SOK behöver granskas närmare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) larmar att elitidrottare lever under existensminimum. SOK har gjort en egen rapport. För stora delar av elitidrottssverige är den informationen knappast ny. Det får ändå ses som ett trendbrott att SOK riktar ljuset inåt mot sig själva och medger brister.

SOK, Sverige olympiska Kommitté, ska leda, styra och utveckla Sveriges ansträngningar inför olympiska Spelen.

SOK:s stödprogram Topp och Talang startade 1998 och beskrivs på SOK:s hemsida som ”programmet som ska ge idrottarna möjlighet att nå världstoppen genom att göra en hundraprocentig satsning”. Peter Reinebo, anställd på SOK:s sedan snart 30 år tillbaka och sedan 2013 ansvarig verksamhetschef, är bekymrad. Med en allvarsam min reflekterar han i en intervju med SVT Sport över vad rapporten visar, och uttrycker ”Vi borde ha uppmärksammat det här problemet tydligare och tidigare” En reflektion som är lätt att instämma i!

Elitidrottsprogrammet föråldrat

Mycket borde ha moderniserats långt tidigare i det elitidrottsprogram som SOK startade för 25 år sedan. Redan år 2011 gav regeringen Centrum för idrottsforskning ett uppdrag att göra en fördjupad elitidrottsutredning, ”För framtida segrar, en analys av det svenska elitidrottssystemet” 

Analysen visade redan då, dvs för lite mer än tio år sedan, att elitidrottare hade svårt att få ekonomin att och gå ihop och till stor del fick hanka sig fram på studiemedel och deltidsjobb. Kortsiktigheten och icke-transparanta stödformer kritiserades och holistiskt förhållningssätt till elitidrottsutveckling efterfrågades.  Varningen redan 2011 var att Sverige höll på att hamna på efterkälken i internationell jämförelse. 

Samma dag som SOK larmar når även annat information media... Friidrottaren Kalle Berglund släpper på sitt Instagram ut sin frustration över SOK:s föråldrade synsätt och icke-kommunikativa förmåga. https://www.svt.se/sport/friidrott/kalle-berglund-blir-av-med-stod-rikta.... ”Jag trodde vi hade kommit längre än så här”. 

Kalle har valt att göra det han bedömer är bäst för honom och hans framtida mål som elitidrottare. Efter OS i Tokyo planerar han in tid för återhämtning för sin mentala hälsa, ett mellanår då många elitidrottare väljer att återhämta sig generellt. Efter att ha pratat med SOK:s sportchef om sitt upplägg tror han att det ska vara okey. Konsekvensen blir att SOK drar in hans ekonomiska stöd.

SOK:s verksamhetschef bemöter åter kritiken https://www.svt.se/sport/friidrott/sok-om-kalle-berglund-missen, ett tecken på att frågan uppenbarligen är känslig. Vi har gjort en ”helhetsbedömning” förklarar SOK:s verksamhetschef och den handlar om ”träningsinsats, kapacitet, utveckling och resultat” https://www.svt.se/sport/friidrott/sok-om-kalle-berglund-missen. Aktiva ska inte tro att de kan abonnera på en plats i Topp och Talang. Hänsynstagande till Kalles hälsa är märkligt frånvarande i analysen. 

Populärt att prata om hälsa

”Hälsa” har varit ett återkommande tema i SOK:s massiva marknadsföring på hemsidan under det senaste året. SOK lever på sina sponsorer. Att prata om hälsa är populärt. Det passar bra i skyltfönstret som ska glänsa och signalera framgång.

Men nu handlar inte Kalles frustration om varumärkesbyggande utan om vad som finns inne i butiken bakom skyltfönstret. Frustrationen handlar om den verklighet Kalle som aktiv i SOK:s Topp och Talang upplevt, om värderingarna och bemötandet från SOK. 

Kalle har agerat i linje med vad aktuell forskning visar, vad den Internationella Olympiska Kommittén och de flesta större internationella idrottsorganisationers under senare år tydligt rekommenderat.   Kalle har prioriterat sin mentala hälsa. Men, Kalle har därmed inte följt SOK:s mall när det gäller hur SOK ser på ”prestation”. 

Att svenska elitidrottares situation och förutsättningar behöver förbättras har som nämnts varit känt sedan mer än ett decennium. Kan verkligen SOK helt ha missat den stora mängd av vetenskapliga studier och forskningsrapporter kring idrottares hälsa som under alla år producerats och diskuterats nationellt såväl som internationellt? Att SOK går med ”tiggarhåven” krönikerade Åke Stolt tidigare om på Idrottens Affärer Kanske är det först när politiker ska uppvaktas som frågan om aktivas situation främst blir aktuell?

Registrerad som ideell förening  i den svenska folkrörelsetraditionens anda har SOK under alla år klarat sig undan extern och oberoende utvärdering och har undgått offentlig insyn annat än den bild SOK själv väljer att förmedla. Såväl samhället som förutsättningar för elitidrott på högsta nivå har förändrats markant sedan starten av Topp och Talang. Frågan är i grunden strukturell och systemet verkar ha fastnat i loop. 

En ny generalsekreterare för svensk olympisk idrott är på väg in. Det öppnar upp möjligheten att tänka nytt och modernisera strukturen från grunden. I idrottskommersialiseringens tider, där många intressenter vill ha sin del av kakan, behöver fokus riktas mot elitidrottarnas säkerhet och trygghet inom idrottssystemet. Gamla normer och traditioner tenderar dessvärre att föras vidare över generationer om inte ett medvetet förändringsarbete sker. Nya generationer av idrottare för med sig nya frågeställningar och nya behov.

Elitidrottssystem behöver kontinuerligt utvärderas och vidareutvecklas för att vara i takt med tiden. Utan elitidrottare finns ingen elitidrott. Idrottaren behöver på riktigt sättas i centrum.  

Carolina Lundqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.