Önnereds modell kan gälla hela Sverige

Fri frukost ger mätta magar och elever som blir lugnare, presterar bättre och ger sig själva chansen att klara resan till gymnasiet.

Det har handbollsklubben Önnereds HK i västra Göteborg insett och satsar därför miljonbelopp i stadsdelen Tynnered med samhällsengagerade partners.

Jozo Matovac framför prisskåpet i Önnereds HK:s egenbyggda hall. Idrottslig verksamhet på elitnivå svetsas samman av en stor satsning på social hållbarhet tillsammans med partners. Foto: Thomas Björn

Måndag morgon i ett decembermörkt Västra Frölunda i västra Göteborg. Mellanstadieeleverna i trivsamma Vättnedalsskolan i den socialt utsatta stadsdelen Tynnered smyger in och serveras smörgås, yoghurt och juice innan de slår sig ned och tar några tuggor medan sorlet stiger.

Hjälper till fixa frukost

Mette Bejder, dansk mittnia i Önnereds HK:s damlag och för morgonen lite dämpad efter Danmarks förlust mot Frankrike i semifinalen av damernas VM i Spanien två dagar tidigare, får hjälp att fixa frukost av några extra engagerade elever. 

Frågan infinner sig snabbt: Varför serverar en elithandbollsklubb frukost till elever i ett socialt utsatt område, ett stenkast från Frölunda Torg - Nordens största köpcentrum under tak när det invigdes av dåvarande statsministern Olof Palme 1966?

- Därför att alla elever inte får frukost hemma. Och hur ska man då kunna prestera och lyckas i skolan, frågar Jozo Matovac, marknads- och partneransvarig i Önnereds HK, retoriskt tillbaka.

Önnereds HK har sin hemvist ett par frikast från de fria frukostfrallorna i Tynnered.

Ändå är det en helt annan värld. Övre medelklass med människor som byggt upp en elithandbollsklubb med medel från till största delen engagerade partners som lagt allt från 2 000 kronor till 100 000 kronor. Det har räckt till en hall som egentligen är tre, som ägs av klubben och lagts i ett särskilt driftsbolag.

Från skyltar till sociala projekt

När Jozo Matovac kom tillbaka till klubben, där han började som ideell ledare för sina tre döttrars lag, efter en utflykt som sponsoransvarig på ÖIS Fotboll var direktivet från ordföranden Fredrik Blomberg klart som korvspad:

- Utveckla partnernätverket från skyltförsäljning till sociala projekt!

Och det har Jozo Matovac gjort med Önnereds HK:s grundare 1985, Eva och Kennet Johansson som förebilder. Eva skrev kontrakt med ungdomarna där de lovade att inte använda alkohol och droger, och att vara en bra kompis. När spelarna gick från juniorer till seniorer fick de komma in på Evas kontor igen och skriva under kontraktet en andra gång för att gå vidare, under förutsättning att de hade uppfyllt det som stod i kontraktet. 

- Det var inte alla som vågade gå in till Eva. De klarade inte av att ljuga henne rakt upp i ansiktet…

Antirasism ligger också i Önnereds DNA. Därför åker 15-årslaget till Auschwitz och spelar en turnering varje år, med ett tillhörande besök på det tidigare koncentrationslägret – vilket leder till grupparbeten i skolan när de kommer hem. 

Jobbmässa för föräldrar

Förutom frukostservering alla dagar i veckan i Vättnedalsskolan (förskola samt låg- och mellanstadium) och Frejaskolan (högstadium) en bit bort, arrangeras läxläsning och jobbmässor för både elever och deras föräldrar. Det var en idé som föddes när en tjej i mellanstadiet fick frågan hur Önnereds HK kunde hjälpa henne.

- Ge min mamma och pappa ett jobb!

Den sammanlagda satsningen i Tynnered är 2 miljoner kronor på årsbasis från Önnereds HK, klubbens nätverk samt andra aktörer inklusive de tre tungviktarna Stena Fastigheter, Volvo Cars och Framtiden - Göteborgs stads sammanslutning av de kommunala bostadsbolagen – som samlats under begreppet Destination Tynnered. 

Det har möjliggjort en tolvveckors utbildning för arbetslösa göteborgare 18-25 år i samarbete med Göteborgs stad. Deltagarna får lära sig att skriva en CV, presentera idéer på start up-bolag inför en jury likt Draknästet och avslutas med nio veckors praktik på ett företag som Önnereds HK tar fram. Ett 70-tal arbetslösa har gått igenom utbildningen och 36 av dem har fått jobb.

Ta mer plats i närsamhället

Pengar från partners och kommunen som blev egen hall, fri frukost för mellan- och högstadieelever i ett socialt utsatt område, jobbmässa för arbetslösa föräldrar och en tolvveckorsutbildning för arbetslösa 18-25-åringar: Skämmer ni inte bort Göteborgs Stad och tar lite väl mycket plats i samhällsbygget?

- Antingen står du och pekar finger åt kommunen för att inget händer, eller så tar du saken i egna händer. Vi har valt det senare. Det är också ett sätt för klubben att utvecklas och just ta mer plats i närsamhället - och för mig personligen gör det mitt arbete ännu roligare och mer meningsfullt.

Just det, Önnereds HK damer, herrar och ungdomar spelar handboll också med bland annat följande på meritlistan: Två USM-guld, spel i högsta ligan för både damer och herrar under flera år och deltagande i Europacuper – samt fostrat landslagsspelare som Hampus Wanne, Olivia Mellegård och Evelina Källhage.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang och a, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.