SOK behöver granskas närmare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) larmar att elitidrottare lever under existensminimum. SOK har gjort en egen rapport. För stora delar av elitidrottssverige är den informationen knappast ny. Det får ändå ses som ett trendbrott att SOK riktar ljuset inåt mot sig själva och medger brister.

SOK, Sverige olympiska Kommitté, ska leda, styra och utveckla Sveriges ansträngningar inför olympiska Spelen.

SOK:s stödprogram Topp och Talang startade 1998 och beskrivs på SOK:s hemsida som ”programmet som ska ge idrottarna möjlighet att nå världstoppen genom att göra en hundraprocentig satsning”. Peter Reinebo, anställd på SOK:s sedan snart 30 år tillbaka och sedan 2013 ansvarig verksamhetschef, är bekymrad. Med en allvarsam min reflekterar han i en intervju med SVT Sport över vad rapporten visar, och uttrycker ”Vi borde ha uppmärksammat det här problemet tydligare och tidigare” En reflektion som är lätt att instämma i!

Elitidrottsprogrammet föråldrat

Mycket borde ha moderniserats långt tidigare i det elitidrottsprogram som SOK startade för 25 år sedan. Redan år 2011 gav regeringen Centrum för idrottsforskning ett uppdrag att göra en fördjupad elitidrottsutredning, ”För framtida segrar, en analys av det svenska elitidrottssystemet” 

Analysen visade redan då, dvs för lite mer än tio år sedan, att elitidrottare hade svårt att få ekonomin att och gå ihop och till stor del fick hanka sig fram på studiemedel och deltidsjobb. Kortsiktigheten och icke-transparanta stödformer kritiserades och holistiskt förhållningssätt till elitidrottsutveckling efterfrågades.  Varningen redan 2011 var att Sverige höll på att hamna på efterkälken i internationell jämförelse. 

Samma dag som SOK larmar når även annat information media... Friidrottaren Kalle Berglund släpper på sitt Instagram ut sin frustration över SOK:s föråldrade synsätt och icke-kommunikativa förmåga. https://www.svt.se/sport/friidrott/kalle-berglund-blir-av-med-stod-riktar-kritik-mot-sok. ”Jag trodde vi hade kommit längre än så här”. 

Kalle har valt att göra det han bedömer är bäst för honom och hans framtida mål som elitidrottare. Efter OS i Tokyo planerar han in tid för återhämtning för sin mentala hälsa, ett mellanår då många elitidrottare väljer att återhämta sig generellt. Efter att ha pratat med SOK:s sportchef om sitt upplägg tror han att det ska vara okey. Konsekvensen blir att SOK drar in hans ekonomiska stöd.

SOK:s verksamhetschef bemöter åter kritiken https://www.svt.se/sport/friidrott/sok-om-kalle-berglund-missen, ett tecken på att frågan uppenbarligen är känslig. Vi har gjort en ”helhetsbedömning” förklarar SOK:s verksamhetschef och den handlar om ”träningsinsats, kapacitet, utveckling och resultat” https://www.svt.se/sport/friidrott/sok-om-kalle-berglund-missen. Aktiva ska inte tro att de kan abonnera på en plats i Topp och Talang. Hänsynstagande till Kalles hälsa är märkligt frånvarande i analysen. 

Populärt att prata om hälsa

”Hälsa” har varit ett återkommande tema i SOK:s massiva marknadsföring på hemsidan under det senaste året. SOK lever på sina sponsorer. Att prata om hälsa är populärt. Det passar bra i skyltfönstret som ska glänsa och signalera framgång.

Men nu handlar inte Kalles frustration om varumärkesbyggande utan om vad som finns inne i butiken bakom skyltfönstret. Frustrationen handlar om den verklighet Kalle som aktiv i SOK:s Topp och Talang upplevt, om värderingarna och bemötandet från SOK. 

Kalle har agerat i linje med vad aktuell forskning visar, vad den Internationella Olympiska Kommittén och de flesta större internationella idrottsorganisationers under senare år tydligt rekommenderat.   Kalle har prioriterat sin mentala hälsa. Men, Kalle har därmed inte följt SOK:s mall när det gäller hur SOK ser på ”prestation”. 

Att svenska elitidrottares situation och förutsättningar behöver förbättras har som nämnts varit känt sedan mer än ett decennium. Kan verkligen SOK helt ha missat den stora mängd av vetenskapliga studier och forskningsrapporter kring idrottares hälsa som under alla år producerats och diskuterats nationellt såväl som internationellt? Att SOK går med ”tiggarhåven” krönikerade Åke Stolt tidigare om på Idrottens Affärer Kanske är det först när politiker ska uppvaktas som frågan om aktivas situation främst blir aktuell?

Registrerad som ideell förening  i den svenska folkrörelsetraditionens anda har SOK under alla år klarat sig undan extern och oberoende utvärdering och har undgått offentlig insyn annat än den bild SOK själv väljer att förmedla. Såväl samhället som förutsättningar för elitidrott på högsta nivå har förändrats markant sedan starten av Topp och Talang. Frågan är i grunden strukturell och systemet verkar ha fastnat i loop. 

En ny generalsekreterare för svensk olympisk idrott är på väg in. Det öppnar upp möjligheten att tänka nytt och modernisera strukturen från grunden. I idrottskommersialiseringens tider, där många intressenter vill ha sin del av kakan, behöver fokus riktas mot elitidrottarnas säkerhet och trygghet inom idrottssystemet. Gamla normer och traditioner tenderar dessvärre att föras vidare över generationer om inte ett medvetet förändringsarbete sker. Nya generationer av idrottare för med sig nya frågeställningar och nya behov.

Elitidrottssystem behöver kontinuerligt utvärderas och vidareutvecklas för att vara i takt med tiden. Utan elitidrottare finns ingen elitidrott. Idrottaren behöver på riktigt sättas i centrum.  

Carolina Lundqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.