Bestämt ledarskap början till utveckling

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Översynen av idrotten har inte varit tillräcklig”, ”idrotten har en hemläxa” och ”gamla kulturer och influenser på ledarskap från nationer i öst” som en tänkbar förklaring. Citaten kommer från en intervju med idrottsminister Anders Ygeman publicerad av SVT Sport den 7 juni 2022. Tätt därefter följde ytterligare mediaavslöjande med strålkastarljuset riktat mot landslagsverksamhet inom svensk elitidrott

Idrott kan vara fantastiskt. Över tre miljoner svenskar skulle sannolikt inte vara medlemmar i idrottsföreningar annars. Glädjen, gemenskapen, och vänskapsbanden som knyts över gränser. Ideellt engagerade idrottsledare som möjliggör att barn och unga får en meningsfull fritid. Sportmanship och personlig och idrottslig utveckling. Idrottens dramaturgi när idrottshjältarna utmanar människans fysiska och psykiska kapacitet i fulländad excellens. Men något skaver och stör bilden. Ordet tystnadskultur. Vittnesmål att personer farit illa i idrottsmiljön. 

Belöningssystem uppmuntrar

Är förutsättningarna de ”rätta” är det enkelt att skapa en tystnadskultur. Tystnadskulturer uppstår inte av sig självt utan kräver ett ledarskap och ett belöningssystem som uppmuntrar, normaliserar och håller det vid liv inom och mellan organisationer. Vill du skapa en tystnadskultur är ett recept att se till att hålla gruppen sluten och införa ett auktoritärt ledarskap med makt över rakt nedåtstigande led.

Få därefter medlemmarna i gruppen att känna sig utvalda, exklusiva och vittra doften av egna karriärmöjligheter. Då blir de lättare att manipulera och styra dit du vill. Belöna lydnad och tillför en tydlig norm att kritik, avvikande åsikter från gruppen eller att prata om problem inte är tillåtet. 

Evolutionärt har tillhörighet till flocken varit viktigt för människans överlevnad. Det gör sociala bestraffningar oerhört effektiva för att anpassa personer in i normen. Kritik kan enkelt klassas som illojalitet mot gruppen och psykologiseras som ”personlighetsdrag” eller emotionella reaktioner hos personen själv. Då tystnar de allra flesta relativt snabbt. Regelbrytare som ändå vågar utmana normen är naturligtvis ett hot. Uteslutning av dem sänder en tydlig signal till övriga medlemmar i gruppen vad de reella konsekvenserna faktiskt blir. Simsalabim så är du iland med projektet. 

Dolt i kulissen

HC Andersens berättelse om Kejsarens nya kläder brukar få exemplifiera tystnadskulturer i sin enkla form. I sagans värld spräcker barnet tystnadskulturen genom sitt naiva påpekande att kejsaren är naken. Skräddarnas magiska kläder finns inte. I verkligheten är tystnadskulturer svårare att bryta när de väl har fått fäste. Sociologen Ervin Goffman använde teaterföreställning som metafor för rollerna människor antar i mänsklig interaktion. På den främre scenen spelar aktören rollen med masken på för att skapa det avsedda intrycket hos publiken. Vad som sker på den bakre scenen, dolt i kulissen, kan vara något helt annat. 

I en tid då varumärkestänkande, flashiga hemsidor och sociala medier formar vår syn av ”verkligheten” är det enkelt bygga upp en fläckfri fasad. Att genomskåda skräddarnas magiska kläder har blivit svårare. Det gör det än viktigare att granska även kulissen.

Glada leenden, framgång och vackra budskap ger många ”likes”. Det är bra för varumärket och business. Berättelser från kulissen som motsäger det vackra är inte lika attraktiva och jobbigare att ta i. I sociala mediers värld är det viktiga hur saker ser ut och inte hur det faktiskt är. 

Det finns en uppenbar risk att budskapet från fasaden tappar sin trovärdighet när berättelser om missförhållanden ändå sipprar fram. Det skaver och utvecklar sig till sist till ett blödande sår. Att förneka, ta på skygglappar och dölja problem under sekretess kan tillfälligt undertrycka.

Det riskerar samtidigt att skada ett varumärke på lång sikt. Det signalerar medvetenhet om problem men ovilja till förändring. Tystnadskulturer är toxiska med negativa effekter både på organisations- och individnivå. Det passiviserar och hindrar utvecklingen.

Det finns motgift

Motgift mot tystnadskultur kännetecknas av öppenhet, transparens och ett modernt ledarskap. Inte bara i retoriskt välformulerade ord utan i reell handling. Ledarskap som agerar för nolltolerans av oegentligheter på alla nivåer inklusive sin egen. Ledarskap som belönar att personer vågar se, reagera och bry sig när oegentligheter sker. Ledarskap som ser kritik och utvärderingar som en möjlighet till utveckling och förbättring av den egna verksamheten. 

Vittnesmål och att våga prata om problem utmanar tystnadskulturens grundläggande system. Tystnadskulturer känns gammalt och omodernt. Låt oss lämna det bakom oss. Framtiden kräver ett modernt ledarskap med trygga idrottsmiljöer. Forskning finns och samhället i övrigt är redan där.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.