Utan vaccinpass släpps du inte in

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

 

– Vi förutsätter att människor tar sitt ansvar

Det kan tyckas   lite tveksamt med tanke på hur många som har struntat i det.

föredömet bland föreningar

Men några hjältar i Idrotts-Sverige finns i innebandyföreningen Bergsjön SK och deras eldsjäl, Patrik Berger.

I helgen arrangeras Welcome Cup– och det är igen idé att gå till hallen utan att ha ett eget vaccinpass. Det beslutet tog klubben redan för 14 dagar sedan.

 

- Det kommer säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst, säger Pontus Berger, Bergsjön SK.

Det var ett efterlängtat besked när regeringen meddelade att deltagartaket för offentliga arrangemang försvinner från 29 september.

Men först då. Det dröjer 14 dagar, alltså.

Men vi ska, var och en, visa hänsyn och undvika folksamlingar och trängsel, heter det i rekommendationerna. Vid evenemang gäller gott omdöme.

Smittan kan spridas

- Endast vaccinerade mot covid-19 bör besöka större publikarrangemang, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

 

– Att inte vara vaccinerad innebär en större risk för att smittas och att föra smittan vidare. 

– I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teater, konserter och idrottsevenemang nu när smittskyddsrestriktioner upphävs på dessa områden, sa Carlson.

– Vi förutsätter, med de här tydliga signalerna, att människor tar sitt ansvar. 

Det kan tyckas lite naivt. Under de här månaderna är det många människor som har både visat motsatt beteende. De har agerat som om deras immunsystem är starkare än hos andra människor. 

”Jag klarar mig, säger vissa och än värre, de vägrar att vaccinera sig.

Med risken att de själva insjuknar och, smittar andra.

Men den som gillar innebandy och hade tänkt sig att åka till Bergsjön i Göteborg blir det stopp i entrén. 

Så borde det vara på flera platser i Sverige i helgen när många skilda arrangemang ska genomföras.

– Vi vet ju vilka utmaningar som finns med att försöka få alla att ta sina vaccindoser, så vi sticker ut hakan lite och säger att ”ska du komma in och vara publik så ska du faktiskt ha tagit dina sprutor”. Så får vi igång snacket i Bergsjön, säger Pontus Berger, enligt GP.

Statistiken visar att befolkningen i Bergsjön – precis som i flera andra förorter med lägre inkomster – i mindre grad valt att vaccinera sig.

Team vid arenorna

– Det finns säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst. Men jag känner samtidigt att det inte är speciellt svårt att stå för det. Vi vet ju hur mycket högre risken är om man inte tar vaccinet, säger Berger. 

Det är ju elva gånger högre risk att dö av covid om man inte är vaccinerad. Och det finns en stor kommunikationsutmaning i alla förorter, att få ut budskapet.  

I Bergsjön blir kommer endast 50 personer kommer att släppas in i hallen.

En variant för att få fler människor att vaccinera sig är att ett vaccinationsteam finns på plats vid arenan. Som när Malmö FF spelade hemma mot IFK Norrköping förra lördagen. 

– Redan när vi hämtade utrustningen på parkeringsplatsen så fick vi första frågan; är det här vaccinationsteamet? Det har i princip varit kö hela tiden. Jag är mycket överraskad och glad, sa då sköterskan Monica Ahlqvist Arvidsson till SvT.

Östersunds FK följer MFF:s exempel och har ett teami samarbete med Region Jämtland/Härjedalen på plats vid söndagens möte med Elfsborg i allsvenskan

 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.