Mycket hänger på Jim

Åtskilliga miljoner ligger i potten då handbollens 26:e världsmästerskap inleds på torsdagen i ett sedan länge utsålt Scandinavium i Göteborg. Förbundskapten Glenn Sohlberg landslag möter Brasilien inför 11 700 åskådare, på papperet en enkel ”promenad i parken” för lagkapten Jim Gottfridssons lag.

Den svenske härföraren, lagkaptenen Jim Gottfridsson.

Krister Bergström, 63 år,  med bakgrund som tränare och ledare inom handbollen i Göteborg men också med ett gediget CV inom näringslivet är VM-general med ansvar för att  mästerskapet blir en ekonomisk succé för Svenska Handbollsförbundet.

Det senaste mästerskapet i Sverige, 2011, med då nya Malmö Arena som finalarena, lämnade ett överskott på 25 miljoner. Dåvarande vd. Arne Elovsson kunde summera biljettintäkter på cirka 88 miljoner och en total omsättning på cirka 110 miljoner kronor samt att 80 procent av 275 000 biljetter fann köpare. Den totala publiksiffran uppgick till 244 000 besökande.

Sex grupper i Polen

Nu är mästerskapet delat med Polen, tre av sex grupper avgörs i Polen, kvarts – och semifinaler i Stockholm och Gdansk, Sverige är garanterat spel i Stockholm vid avancemang.  Final och bronsmatch samt placeringsmatcher 5-8 avgörs i Tele 2 Arena i Stockholm.

-Vi har en ny omvärldssituation mot 2011 och kostnadsbilden är en annan när det gäller resor och boende. Vi måste dessutom ta höjd för eventuella pandemirestriktioner. Min bedömning i dag, är att ett överskott på 10 miljoner är mer rimligt, framhåller Krister Bergström.

-Utöver utgiftsposter för resor och boende för lagen, 30 personer, ska vi som arrangör ta alla kostnader för ett 90-tal delegater från internationella förbundet, tillägger Krister Bergström.

2011 föll Sverige i semifinal mot Frankrike som i finalen besegrade Danmark. I bronsmatchen föll Sverige med uddamålet mot Spanien 23-24.

2021 spelade mästerskapet i Egypten, utan publik på grund av pandemin, och för första gången med 32 lag. Sverige avancerade till final   men föll mot Danmark 24-26, Danmark tog sitt andra raka mästartecken och är huvudfavorit även 2023.

Tele 2 byggs om

Finalhelgen, 27-29 januari i Tele 2 Arena, ska bli något extra. Det är i varje fall Krister Bergströms förhoppning. Tele 2 byggs om för att anpassas till handboll, med en publikkapacitet på 22 000 åskådare. 

 Tills nu är 15 000 biljetter bokade, i prisnivåer från 150 och 2 000 kr. Stockholm Live, som på uppdrag av Stockholm Stad, är hyresvärd, ersätts med en viss procentsats per såld biljett. Hyresavgiften är inte officiell.

-Det är en affärshemlighet, säger Krister Bergström, men i avgiften ligger också det arbete som krävs för att ställa om Tele 2 till en handbollsarena. Ur handbollens synvinkel är vi nöjda med uppgörelsen.

Med Sverige som finallag höjs handbollstempen ytterligare.

Vid det senaste mästerskapet i Sverige, EM 2020, missade Sverige finalspelet, utslaget i mellanrundan och till slut en sjunde plats.  Norge vann bronsmatchen och Spanien finalslog Kroatien. Överskottet till förbundet landade 2020 på cirka tio miljoner.

-Den ekonomiska räddningen den gången var att Norge och Kroatien hade många fans på plats i Stockholm. Annars hade vi gått back, erkänner Krister Bergström.

-Självklart är det bra för intresset, och ekonomin, att Sverige går långt i turneringen. Danmark, Norge och Island är andra nationer som har många fans som gärna följer sina landslag, säger VM-generalen.

Överskott ger trygghet

På Handbollsförbundet framhåller Robert Wedberg att överskott från mästerskap ger trygghet över tid, och att arbetet med rekrytering av nya spelare går lättare.

-Vi märker hur intresset ökar efter mästerskap, vi kalkylerar aldrig med överskott men extra pengar ger oss möjligheter för utveckling och utbildning på alla nivåer. Vi avsätter en del som reserv att använda i ekonomiskt svåra tider, säger Robert Wedberg.

Förbundets årliga omsättning tangerar 120 miljoner, att jämföras med totalomsättningen på 110 miljoner under 2011 års mästerskap.

Ett VM till

Handbollssverige kan se fram emot ännu ett VM, 30 november-17 december avgörs dam-VM, samarrangemang med Norge och Danmark och med final i danska Herning. Sveriges gruppspel avgörs i Scandinavium och Helsingborg.

Här räknar inte Krister Bergström med något överskott.

-Vi går in med samma förutsättningar som för herrarna, men intresset globalt är mindre. Utom i Danmark och Norge där intresset är väldigt stort., avslutar Krister Bergström.

Totalt är cirka 1 000 journalister ackrediterade till herr-VM.

Fakta:  Handbollens första världsmästerskap ägde rum 1938. Mästerskapet arrangeras nu för 26:e gången.  Sverige har erövrat fyra guld, 1954 i Sverige, 1958 i dåvarande Östtyskland, 1990 i dåvarande Tjeckoslovakien, 1999 i Egypten. 2021 års mästerskap avgjordes också i Egypten med Sverige på silverplats.

Sverige vann EM-guld 2022, Spanien besegrades md 27-26 i en högdramatisk final i MVD Dome i Budapest. Det var  i slutsekunderna som lagkapten Jim Gottfridsson tog till orda. Ett tal som han avslutade med: ”för hela ditt jävla liv, håll han i ryggen, så får du den mellan benen”. Poesi på allra högsta nivå

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.