"Ändå stark förväntan i idrotten"

RF höll generalmöte i helgen. 300 beslutsfattare samlades för Riksidrottsforum i Stockholm.

71 specialidrottsförbund och dess generalsekreterare, ordföranden och medarbetare lockades och hade ett späckat program med frågor runt både dagen och morgondagen. Till kvällens middag kom också nye idrottsministern, Jakob Forssmed.

”Vår resa mot 2025 – hur långt har vi hunnit?”. Det var en samlingsrubrik på alla frågeställningar.

Men där fanns även ämnen som ”Elitidrotten nu och i framtiden”  ”att leda i komplexitet”.

Många positiva ändå

Årets Riksidrottsforum  fick en en mer positiv karaktär än förväntat med tanke på årens vedermödor med covid och krig i Euroa som har försämrat villkoren för idrotten.

Om det vittnar åsikterna på sociala medier med övervägande positiva omdömen om och runt svensk idrott. Allmänt tycks det finnas en förväntan och så tolkade också RF:s ordförande, Björn Eriksson stämningen och vad som framkom i meningsutbyten.

- Det kändes jättebra och jag upplevde en bred uppmuntran. De positiva rapporterna dominerade när förbunden berättade om sin respektive verksamhet.

I inledningstexten angavs tonen ”För att skapa förändring krävs nya idéer. Där betonades ledarnas betydelse och förmågan att visa engagemang och ha idéer kombinerat  med ett mod att göra verklighet av dem". 

Våga vara kritiska

Samtidigt framhölls också vikten av att det behövs utrymme för människor som önskar förändring och även för de som vågar vara kritiska när utvecklingen inte går åt rätt håll. Eller när den går för långsamt. 

- Vi har högt i tak, skulle jag vilja säga. Idrottens representanter vill mycket och det råder en stark förväntan och gemenskap i svensk idrott.

Idrottsrapporten 2022 lyfter aktuell statistik och inspiration från förbund som har påbörjat sin egen strategiska resa. Här finns också viktiga, ibland kritiska perspektiv som alla bidrar till att idrottsrörelsen ska nå sina mål år 2025”, står det i dokumentet.

Bland övriga rubriker fanns ”Strategin efter 2025"  med underrubriker som ”Vad blir viktigast?”  och ”Digitalisering – en förutsättning för utveckling”

Och sist men inte minst ”Översyn av RF-SISU:s struktur”. Det handlade mycket om förutseende, via planering och strategi, i klartext hur framtidens RF - och därmed också hur idrotten ska formas.

Här har opinionsbildare både frågor och kritik angående RF:s roll och betydelse. Dessutom ska RF få en ny ordförande. Björn Eriksson har bara fem månader kvar på sitt mandat utan att det finns en given ersättare. Valberedningen harett tufft jobb att hitta en kandidat.
Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.