Vill leda idrottens hållbarhetsarbete

Svensk handboll har höga ambitioner. Inte nog med att siktet är inställt på guld vid VM i Sverige och Polen, 11–29 januari 2023. Nu gäller också högsta nivån inom hållbarhet.

Mästerskapet kommer att bli ledande även bland andra svenska internationella idrottsevenemang. Och biljettförsäljningen går till och med bättre än plan. 

Det lär bli trångt på läktarna vid handbolls-VM här hemma och i Polen nästa år. Biljettförsäljningen överträffar nämligen alla kalkyler.

Minskat matsvinn, kraftig minskning av plastflaskor, få fler att välja publika transporter till och från arenorna, tågresor för lagen så långt det går, el- och hybridbilar för transporter av delegater, konceptet Hand the Ball för ökad rörelse i socialt utsatta områden med tillhörande Lilla VM och utbildning av nya, unga ledare. Det är några områden för ökad hållbarhet. Dessutom siktar mästerskapet på att uppnå certifieringen Hållbart Evenemang enligt Greentimes standard.

Handbolls-VM fokuserar på fyra områden av hållbarhet – ekologisk, social, ekonomisk och ledarskap – och jobbar i enlighet med Bruntlandkommissionens definition av hållbarhet: ”Att dagens generation ska kunna uppfylla sina behov, utan att äventyra nästa generations att uppfylla sina.”

Ökad rörelse och certifiering

Minskat matsvinn, kraftig minskning av användningen av plastflaskor, större utnyttjande av kollektiva färdmedel för publiken till och från arenorna, tågresor för lagen så långt som det är möjligt, nyttjande av el- och hybridbilar för transporter av delegater, utbildning av nya unga ledare, ett koncept för ökad rörelse i socialt utsatt områden kallat Hand the Ball samt ett Lilla VM. Det är några åtgärder för ökad hållbarhet som ska genomföras i samband med det kommande världsmästerskapet.  

– För oss inom svensk handboll kommer hållbarhet naturligt, bland annat med ett projekt för att sätta unga i rörelse och ge dem chansen att komma in i ett positivt sammanhang för att utvecklas till ansvarstagande individer i ett lag, säger Krister Bergström, VD i Handbolls-VM 2023 AB, som arrangerar VM på uppdrag av Svenska Handbollförbundet.

– Vårt hållbarhetsarbete vid EM 2020 har påverkat internationella förbundet att utforma sina direktiv i ansökningarna till kommande mästerskap och nu ökar vi tempot i och med certifiering av mästerskapet, fortsätter han.

Hållbarhetsresan fortsätter

Parallellt lanserar VM-organisationen en podd om hållbarhet i sju avsnitt, där värdstäderna Göteborg, Malmö, Kristianstad, Jönköping och finalvärden Stockholm med partners kliver fram. Den kompletteras med korta inspirationsfilmer i sociala medier.

Hållbarhetsarbetet fortsätter i damernas VM som arrangeras i december 2023 i Norge, Danmark och Sverige. Göteborg och Helsingborg blir svenska värdstäder.

Biljettförsäljningen till VM herrar går till och med bättre än plan. Över 100 000 är sålda.

Thomas Westlind

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.