Ny organisation får 42 miljoner
Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna, där det redan finns konkreta planer och beslut.
Sstaden har ingått avtal och beslutat om tilldelning av medel för VM i handboll för herrar 2023, VM i ishockey för herrar 2025 och att ingå i Svenska fotbollsförbundets förstudie om en ansökan om EM i fotboll för damer 2025.
Sammantaget finns beslut tagna om totalt 42,5 miljoner kronor.
Projektgruppen bildad
Staden har också organiserat arbetet med en övergripande projektchef och två projektledare, en för genomförandet av respektive evenemang och en person som jobbar med den långsiktiga destinationsutvecklingen. Organisationen ska utvecklas succesivt med ytterligare resurser.
De ansvariga är utsedda och har tagit plats på Visit Stockholm med Oscar Lavelid som projektchef, Camilla Hagman som leder genomförandet av de stora internationella mästerskap som Stockholm slutit avtal med hittills samt Patrik Tengwall som styr det långsiktiga arbetet med destinationsutveckling via evenemang och den kommande ansökan av fotbolls EM 2025.
- Det känns väldigt roligt att få förtroendet att tillsammans med teamet leda Stockholms satsning på stora internationella mästerskap och bidra till Stockholms utveckling till norra Europas ledande evenemangsstad. Vi är beredda att göra vad som krävs av en stad för att få hit stora evenemang. För att lyckas krävs framför allt ett nära samarbete med bland annat näringslivet, kulturen och idrotten, betonar Oscar Lavelid
Han har lång erfarenhet från Stockholm stads organisation och kommer närmast från Stockholm Stadshus AB där han arbetade med styrning av stadens bolag, bl a.Stockholmsmässan, Stockholm Business Region, Kulturhuset Stadsteatern och SGAF där stadens kommersiella arenor ingår som Tele2 Arena.
Camilla Hagman är rekryterad från Idrottsförvaltningen. Där arbetar hon även fortsättningsvis deltid som chef för kommunikation och evenemang, vilket borgar för stadsgemensam samordning och kunskapsöverföring.
Patrik Tengwall är Stockholm stads evenemangsstrateg och ansvarar för genomförandet av stadens antagna evenemangsprogram. Han har sedan drygt ett år fokuserat på evenemangsnäringens omställning och återstart kopplat till pandemin.
"Växla upp arbetet"
De tre utgår från Visit Stockholm inom koncernen Stockholm Business Region.
- Det är fantastiskt att ha fått tre starka namn till projektet. Staden är nu redo att växla upp arbetet med stora internationella evenemang. Det är särskilt angeläget när Stockholms besöksnäring och idrott är så hårt drabbat av pandemin, säger Caroline Strand VD för Visit Stockholm.
Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang som anses vara av särskilt betydelse för Stockholm. För närvarande har staden ingått avtal och beslutat om tilldelning av medel för VM i handboll för herrar 2023, VM i ishockey för herrar 2025 och att ingå i Svenska fotbollsförbundets förstudie om en ansökan om EM i fotboll för damer 2025.
Projektplanen
Så här ser projektplanen ut:
- Bidra till återstarten av Stockholm efter pandemin
- Stärka destinationens varumärke och attraktivitet samt bidra till en känsla av ökad livskvalitet för stockholmarna
- Stockholm uppfattas som en öppen, tillgänglig och hållbar stad med fokus på jämställdhet, jämlikhet och inkludering.
- Det kreativa Stockholm synliggörs och engagerar fler att ta del av VM/EM Stockholm.
- Inspirera och motivera barn och unga till mer rörelse.
- Utveckla destination Stockholms förmåga att verka som en framgångsrik värdstad för evenemang
- Projektet drivs i olika faser under perioden 2022-2025 och rapporterar till stadens styrgrupp för stora evenemang.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!
Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.
Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar