Utan vaccinpass släpps du inte in

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

 

– Vi förutsätter att människor tar sitt ansvar

Det kan tyckas   lite tveksamt med tanke på hur många som har struntat i det.

föredömet bland föreningar

Men några hjältar i Idrotts-Sverige finns i innebandyföreningen Bergsjön SK och deras eldsjäl, Patrik Berger.

I helgen arrangeras Welcome Cup– och det är igen idé att gå till hallen utan att ha ett eget vaccinpass. Det beslutet tog klubben redan för 14 dagar sedan.

 

- Det kommer säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst, säger Pontus Berger, Bergsjön SK.

Det var ett efterlängtat besked när regeringen meddelade att deltagartaket för offentliga arrangemang försvinner från 29 september.

Men först då. Det dröjer 14 dagar, alltså.

Men vi ska, var och en, visa hänsyn och undvika folksamlingar och trängsel, heter det i rekommendationerna. Vid evenemang gäller gott omdöme.

Smittan kan spridas

- Endast vaccinerade mot covid-19 bör besöka större publikarrangemang, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

 

– Att inte vara vaccinerad innebär en större risk för att smittas och att föra smittan vidare. 

– I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teater, konserter och idrottsevenemang nu när smittskyddsrestriktioner upphävs på dessa områden, sa Carlson.

– Vi förutsätter, med de här tydliga signalerna, att människor tar sitt ansvar. 

Det kan tyckas lite naivt. Under de här månaderna är det många människor som har både visat motsatt beteende. De har agerat som om deras immunsystem är starkare än hos andra människor. 

”Jag klarar mig, säger vissa och än värre, de vägrar att vaccinera sig.

Med risken att de själva insjuknar och, smittar andra.

Men den som gillar innebandy och hade tänkt sig att åka till Bergsjön i Göteborg blir det stopp i entrén. 

Så borde det vara på flera platser i Sverige i helgen när många skilda arrangemang ska genomföras.

– Vi vet ju vilka utmaningar som finns med att försöka få alla att ta sina vaccindoser, så vi sticker ut hakan lite och säger att ”ska du komma in och vara publik så ska du faktiskt ha tagit dina sprutor”. Så får vi igång snacket i Bergsjön, säger Pontus Berger, enligt GP.

Statistiken visar att befolkningen i Bergsjön – precis som i flera andra förorter med lägre inkomster – i mindre grad valt att vaccinera sig.

Team vid arenorna

– Det finns säkerligen en och annan som inte tycker det är schysst. Men jag känner samtidigt att det inte är speciellt svårt att stå för det. Vi vet ju hur mycket högre risken är om man inte tar vaccinet, säger Berger. 

Det är ju elva gånger högre risk att dö av covid om man inte är vaccinerad. Och det finns en stor kommunikationsutmaning i alla förorter, att få ut budskapet.  

I Bergsjön blir kommer endast 50 personer kommer att släppas in i hallen.

En variant för att få fler människor att vaccinera sig är att ett vaccinationsteam finns på plats vid arenan. Som när Malmö FF spelade hemma mot IFK Norrköping förra lördagen. 

– Redan när vi hämtade utrustningen på parkeringsplatsen så fick vi första frågan; är det här vaccinationsteamet? Det har i princip varit kö hela tiden. Jag är mycket överraskad och glad, sa då sköterskan Monica Ahlqvist Arvidsson till SvT.

Östersunds FK följer MFF:s exempel och har ett teami samarbete med Region Jämtland/Härjedalen på plats vid söndagens möte med Elfsborg i allsvenskan

 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.