Bestämt ledarskap början till utveckling

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Översynen av idrotten har inte varit tillräcklig”, ”idrotten har en hemläxa” och ”gamla kulturer och influenser på ledarskap från nationer i öst” som en tänkbar förklaring. Citaten kommer från en intervju med idrottsminister Anders Ygeman publicerad av SVT Sport den 7 juni 2022. Tätt därefter följde ytterligare mediaavslöjande med strålkastarljuset riktat mot landslagsverksamhet inom svensk elitidrott

Idrott kan vara fantastiskt. Över tre miljoner svenskar skulle sannolikt inte vara medlemmar i idrottsföreningar annars. Glädjen, gemenskapen, och vänskapsbanden som knyts över gränser. Ideellt engagerade idrottsledare som möjliggör att barn och unga får en meningsfull fritid. Sportmanship och personlig och idrottslig utveckling. Idrottens dramaturgi när idrottshjältarna utmanar människans fysiska och psykiska kapacitet i fulländad excellens. Men något skaver och stör bilden. Ordet tystnadskultur. Vittnesmål att personer farit illa i idrottsmiljön. 

Belöningssystem uppmuntrar

Är förutsättningarna de ”rätta” är det enkelt att skapa en tystnadskultur. Tystnadskulturer uppstår inte av sig självt utan kräver ett ledarskap och ett belöningssystem som uppmuntrar, normaliserar och håller det vid liv inom och mellan organisationer. Vill du skapa en tystnadskultur är ett recept att se till att hålla gruppen sluten och införa ett auktoritärt ledarskap med makt över rakt nedåtstigande led.

Få därefter medlemmarna i gruppen att känna sig utvalda, exklusiva och vittra doften av egna karriärmöjligheter. Då blir de lättare att manipulera och styra dit du vill. Belöna lydnad och tillför en tydlig norm att kritik, avvikande åsikter från gruppen eller att prata om problem inte är tillåtet. 

Evolutionärt har tillhörighet till flocken varit viktigt för människans överlevnad. Det gör sociala bestraffningar oerhört effektiva för att anpassa personer in i normen. Kritik kan enkelt klassas som illojalitet mot gruppen och psykologiseras som ”personlighetsdrag” eller emotionella reaktioner hos personen själv. Då tystnar de allra flesta relativt snabbt. Regelbrytare som ändå vågar utmana normen är naturligtvis ett hot. Uteslutning av dem sänder en tydlig signal till övriga medlemmar i gruppen vad de reella konsekvenserna faktiskt blir. Simsalabim så är du iland med projektet. 

Dolt i kulissen

HC Andersens berättelse om Kejsarens nya kläder brukar få exemplifiera tystnadskulturer i sin enkla form. I sagans värld spräcker barnet tystnadskulturen genom sitt naiva påpekande att kejsaren är naken. Skräddarnas magiska kläder finns inte. I verkligheten är tystnadskulturer svårare att bryta när de väl har fått fäste. Sociologen Ervin Goffman använde teaterföreställning som metafor för rollerna människor antar i mänsklig interaktion. På den främre scenen spelar aktören rollen med masken på för att skapa det avsedda intrycket hos publiken. Vad som sker på den bakre scenen, dolt i kulissen, kan vara något helt annat. 

I en tid då varumärkestänkande, flashiga hemsidor och sociala medier formar vår syn av ”verkligheten” är det enkelt bygga upp en fläckfri fasad. Att genomskåda skräddarnas magiska kläder har blivit svårare. Det gör det än viktigare att granska även kulissen.

Glada leenden, framgång och vackra budskap ger många ”likes”. Det är bra för varumärket och business. Berättelser från kulissen som motsäger det vackra är inte lika attraktiva och jobbigare att ta i. I sociala mediers värld är det viktiga hur saker ser ut och inte hur det faktiskt är. 

Det finns en uppenbar risk att budskapet från fasaden tappar sin trovärdighet när berättelser om missförhållanden ändå sipprar fram. Det skaver och utvecklar sig till sist till ett blödande sår. Att förneka, ta på skygglappar och dölja problem under sekretess kan tillfälligt undertrycka.

Det riskerar samtidigt att skada ett varumärke på lång sikt. Det signalerar medvetenhet om problem men ovilja till förändring. Tystnadskulturer är toxiska med negativa effekter både på organisations- och individnivå. Det passiviserar och hindrar utvecklingen.

Det finns motgift

Motgift mot tystnadskultur kännetecknas av öppenhet, transparens och ett modernt ledarskap. Inte bara i retoriskt välformulerade ord utan i reell handling. Ledarskap som agerar för nolltolerans av oegentligheter på alla nivåer inklusive sin egen. Ledarskap som belönar att personer vågar se, reagera och bry sig när oegentligheter sker. Ledarskap som ser kritik och utvärderingar som en möjlighet till utveckling och förbättring av den egna verksamheten. 

Vittnesmål och att våga prata om problem utmanar tystnadskulturens grundläggande system. Tystnadskulturer känns gammalt och omodernt. Låt oss lämna det bakom oss. Framtiden kräver ett modernt ledarskap med trygga idrottsmiljöer. Forskning finns och samhället i övrigt är redan där.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.