Bestämt ledarskap början till utveckling

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Översynen av idrotten har inte varit tillräcklig”, ”idrotten har en hemläxa” och ”gamla kulturer och influenser på ledarskap från nationer i öst” som en tänkbar förklaring. Citaten kommer från en intervju med idrottsminister Anders Ygeman publicerad av SVT Sport den 7 juni 2022. Tätt därefter följde ytterligare mediaavslöjande med strålkastarljuset riktat mot landslagsverksamhet inom svensk elitidrott

Idrott kan vara fantastiskt. Över tre miljoner svenskar skulle sannolikt inte vara medlemmar i idrottsföreningar annars. Glädjen, gemenskapen, och vänskapsbanden som knyts över gränser. Ideellt engagerade idrottsledare som möjliggör att barn och unga får en meningsfull fritid. Sportmanship och personlig och idrottslig utveckling. Idrottens dramaturgi när idrottshjältarna utmanar människans fysiska och psykiska kapacitet i fulländad excellens. Men något skaver och stör bilden. Ordet tystnadskultur. Vittnesmål att personer farit illa i idrottsmiljön. 

Belöningssystem uppmuntrar

Är förutsättningarna de ”rätta” är det enkelt att skapa en tystnadskultur. Tystnadskulturer uppstår inte av sig självt utan kräver ett ledarskap och ett belöningssystem som uppmuntrar, normaliserar och håller det vid liv inom och mellan organisationer. Vill du skapa en tystnadskultur är ett recept att se till att hålla gruppen sluten och införa ett auktoritärt ledarskap med makt över rakt nedåtstigande led.

Få därefter medlemmarna i gruppen att känna sig utvalda, exklusiva och vittra doften av egna karriärmöjligheter. Då blir de lättare att manipulera och styra dit du vill. Belöna lydnad och tillför en tydlig norm att kritik, avvikande åsikter från gruppen eller att prata om problem inte är tillåtet. 

Evolutionärt har tillhörighet till flocken varit viktigt för människans överlevnad. Det gör sociala bestraffningar oerhört effektiva för att anpassa personer in i normen. Kritik kan enkelt klassas som illojalitet mot gruppen och psykologiseras som ”personlighetsdrag” eller emotionella reaktioner hos personen själv. Då tystnar de allra flesta relativt snabbt. Regelbrytare som ändå vågar utmana normen är naturligtvis ett hot. Uteslutning av dem sänder en tydlig signal till övriga medlemmar i gruppen vad de reella konsekvenserna faktiskt blir. Simsalabim så är du iland med projektet. 

Dolt i kulissen

HC Andersens berättelse om Kejsarens nya kläder brukar få exemplifiera tystnadskulturer i sin enkla form. I sagans värld spräcker barnet tystnadskulturen genom sitt naiva påpekande att kejsaren är naken. Skräddarnas magiska kläder finns inte. I verkligheten är tystnadskulturer svårare att bryta när de väl har fått fäste. Sociologen Ervin Goffman använde teaterföreställning som metafor för rollerna människor antar i mänsklig interaktion. På den främre scenen spelar aktören rollen med masken på för att skapa det avsedda intrycket hos publiken. Vad som sker på den bakre scenen, dolt i kulissen, kan vara något helt annat. 

I en tid då varumärkestänkande, flashiga hemsidor och sociala medier formar vår syn av ”verkligheten” är det enkelt bygga upp en fläckfri fasad. Att genomskåda skräddarnas magiska kläder har blivit svårare. Det gör det än viktigare att granska även kulissen.

Glada leenden, framgång och vackra budskap ger många ”likes”. Det är bra för varumärket och business. Berättelser från kulissen som motsäger det vackra är inte lika attraktiva och jobbigare att ta i. I sociala mediers värld är det viktiga hur saker ser ut och inte hur det faktiskt är. 

Det finns en uppenbar risk att budskapet från fasaden tappar sin trovärdighet när berättelser om missförhållanden ändå sipprar fram. Det skaver och utvecklar sig till sist till ett blödande sår. Att förneka, ta på skygglappar och dölja problem under sekretess kan tillfälligt undertrycka.

Det riskerar samtidigt att skada ett varumärke på lång sikt. Det signalerar medvetenhet om problem men ovilja till förändring. Tystnadskulturer är toxiska med negativa effekter både på organisations- och individnivå. Det passiviserar och hindrar utvecklingen.

Det finns motgift

Motgift mot tystnadskultur kännetecknas av öppenhet, transparens och ett modernt ledarskap. Inte bara i retoriskt välformulerade ord utan i reell handling. Ledarskap som agerar för nolltolerans av oegentligheter på alla nivåer inklusive sin egen. Ledarskap som belönar att personer vågar se, reagera och bry sig när oegentligheter sker. Ledarskap som ser kritik och utvärderingar som en möjlighet till utveckling och förbättring av den egna verksamheten. 

Vittnesmål och att våga prata om problem utmanar tystnadskulturens grundläggande system. Tystnadskulturer känns gammalt och omodernt. Låt oss lämna det bakom oss. Framtiden kräver ett modernt ledarskap med trygga idrottsmiljöer. Forskning finns och samhället i övrigt är redan där.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.

- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.