Utan vaccinpass släpps du inte in

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

 

– Vi förutsätter att människor tar sitt ansvar

Det kan tyckas   lite tveksamt med tanke på hur många som har struntat i det.

föredömet bland föreningar

Men några hjältar i Idrotts-Sverige finns i innebandyföreningen Bergsjön SK och deras eldsjäl, Patrik Berger.

I helgen arrangeras Welcome Cup– och det är igen idé att gå till hallen utan att ha ett eget vaccinpass. Det beslutet tog klubben redan för 14 dagar sedan.

 

- Det kommer säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst, säger Pontus Berger, Bergsjön SK.

Det var ett efterlängtat besked när regeringen meddelade att deltagartaket för offentliga arrangemang försvinner från 29 september.

Men först då. Det dröjer 14 dagar, alltså.

Men vi ska, var och en, visa hänsyn och undvika folksamlingar och trängsel, heter det i rekommendationerna. Vid evenemang gäller gott omdöme.

Smittan kan spridas

- Endast vaccinerade mot covid-19 bör besöka större publikarrangemang, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

 

– Att inte vara vaccinerad innebär en större risk för att smittas och att föra smittan vidare. 

– I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teater, konserter och idrottsevenemang nu när smittskyddsrestriktioner upphävs på dessa områden, sa Carlson.

– Vi förutsätter, med de här tydliga signalerna, att människor tar sitt ansvar. 

Det kan tyckas lite naivt. Under de här månaderna är det många människor som har både visat motsatt beteende. De har agerat som om deras immunsystem är starkare än hos andra människor. 

”Jag klarar mig, säger vissa och än värre, de vägrar att vaccinera sig.

Med risken att de själva insjuknar och, smittar andra.

Men den som gillar innebandy och hade tänkt sig att åka till Bergsjön i Göteborg blir det stopp i entrén. 

Så borde det vara på flera platser i Sverige i helgen när många skilda arrangemang ska genomföras.

– Vi vet ju vilka utmaningar som finns med att försöka få alla att ta sina vaccindoser, så vi sticker ut hakan lite och säger att ”ska du komma in och vara publik så ska du faktiskt ha tagit dina sprutor”. Så får vi igång snacket i Bergsjön, säger Pontus Berger, enligt GP.

Statistiken visar att befolkningen i Bergsjön – precis som i flera andra förorter med lägre inkomster – i mindre grad valt att vaccinera sig.

Team vid arenorna

– Det finns säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst. Men jag känner samtidigt att det inte är speciellt svårt att stå för det. Vi vet ju hur mycket högre risken är om man inte tar vaccinet, säger Berger. 

Det är ju elva gånger högre risk att dö av covid om man inte är vaccinerad. Och det finns en stor kommunikationsutmaning i alla förorter, att få ut budskapet.  

I Bergsjön blir kommer endast 50 personer kommer att släppas in i hallen.

En variant för att få fler människor att vaccinera sig är att ett vaccinationsteam finns på plats vid arenan. Som när Malmö FF spelade hemma mot IFK Norrköping förra lördagen. 

– Redan när vi hämtade utrustningen på parkeringsplatsen så fick vi första frågan; är det här vaccinationsteamet? Det har i princip varit kö hela tiden. Jag är mycket överraskad och glad, sa då sköterskan Monica Ahlqvist Arvidsson till SvT.

Östersunds FK följer MFF:s exempel och har ett teami samarbete med Region Jämtland/Härjedalen på plats vid söndagens möte med Elfsborg i allsvenskan

 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.