Polisbevakning för miljoner vid derbyn

Säsongens sex allsvenska fotbollsderbyn i Stockholm, på Friends och Tele 2, har kostat samhället, 7,2 miljoner kronor. Det vill säga, det är polismyndigheten i Stockholms direkta bevakningskostnader vid säsongens derbytillfällen.

-Ja, det är korrekt,  vår insats per derby beräknar vi till 1,2 miljoner i genomsnitt per match, meddelar Carina H Skagerlind vid Stockholms-polisen

Djurgården, AIK och Hammarby har egna kostnader i storleksordningen 20-24 miljoner kronor i bevakningsrelaterade åtgärder med 6 till 8 miljoner kronor per förening. Vid högriskmatcher, typ derbyn men också möten med Malmö FF och IFK Göteborg arbetar i arenan upp till 70 ordningsvakter som hyrs in av bemanningsbolag.

30 procent av klubbens omsättning

Arrangören har också ett antal matchvärdar på plats, i och utanför arenan samt vid samtliga entréer. Dessa hyrs också in från fristående bolag och ersätts per timme, 230-280 kr/timmen

Möten med lag som Värnamo, och lag i den kategorin, har en betydligt lägre kostnadsmassa eller cirka 300 000-400 000 kronor per match. Enligt Mats Jonsson, med mångårig erfarenhet från evenemang och säkerhet i Djurgården utgör säkerhetsrelaterade åtgärder cirka 30 procent av den totala omsättningen i föreningen.

Säsongens sex derbyn i Stockholm har kantats av stora publikoroligheter, supporterbråk, bengalkastning och handgemäng mellan supportar/ordningsvakter och poliser.  

Matcher har avbrutits, senast den 16 oktober och flera personer har under säsonger delgivits misstankar om upplopp och försök till upplopp. Efter kaoset den 16:e oktober har 16 personer har  nu  belagts medtillträdesförbud.

"Barnfamiljer sitter där"

Djurgårdens lagkapten, Magnus Eriksson tolkade stämningen i arenan.

-Det är katastrofalt, det sitter barnfamiljer där, det är små killar och flickor, katastrofalt. Det är hemskt för dem som sitter där, det är djävligt och ska bort från fotbollen.

Han fortsatte:

-Vad kommer att hända om vi skrämmer bort barnfamiljerna från fotbollen?  Då finns det ingen framtid, det är så ledsamt.

Oroshärdar vid derbymatcher är ingen ny företeelse. Inför den här säsongens togs polisens så kallade villkorstrappa bort – efter starka önskemål från fotbollens sida. Villkorstrappan innebar i korthet möjlighet att utdöma kollektiv bestraffning

Att grupper av åskådare lyckas föra in bengaler, knallskott och annan pyroteknik på arenan tycks omöjligt att förhindra, trots visitation och kameraövervakning vid entréer.

-Du anar inte hur kreativ hur människan kan vara. Det finns utrymmen på kroppen som vi inte får kontrollera, exempelvis i skrevet eller andra intima ställen, förklarar Mats Jonsson.

I en förordning från 1993 gavs polismyndigheten möjlighet att ta betalt för sina kostnader vid säkerhetsrelaterade åtgärder av stora arrangemang. Då av föreningar som bedrev verksamhet i aktiebolagsform,  typ festivaler och fotbollens storklubbar.

I Stockholm tog dåvarande ordföranden i polisstyrelsen, Kristina Axén-Ohlin (m) (1999-2006) fasta på 1993 års förordning. Hon gav dåvarande länspolismästare Carin Götblad(2003-2012) i uppdrag att driva in polisens bevakningskostnader vid derbymatcher.

Idrotten, och fotbollen, protesterade högljutt, i ett klipp från 2013 talar samma Mats Jonsson, som ovan. om polisens maffiametoder och ”saltade” räkningar där kostnader för poliser i tunnelbanan bokfördes på föreningen.

Då ändrades lagen

Flera polisregioner följde Stockholms exempel, och efter prövning av Förvaltningsrätten blev Örgryte första förening att betala för polisens ”notor”.

-Jag minns att vi totalt betalade 6,5 miljoner till polisen under den här perioden, säger Mats Jonsson i dag.

Efter massiv kritik och en lyssnande moderat justitieminister Beatrice Ask, (2006-2014) togs beslut om förändring av ordningslagen 2:26. Möjligheten att skicka räkningar slopades, förändringen  trädde i kraft 1 januari 2014.

Summa summarum:   Läktarbråk och kravaller består – säkerhetsrelaterade åtgärder för publiken gräver i dag djupa hål i årsboksluten. Det handlar om flermiljonbelopp. Summor som kunde ha använts till föreningsutveckling och junior och ungdomsverksamhet.  

Mats Jonsson i Djurgården har öppet redovisat vilka belopp det rör sig om. Håkan Strandlund, finansdirektör i AIK svarar via mail att AIK Fotboll AB är noterat på börsen, och att man därför inte kan lämna ut några belopp som berör säkerheten. Han försäkrar dock att stora resurser läggs på säkerhet vid ett derby. 

Hammarby har trots flera påminnelser valt att inte svara på våra frågor.  Vår välgrundade gissning är  att Djurgårdens siffror för bevakning av högriskmatcher, typ derbyn, gäller även för AIK och Hammarby.

KJELL NILSSON

Fakta

Polisens mediacenter region Stockholm har svarat för faktauppgifter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.