SOK söker mer pengar, men...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tiggarna har aldrig varit flera än nu. De flesta går med håven utanför regeringskansliet.

Först var det pandemins efterverkningar  och nu är det skyhöga elräkningar som staten skall kompensera för.

Nu läser jag att också Sveriges Olympiska Kommitté vädjar om hjälp att hålla den internationella konkurrenskraften uppe.

SOK och representanter för de svenska OS-förbunden är överens - det behövs mera pengar.

Efter en diskussion i självaste Olympia med SOK:s styrelse och ordförandena i 35 olympiska specialförbund har man kommit fram till, att Sverige ligger långt efter jämförbara länder när det gäller stöd från staten och näringslivet till ett olympiskt toppidrottsprogram. Femtio procent mindre än Danmark och Norge när det gäller olympisk idrott om man skall tro ”tiggarbrevet” som SOK gått ut med.

Seglare i medvind

”Storbrittaniens seglingssatsning har mera resurser än SOK:s hela stöd till olympiska idrotter”, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Mot det kan man väl säga, att också svenska seglingssatsningar under åren haft oerhört mycket mera pengar än andra idrotter eftersom de haft de penningstarka bakom sig och vid stora profekt mera påmint om till sport förklädda reklamkampanjer.

Men ändå; en internationell forskningsstudie visar att Sverige rankas långt efter länder som Schweiz, Polen, Nederländerna, Nya Zeeland och Danmark. 

Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska kommitté och Paralympiska kommittén hade under 2021 233 miljoner att använda årligen till toppidrottsstöd. Pengar som staten och näringslivet tillsammans genererar.

Det var 1998, efter några olympiska spel med ytterst maget utfall, som dåvarande idrottsministern Leif ”Blomman” Blomberg vid en mottagning i Nagano under de olympiska vinterspelen vände sig till mig och sa: ”Ja, vad faen gör vi åt det här Stolt, det är ju ingen  mening med att söka olympiska spel när vi inte har några konkurrenskraftiga tävlande att ställa upp med.” 

”Du får väl slanta in lite”, sa jag.

”Ja, jag har funderat på det”, sa han.

Inte bästa tiden nu

Och så tillkom den olympiska specialsatsningen med lika stora potter från staten respektive näringslivet; då tillsammans 140 miljoner.

Förbättringarna var påtagliga under spelen som följde. Det fick dock aldrig Blomman uppleva eftersom han gick bort innan projektet var riktigt färdigformulerat och kunde presenteras.

Enligt SOK:s egen ”larmrapport” bör resurserna fördubblas för att kunna upprätthålla dagens konkurrensnivå.

Säg så här; den bästa tiden är inte nu för Moder Olympia.

Det har varit (pågår?) en pandemi, det är krig i vårt närområde, elpriserna springer i höjden helt okontrollerbart, inflationen är hög, prisstegringarna allvarliga för många; framtiden skakig och oviss.

Det är lite kärva tider nu att gå ut och kräva mera pengar.

Staten har haft många hål att täppa till, drabbade företag har fått stöd, idrotten också under pandemin, men det är kanske inte den olympiska prispallen dagens beslutsfattare tittar på med förfäran i första hand utan det faktum att krympande ekonomier gör det allt svårare för föräldrar att hålla sina barn i idrotten. En än viktigare uppgift för staten i dagens samhällssituation - med ett accelererande våld, kriminalitet, dödsskjutningar - är att vara en viktig spelare i en gemensam samhällsinsats för att ta hand om barn innan de hamnar snett. 

Ett kärvare klimat

Därmed inte sagt att man inte kan göra två samhällsinsatser samtidigt - vi vill ju också ha bröd och skådespel - men det kan bli allt svårare att motivera ökade insatser för toppidrott när samhällets alla sektorer skriker efter pengar. 

Det hör också till saken, att idrottares ambitioner att nå den yppersta eliten också kan förverkligas genom deras egen attraktionsförmåga, klubbarnas insatser och kommunernas vilja att stödja sina egna.

Det är hårdare tider, för både enskilda, kommunpolitiker och företagare när så mycket krisar i ett samhälle samtidigt. Så det är i betydligt tuffare tider och kärvare klimat som SOK går ut med håven.

I bakgrunden ligger också den eviga fejden mellan Riksidrottsförbundet och SOK när det gäller att äska medel. Det finns mindre publika sporter, där TV- och sponsorpengarna är rätt obetydliga, som också vill ha stöd. De stora stjärnorna i de glamorösa sporterna klarar sig bra. Sponsorer är också enligt hävd mycket mera intresserade av att rikta sina reklaminsatser utåt med hjälp av skarpa profiler i starkt exponerade och mediabelysta sporter än att skicka in stora summor i en gemensam pott för en mera demokratisk fördelning. De vill synas med hjälp av profilerade stjärnor och tydligt se effekterna av sina åtaganden. Idag gäller synbarhet, tydlighet, profilering, utfall och återbäring. Välgörenhet är inte dagens lösen.

Men, lycka till, med kollekten SOK.! Tippar att de stora näringslivsjättarna mera än staten kan hjälpa till med att hålla uppe olympiakassan på en hög nivå.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen