Önnereds modell kan gälla hela Sverige

Fri frukost ger mätta magar och elever som blir lugnare, presterar bättre och ger sig själva chansen att klara resan till gymnasiet.

Det har handbollsklubben Önnereds HK i västra Göteborg insett och satsar därför miljonbelopp i stadsdelen Tynnered med samhällsengagerade partners.

Jozo Matovac framför prisskåpet i Önnereds HK:s egenbyggda hall. Idrottslig verksamhet på elitnivå svetsas samman av en stor satsning på social hållbarhet tillsammans med partners. Foto: Thomas Björn

Måndag morgon i ett decembermörkt Västra Frölunda i västra Göteborg. Mellanstadieeleverna i trivsamma Vättnedalsskolan i den socialt utsatta stadsdelen Tynnered smyger in och serveras smörgås, yoghurt och juice innan de slår sig ned och tar några tuggor medan sorlet stiger.

Hjälper till fixa frukost

Mette Bejder, dansk mittnia i Önnereds HK:s damlag och för morgonen lite dämpad efter Danmarks förlust mot Frankrike i semifinalen av damernas VM i Spanien två dagar tidigare, får hjälp att fixa frukost av några extra engagerade elever. 

Frågan infinner sig snabbt: Varför serverar en elithandbollsklubb frukost till elever i ett socialt utsatt område, ett stenkast från Frölunda Torg - Nordens största köpcentrum under tak när det invigdes av dåvarande statsministern Olof Palme 1966?

- Därför att alla elever inte får frukost hemma. Och hur ska man då kunna prestera och lyckas i skolan, frågar Jozo Matovac, marknads- och partneransvarig i Önnereds HK, retoriskt tillbaka.

Önnereds HK har sin hemvist ett par frikast från de fria frukostfrallorna i Tynnered.

Ändå är det en helt annan värld. Övre medelklass med människor som byggt upp en elithandbollsklubb med medel från till största delen engagerade partners som lagt allt från 2 000 kronor till 100 000 kronor. Det har räckt till en hall som egentligen är tre, som ägs av klubben och lagts i ett särskilt driftsbolag.

Från skyltar till sociala projekt

När Jozo Matovac kom tillbaka till klubben, där han började som ideell ledare för sina tre döttrars lag, efter en utflykt som sponsoransvarig på ÖIS Fotboll var direktivet från ordföranden Fredrik Blomberg klart som korvspad:

- Utveckla partnernätverket från skyltförsäljning till sociala projekt!

Och det har Jozo Matovac gjort med Önnereds HK:s grundare 1985, Eva och Kennet Johansson som förebilder. Eva skrev kontrakt med ungdomarna där de lovade att inte använda alkohol och droger, och att vara en bra kompis. När spelarna gick från juniorer till seniorer fick de komma in på Evas kontor igen och skriva under kontraktet en andra gång för att gå vidare, under förutsättning att de hade uppfyllt det som stod i kontraktet. 

- Det var inte alla som vågade gå in till Eva. De klarade inte av att ljuga henne rakt upp i ansiktet…

Antirasism ligger också i Önnereds DNA. Därför åker 15-årslaget till Auschwitz och spelar en turnering varje år, med ett tillhörande besök på det tidigare koncentrationslägret – vilket leder till grupparbeten i skolan när de kommer hem. 

Jobbmässa för föräldrar

Förutom frukostservering alla dagar i veckan i Vättnedalsskolan (förskola samt låg- och mellanstadium) och Frejaskolan (högstadium) en bit bort, arrangeras läxläsning och jobbmässor för både elever och deras föräldrar. Det var en idé som föddes när en tjej i mellanstadiet fick frågan hur Önnereds HK kunde hjälpa henne.

- Ge min mamma och pappa ett jobb!

Den sammanlagda satsningen i Tynnered är 2 miljoner kronor på årsbasis från Önnereds HK, klubbens nätverk samt andra aktörer inklusive de tre tungviktarna Stena Fastigheter, Volvo Cars och Framtiden - Göteborgs stads sammanslutning av de kommunala bostadsbolagen – som samlats under begreppet Destination Tynnered. 

Det har möjliggjort en tolvveckors utbildning för arbetslösa göteborgare 18-25 år i samarbete med Göteborgs stad. Deltagarna får lära sig att skriva en CV, presentera idéer på start up-bolag inför en jury likt Draknästet och avslutas med nio veckors praktik på ett företag som Önnereds HK tar fram. Ett 70-tal arbetslösa har gått igenom utbildningen och 36 av dem har fått jobb.

Ta mer plats i närsamhället

Pengar från partners och kommunen som blev egen hall, fri frukost för mellan- och högstadieelever i ett socialt utsatt område, jobbmässa för arbetslösa föräldrar och en tolvveckorsutbildning för arbetslösa 18-25-åringar: Skämmer ni inte bort Göteborgs Stad och tar lite väl mycket plats i samhällsbygget?

- Antingen står du och pekar finger åt kommunen för att inget händer, eller så tar du saken i egna händer. Vi har valt det senare. Det är också ett sätt för klubben att utvecklas och just ta mer plats i närsamhället - och för mig personligen gör det mitt arbete ännu roligare och mer meningsfullt.

Just det, Önnereds HK damer, herrar och ungdomar spelar handboll också med bland annat följande på meritlistan: Två USM-guld, spel i högsta ligan för både damer och herrar under flera år och deltagande i Europacuper – samt fostrat landslagsspelare som Hampus Wanne, Olivia Mellegård och Evelina Källhage.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.