Polisbevakning för miljoner vid derbyn

Säsongens sex allsvenska fotbollsderbyn i Stockholm, på Friends och Tele 2, har kostat samhället, 7,2 miljoner kronor. Det vill säga, det är polismyndigheten i Stockholms direkta bevakningskostnader vid säsongens derbytillfällen.

-Ja, det är korrekt,  vår insats per derby beräknar vi till 1,2 miljoner i genomsnitt per match, meddelar Carina H Skagerlind vid Stockholms-polisen

Djurgården, AIK och Hammarby har egna kostnader i storleksordningen 20-24 miljoner kronor i bevakningsrelaterade åtgärder med 6 till 8 miljoner kronor per förening. Vid högriskmatcher, typ derbyn men också möten med Malmö FF och IFK Göteborg arbetar i arenan upp till 70 ordningsvakter som hyrs in av bemanningsbolag.

30 procent av klubbens omsättning

Arrangören har också ett antal matchvärdar på plats, i och utanför arenan samt vid samtliga entréer. Dessa hyrs också in från fristående bolag och ersätts per timme, 230-280 kr/timmen

Möten med lag som Värnamo, och lag i den kategorin, har en betydligt lägre kostnadsmassa eller cirka 300 000-400 000 kronor per match. Enligt Mats Jonsson, med mångårig erfarenhet från evenemang och säkerhet i Djurgården utgör säkerhetsrelaterade åtgärder cirka 30 procent av den totala omsättningen i föreningen.

Säsongens sex derbyn i Stockholm har kantats av stora publikoroligheter, supporterbråk, bengalkastning och handgemäng mellan supportar/ordningsvakter och poliser.  

Matcher har avbrutits, senast den 16 oktober och flera personer har under säsonger delgivits misstankar om upplopp och försök till upplopp. Efter kaoset den 16:e oktober har 16 personer har  nu  belagts medtillträdesförbud.

"Barnfamiljer sitter där"

Djurgårdens lagkapten, Magnus Eriksson tolkade stämningen i arenan.

-Det är katastrofalt, det sitter barnfamiljer där, det är små killar och flickor, katastrofalt. Det är hemskt för dem som sitter där, det är djävligt och ska bort från fotbollen.

Han fortsatte:

-Vad kommer att hända om vi skrämmer bort barnfamiljerna från fotbollen?  Då finns det ingen framtid, det är så ledsamt.

Oroshärdar vid derbymatcher är ingen ny företeelse. Inför den här säsongens togs polisens så kallade villkorstrappa bort – efter starka önskemål från fotbollens sida. Villkorstrappan innebar i korthet möjlighet att utdöma kollektiv bestraffning

Att grupper av åskådare lyckas föra in bengaler, knallskott och annan pyroteknik på arenan tycks omöjligt att förhindra, trots visitation och kameraövervakning vid entréer.

-Du anar inte hur kreativ hur människan kan vara. Det finns utrymmen på kroppen som vi inte får kontrollera, exempelvis i skrevet eller andra intima ställen, förklarar Mats Jonsson.

I en förordning från 1993 gavs polismyndigheten möjlighet att ta betalt för sina kostnader vid säkerhetsrelaterade åtgärder av stora arrangemang. Då av föreningar som bedrev verksamhet i aktiebolagsform,  typ festivaler och fotbollens storklubbar.

I Stockholm tog dåvarande ordföranden i polisstyrelsen, Kristina Axén-Ohlin (m) (1999-2006) fasta på 1993 års förordning. Hon gav dåvarande länspolismästare Carin Götblad(2003-2012) i uppdrag att driva in polisens bevakningskostnader vid derbymatcher.

Idrotten, och fotbollen, protesterade högljutt, i ett klipp från 2013 talar samma Mats Jonsson, som ovan. om polisens maffiametoder och ”saltade” räkningar där kostnader för poliser i tunnelbanan bokfördes på föreningen.

Då ändrades lagen

Flera polisregioner följde Stockholms exempel, och efter prövning av Förvaltningsrätten blev Örgryte första förening att betala för polisens ”notor”.

-Jag minns att vi totalt betalade 6,5 miljoner till polisen under den här perioden, säger Mats Jonsson i dag.

Efter massiv kritik och en lyssnande moderat justitieminister Beatrice Ask, (2006-2014) togs beslut om förändring av ordningslagen 2:26. Möjligheten att skicka räkningar slopades, förändringen  trädde i kraft 1 januari 2014.

Summa summarum:   Läktarbråk och kravaller består – säkerhetsrelaterade åtgärder för publiken gräver i dag djupa hål i årsboksluten. Det handlar om flermiljonbelopp. Summor som kunde ha använts till föreningsutveckling och junior och ungdomsverksamhet.  

Mats Jonsson i Djurgården har öppet redovisat vilka belopp det rör sig om. Håkan Strandlund, finansdirektör i AIK svarar via mail att AIK Fotboll AB är noterat på börsen, och att man därför inte kan lämna ut några belopp som berör säkerheten. Han försäkrar dock att stora resurser läggs på säkerhet vid ett derby. 

Hammarby har trots flera påminnelser valt att inte svara på våra frågor.  Vår välgrundade gissning är  att Djurgårdens siffror för bevakning av högriskmatcher, typ derbyn, gäller även för AIK och Hammarby.

KJELL NILSSON

Fakta

Polisens mediacenter region Stockholm har svarat för faktauppgifter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.