Mycket hänger på Jim

Åtskilliga miljoner ligger i potten då handbollens 26:e världsmästerskap inleds på torsdagen i ett sedan länge utsålt Scandinavium i Göteborg. Förbundskapten Glenn Sohlberg landslag möter Brasilien inför 11 700 åskådare, på papperet en enkel ”promenad i parken” för lagkapten Jim Gottfridssons lag.

Den svenske härföraren, lagkaptenen Jim Gottfridsson.

Krister Bergström, 63 år,  med bakgrund som tränare och ledare inom handbollen i Göteborg men också med ett gediget CV inom näringslivet är VM-general med ansvar för att  mästerskapet blir en ekonomisk succé för Svenska Handbollsförbundet.

Det senaste mästerskapet i Sverige, 2011, med då nya Malmö Arena som finalarena, lämnade ett överskott på 25 miljoner. Dåvarande vd. Arne Elovsson kunde summera biljettintäkter på cirka 88 miljoner och en total omsättning på cirka 110 miljoner kronor samt att 80 procent av 275 000 biljetter fann köpare. Den totala publiksiffran uppgick till 244 000 besökande.

Sex grupper i Polen

Nu är mästerskapet delat med Polen, tre av sex grupper avgörs i Polen, kvarts – och semifinaler i Stockholm och Gdansk, Sverige är garanterat spel i Stockholm vid avancemang.  Final och bronsmatch samt placeringsmatcher 5-8 avgörs i Tele 2 Arena i Stockholm.

-Vi har en ny omvärldssituation mot 2011 och kostnadsbilden är en annan när det gäller resor och boende. Vi måste dessutom ta höjd för eventuella pandemirestriktioner. Min bedömning i dag, är att ett överskott på 10 miljoner är mer rimligt, framhåller Krister Bergström.

-Utöver utgiftsposter för resor och boende för lagen, 30 personer, ska vi som arrangör ta alla kostnader för ett 90-tal delegater från internationella förbundet, tillägger Krister Bergström.

2011 föll Sverige i semifinal mot Frankrike som i finalen besegrade Danmark. I bronsmatchen föll Sverige med uddamålet mot Spanien 23-24.

2021 spelade mästerskapet i Egypten, utan publik på grund av pandemin, och för första gången med 32 lag. Sverige avancerade till final   men föll mot Danmark 24-26, Danmark tog sitt andra raka mästartecken och är huvudfavorit även 2023.

Tele 2 byggs om

Finalhelgen, 27-29 januari i Tele 2 Arena, ska bli något extra. Det är i varje fall Krister Bergströms förhoppning. Tele 2 byggs om för att anpassas till handboll, med en publikkapacitet på 22 000 åskådare. 

 Tills nu är 15 000 biljetter bokade, i prisnivåer från 150 och 2 000 kr. Stockholm Live, som på uppdrag av Stockholm Stad, är hyresvärd, ersätts med en viss procentsats per såld biljett. Hyresavgiften är inte officiell.

-Det är en affärshemlighet, säger Krister Bergström, men i avgiften ligger också det arbete som krävs för att ställa om Tele 2 till en handbollsarena. Ur handbollens synvinkel är vi nöjda med uppgörelsen.

Med Sverige som finallag höjs handbollstempen ytterligare.

Vid det senaste mästerskapet i Sverige, EM 2020, missade Sverige finalspelet, utslaget i mellanrundan och till slut en sjunde plats.  Norge vann bronsmatchen och Spanien finalslog Kroatien. Överskottet till förbundet landade 2020 på cirka tio miljoner.

-Den ekonomiska räddningen den gången var att Norge och Kroatien hade många fans på plats i Stockholm. Annars hade vi gått back, erkänner Krister Bergström.

-Självklart är det bra för intresset, och ekonomin, att Sverige går långt i turneringen. Danmark, Norge och Island är andra nationer som har många fans som gärna följer sina landslag, säger VM-generalen.

Överskott ger trygghet

På Handbollsförbundet framhåller Robert Wedberg att överskott från mästerskap ger trygghet över tid, och att arbetet med rekrytering av nya spelare går lättare.

-Vi märker hur intresset ökar efter mästerskap, vi kalkylerar aldrig med överskott men extra pengar ger oss möjligheter för utveckling och utbildning på alla nivåer. Vi avsätter en del som reserv att använda i ekonomiskt svåra tider, säger Robert Wedberg.

Förbundets årliga omsättning tangerar 120 miljoner, att jämföras med totalomsättningen på 110 miljoner under 2011 års mästerskap.

Ett VM till

Handbollssverige kan se fram emot ännu ett VM, 30 november-17 december avgörs dam-VM, samarrangemang med Norge och Danmark och med final i danska Herning. Sveriges gruppspel avgörs i Scandinavium och Helsingborg.

Här räknar inte Krister Bergström med något överskott.

-Vi går in med samma förutsättningar som för herrarna, men intresset globalt är mindre. Utom i Danmark och Norge där intresset är väldigt stort., avslutar Krister Bergström.

Totalt är cirka 1 000 journalister ackrediterade till herr-VM.

Fakta:  Handbollens första världsmästerskap ägde rum 1938. Mästerskapet arrangeras nu för 26:e gången.  Sverige har erövrat fyra guld, 1954 i Sverige, 1958 i dåvarande Östtyskland, 1990 i dåvarande Tjeckoslovakien, 1999 i Egypten. 2021 års mästerskap avgjordes också i Egypten med Sverige på silverplats.

Sverige vann EM-guld 2022, Spanien besegrades md 27-26 i en högdramatisk final i MVD Dome i Budapest. Det var  i slutsekunderna som lagkapten Jim Gottfridsson tog till orda. Ett tal som han avslutade med: ”för hela ditt jävla liv, håll han i ryggen, så får du den mellan benen”. Poesi på allra högsta nivå

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.