"Ändå stark förväntan i idrotten"

RF höll generalmöte i helgen. 300 beslutsfattare samlades för Riksidrottsforum i Stockholm.

71 specialidrottsförbund och dess generalsekreterare, ordföranden och medarbetare lockades och hade ett späckat program med frågor runt både dagen och morgondagen. Till kvällens middag kom också nye idrottsministern, Jakob Forssmed.

”Vår resa mot 2025 – hur långt har vi hunnit?”. Det var en samlingsrubrik på alla frågeställningar.

Men där fanns även ämnen som ”Elitidrotten nu och i framtiden”  ”att leda i komplexitet”.

Många positiva ändå

Årets Riksidrottsforum  fick en en mer positiv karaktär än förväntat med tanke på årens vedermödor med covid och krig i Euroa som har försämrat villkoren för idrotten.

Om det vittnar åsikterna på sociala medier med övervägande positiva omdömen om och runt svensk idrott. Allmänt tycks det finnas en förväntan och så tolkade också RF:s ordförande, Björn Eriksson stämningen och vad som framkom i meningsutbyten.

- Det kändes jättebra och jag upplevde en bred uppmuntran. De positiva rapporterna dominerade när förbunden berättade om sin respektive verksamhet.

I inledningstexten angavs tonen ”För att skapa förändring krävs nya idéer. Där betonades ledarnas betydelse och förmågan att visa engagemang och ha idéer kombinerat  med ett mod att göra verklighet av dem". 

Våga vara kritiska

Samtidigt framhölls också vikten av att det behövs utrymme för människor som önskar förändring och även för de som vågar vara kritiska när utvecklingen inte går åt rätt håll. Eller när den går för långsamt. 

- Vi har högt i tak, skulle jag vilja säga. Idrottens representanter vill mycket och det råder en stark förväntan och gemenskap i svensk idrott.

Idrottsrapporten 2022 lyfter aktuell statistik och inspiration från förbund som har påbörjat sin egen strategiska resa. Här finns också viktiga, ibland kritiska perspektiv som alla bidrar till att idrottsrörelsen ska nå sina mål år 2025”, står det i dokumentet.

Bland övriga rubriker fanns ”Strategin efter 2025"  med underrubriker som ”Vad blir viktigast?”  och ”Digitalisering – en förutsättning för utveckling”

Och sist men inte minst ”Översyn av RF-SISU:s struktur”. Det handlade mycket om förutseende, via planering och strategi, i klartext hur framtidens RF - och därmed också hur idrotten ska formas.

Här har opinionsbildare både frågor och kritik angående RF:s roll och betydelse. Dessutom ska RF få en ny ordförande. Björn Eriksson har bara fem månader kvar på sitt mandat utan att det finns en given ersättare. Valberedningen harett tufft jobb att hitta en kandidat.
Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.