Krönikor

"Får SOK göra som de vill?"

Krönika: Man brukar säga att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Svensk OS-uttagning med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) i spetsen har utvecklats till ett återkommande spektakel. Det är lite som i den svartvita sketchen om grevinnan och betjänten från 1963. ”Same procedure as every year”. Förutsägbart och med en historia som går på repeat, skriver Carolina Lundqvist.

Omvärlden blev inte övertygad av ursäkten

Krönika: Det stormar ordentligt kring Spaniens förbundsordförande Luis Rubiales efter att han påtvingat Jennifer Hermoso sin ”kyss” och fångats av medias kameror. En ögonblicksbild blev en huvudrubrik över hela världen och gav en sur eftersmak från ett VM-guld som borde ha fått handla om glädje, skriver Carolina Lundqvist.

SOK behöver granskas närmare

Krönika: Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) larmar att elitidrottare lever under existensminimum. SOK har gjort en egen rapport. För stora delar av elitidrottssverige är den informationen knappast ny. Det får ändå ses som ett trendbrott att SOK riktar ljuset inåt mot sig själva och medger brister, skriver Carolina Lundqvist

Ledarskapet prövas här också

Krönika: Då är det dags igen... Den här gången är det medarbetare på Svenska Fotbollsförbundet som medialt larmar om tystnadskultur, bristande ledarskap och nepotism. Beskrivningarna som framkommer i Expressen sports granskning om ”krisen inom fotbollsförbundet” känns tyvärr bekanta, skriver Carolina Lundqvist.

Törs vi tro på alla vackra ord i SOK…

Krönika: Rekrytering pågår av en ny generalsekreterare som ska leda Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) operativa verksamhet mot framtiden. Nuvarande verksamhetschef är på väg i pension efter långvarig tjänst i organisationen. Generationer av elitidrottare och förbundskaptener har genom åren passerat. Idrotten och samhället har förändrats och professionaliserats, men kärnan i SOK:s operativa ledarskap har varit beständigt. Fram tills nu, skriver Carolina Lundqvist

Bestämt ledarskap början till utveckling

Krönika: ”Översynen av idrotten har inte varit tillräcklig”, ”idrotten har en hemläxa” och ”gamla kulturer och influenser på ledarskap från nationer i öst” som en tänkbar förklaring. Citaten kommer från en intervju med idrottsminister Anders Ygeman publicerad av SVT Sport den 7 juni 2022. Tätt därefter följde ytterligare mediaavslöjande med strålkastarljuset riktat mot landslagsverksamhet inom svensk elitidrott. Vittnesmål om tystnadskultur där problem varit kända sedan länge, skriver Carolina Lundqvist, ny krönikör här på IA.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.