminister Anders Ygeman publicerad av SVT Sport den 7 juni 2022. Tätt därefter följde ytterligare mediaavslöjande med strålkastarljuset riktat mot landslagsverksamhet inom svensk elitidrott

Idrott kan vara fantastiskt. Över tre miljoner svenskar skulle sannolikt inte vara medlemmar i idrottsföreningar annars. Glädjen, gemenskapen, och vänskapsbanden som knyts över gränser. Ideellt engagerade idrottsledare som möjliggör att barn och unga får en meningsfull fritid. Sportmanship och personlig och idrottslig utveckling. Idrottens dramaturgi när idrottshjältarna utmanar människans fysiska och psykiska kapacitet i fulländad excellens. Men något skaver och stör bilden. Ordet tystnadskultur. Vittnesmål att personer farit illa i idrottsmiljön. 

Belöningssystem uppmuntrar

Är förutsättningarna de ”rätta” är det enkelt att skapa en tystnadskultur. Tystnadskulturer uppstår inte av sig självt utan kräver ett ledarskap och ett belöningssystem som uppmuntrar, normaliserar och håller det vid liv inom och mellan organisationer. Vill du skapa en tystnadskultur är ett recept att se till att hålla gruppen sluten och införa ett auktoritärt ledarskap med makt över rakt nedåtstigande led.

Få därefter medlemmarna i gruppen att känna sig utvalda, exklusiva och vittra doften av egna karriärmöjligheter. Då blir de lättare att manipulera och styra dit du vill. Belöna lydnad och tillför en tydlig norm att kritik, avvikande åsikter från gruppen eller att prata om problem inte är tillåtet. 

Evolutionärt har tillhörighet till flocken varit viktigt för människans överlevnad. Det gör sociala bestraffningar oerhört effektiva för att anpassa personer in i normen. Kritik kan enkelt klassas som illojalitet mot gruppen och psykologiseras som ”personlighetsdrag” eller emotionella reaktioner hos personen själv. Då tystnar de allra flesta relativt snabbt. Regelbrytare som ändå vågar utmana normen är naturligtvis ett hot. Uteslutning av dem sänder en tydlig signal till övriga medlemmar i gruppen vad de reella konsekvenserna faktiskt blir. Simsalabim så är du iland med projektet. 

Dolt i kulissen

HC Andersens berättelse om Kejsarens nya kläder brukar få exemplifiera tystnadskulturer i sin enkla form. I sagans värld spräcker barnet tystnadskulturen genom sitt naiva påpekande att kejsaren är naken. Skräddarnas magiska kläder finns inte. I verkligheten är tystnadskulturer svårare att bryta när de väl har fått fäste. Sociologen Ervin Goffman använde teaterföreställning som metafor för rollerna människor antar i mänsklig interaktion. På den främre scenen spelar aktören rollen med masken på för att skapa det avsedda intrycket hos publiken. Vad som sker på den bakre scenen, dolt i kulissen, kan vara något helt annat. 

I en tid då varumärkestänkande, flashiga hemsidor och sociala medier formar vår syn av ”verkligheten” är det enkelt bygga upp en fläckfri fasad. Att genomskåda skräddarnas magiska kläder har blivit svårare. Det gör det än viktigare att granska även kulissen.

Glada leenden, framgång och vackra budskap ger många ”likes”. Det är bra för varumärket och business. Berättelser från kulissen som motsäger det vackra är inte lika attraktiva och jobbigare att ta i. I sociala mediers värld är det viktiga hur saker ser ut och inte hur det faktiskt är. 

Det finns en uppenbar risk att budskapet från fasaden tappar sin trovärdighet när berättelser om missförhållanden ändå sipprar fram. Det skaver och utvecklar sig till sist till ett blödande sår. Att förneka, ta på skygglappar och dölja problem under sekretess kan tillfälligt undertrycka.

Det riskerar samtidigt att skada ett varumärke på lång sikt. Det signalerar medvetenhet om problem men ovilja till förändring. Tystnadskulturer är toxiska med negativa effekter både på organisations- och individnivå. Det passiviserar och hindrar utvecklingen.

Det finns motgift

Motgift mot tystnadskultur kännetecknas av öppenhet, transparens och ett modernt ledarskap. Inte bara i retoriskt välformulerade ord utan i reell handling. Ledarskap som agerar för nolltolerans av oegentligheter på alla nivåer inklusive sin egen. Ledarskap som belönar att personer vågar se, reagera och bry sig när oegentligheter sker. Ledarskap som ser kritik och utvärderingar som en möjlighet till utveckling och förbättring av den egna verksamheten. 

Vittnesmål och att våga prata om problem utmanar tystnadskulturens grundläggande system. Tystnadskulturer känns gammalt och omodernt. Låt oss lämna det bakom oss. Framtiden kräver ett modernt ledarskap med trygga idrottsmiljöer. Forskning finns och samhället i övrigt är redan där.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen