"Ändå stark förväntan i idrotten"

RF höll generalmöte i helgen. 300 beslutsfattare samlades för Riksidrottsforum i Stockholm.

71 specialidrottsförbund och dess generalsekreterare, ordföranden och medarbetare lockades och hade ett späckat program med frågor runt både dagen och morgondagen. Till kvällens middag kom också nye idrottsministern, Jakob Forssmed.

”Vår resa mot 2025 – hur långt har vi hunnit?”. Det var en samlingsrubrik på alla frågeställningar.

Men där fanns även ämnen som ”Elitidrotten nu och i framtiden”  ”att leda i komplexitet”.

Många positiva ändå

Årets Riksidrottsforum  fick en en mer positiv karaktär än förväntat med tanke på årens vedermödor med covid och krig i Euroa som har försämrat villkoren för idrotten.

Om det vittnar åsikterna på sociala medier med övervägande positiva omdömen om och runt svensk idrott. Allmänt tycks det finnas en förväntan och så tolkade också RF:s ordförande, Björn Eriksson stämningen och vad som framkom i meningsutbyten.

- Det kändes jättebra och jag upplevde en bred uppmuntran. De positiva rapporterna dominerade när förbunden berättade om sin respektive verksamhet.

I inledningstexten angavs tonen ”För att skapa förändring krävs nya idéer. Där betonades ledarnas betydelse och förmågan att visa engagemang och ha idéer kombinerat  med ett mod att göra verklighet av dem". 

Våga vara kritiska

Samtidigt framhölls också vikten av att det behövs utrymme för människor som önskar förändring och även för de som vågar vara kritiska när utvecklingen inte går åt rätt håll. Eller när den går för långsamt. 

- Vi har högt i tak, skulle jag vilja säga. Idrottens representanter vill mycket och det råder en stark förväntan och gemenskap i svensk idrott.

Idrottsrapporten 2022 lyfter aktuell statistik och inspiration från förbund som har påbörjat sin egen strategiska resa. Här finns också viktiga, ibland kritiska perspektiv som alla bidrar till att idrottsrörelsen ska nå sina mål år 2025”, står det i dokumentet.

Bland övriga rubriker fanns ”Strategin efter 2025"  med underrubriker som ”Vad blir viktigast?”  och ”Digitalisering – en förutsättning för utveckling”

Och sist men inte minst ”Översyn av RF-SISU:s struktur”. Det handlade mycket om förutseende, via planering och strategi, i klartext hur framtidens RF - och därmed också hur idrotten ska formas.

Här har opinionsbildare både frågor och kritik angående RF:s roll och betydelse. Dessutom ska RF få en ny ordförande. Björn Eriksson har bara fem månader kvar på sitt mandat utan att det finns en given ersättare. Valberedningen harett tufft jobb att hitta en kandidat.
Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.