Och några ska komma till sjunde himlen!

NHL-historien är fylld av statistik kring den av myter omgärdade ”game seven”, då allt ställs på sin spets. Ligans första ”game seven” avgjordes 1939. Boston, ett av favoritlagen i årets slutspel, är jämte Montreal mesta vinnare i match sju, med 15 segrar vardera.

Svensk hockeystatistik är inte alls lika uttömmande, att vända 0-3 till seger har aldrig hänt i vår ishockey, att vända 1-3 till seger i match 7 har hänt endast fem gånger på 76 tillfällen.

Där har vi Djurgårdens odds inför söndagens ödesmatch mot Modo i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik. Och apropå sjunde -. vilka spelare ska lyckas och komma till sjunde himlen...

 

 Modo hade 3-1 i segrar, men har nu bränt två matchbollar, senast i fredags kväll i Avici Arena. 3-2 för Djurgården efter avgörande i inledningen av förlängningens femte period. En retfull styrning med klubba skaft av Fredrik Forsberg, efter backskott Calle Odelius.

Då passiva Modo-spelare

Modo hade SHL-biljetten i sin hand i exakt 7,32 minuter, från danske Mikkel Aagaards 2-1, till kvitteringen 2-2, spel sex mot fem med 1,46 minuter kvar att spela. Hemma-veteranen Linus Klasen, 37, tilläts bryta in från sitt favoritläge, till höger, förbi ett passivt Modo-försvar och ge DIF chansen i förlängningen.

Mästerligt av Klasen, men inte alls SHL-mässigt av Modo..

Det är förstås omöjligt att ge ett tvärsäkert tips inför söndagens avgörande. Hemmaplansfördel är normalt en fördel, över 7 000 i ett kokande Hägglunds Arena, vill inget hellre än att se sitt lag nå SHL-status, men hemmatrycket kan också förvandlas till en mardröm. Ett tungt ok.

Djurgården har också en yttre press att hantera,  ordförande Stefan Fritzdorf och vd Thomas Kraft gjorde tidigt klart, redan hösten 2022, att föreningen ekonomiskt klarar en säsong i hockeyallsvenskan. Men inte mer – om Modo tar språnget upp väntar besparingar, avskedanden och helt annan spelartrupp än den här säsongens.

Djurgården gjorde en kraftsamling, fallskärmen från SHL, cirka 6 miljoner,  gav god hjälp till lönenivåer i truppen av SHL-snitt.  Bokslutet från säsongen 2021-2022 andades också nu eller aldrig – eller kraftiga nedskärningar vid missad SHL-chans.

Varken Modo eller Djurgården vill inför avgörandets stund låta sig störas av ekonomiska tankar. Vad som gäller nu är ett byte i taget, att vara noggranna med spelets alla detaljer – samt hoppas på tur med domslut och alla dessa små marginaler som avgör matcher – som Fredrik Forsbergs klubbskaft i exakt rätt läge för en styrning i nät.

Låt oss ändå påminna om att SHL-klubbarnas centrala avtal är vardera 48 miljoner kommande säsong, i huvudsak rättighetsersättning från C More/Telia-gruppen.. Ett belopp som dessutom kommer att stiga till 65-70 miljoner fram till och med avtalets slut, säsongen 2029-2030.

I Hockeyallsvenskan är den årliga TV-ersättningen, från samma bolag, cirka 7 miljoner.

Modo har väntat i sju år vid SHL-dörren, och historien rymmer tre mycket smärtsamma bakslag: 1997 års förlust i femte och avgörande SM-final mot Brynäs. 2016 års nedflyttning från SHL, Leksand vann sjunde och avgörande match, inför Ö-vikspubliken, samt 2022 års allsvenska semifinal, förlust mot Björklöven, i den sjunde matchen.

Historien förskräcker – och är ett dåligt omen för tränaren Mattias Karlin, 44 år, med starka rötter i Örnsköldsvik. Segrare i TV-pucken med Ångermanland 1994, 130 SHL-matcher för MoDo och ett mindre lyckat försök att komma in nord-amerikansk ishockey.

Skador tvingades honom att lämna en aktiv karriär, fortsatte som tränare och hade stor lycka i Västervik, från Hockeyettan till allsvenskan och flera goda säsonger under Karlin. Först till säsongen 2021-2022 var han tillbaka i Ö-vik.  Vinst söndag kväll – och Karlin blir en del av Modo-historien.

Johan Garpenlöv i Djurgården har trots sitt starka CV som spelare och förbundskapten för Tre Kronor noll meriter som klubblagstränare. Han kastades in sedan Joakim Fagervall hade sparkats.

Skälla, kan de minsann

I den här serien har Garpenlöv främst utmärkt sig för att skälla på domarna och hävda att Djurgården under säsongen och i kvalet är offer för en sammansvärjning!

Han drog i gång en domarcirkus som var ovärdig Djurgården och svensk ishockey.

Jag träffade nyligen Jonas Bergqvist, Tre Kronor profilen med 272 A-kamper. Han var förbluffad över Garpenlövs och Djurgårdens olika domarutspel.

-Jag har alltid gillat Djurgården och jag har många kompisar i föreningen. Men nu vete sjutton. Vad håller de på med? Har det varit för att öka pressen på domarna, funderade Jonas.

För nästa säsong måste domar – och liga ansvariga komma överens om en rad åtgärder som stärker domarnas status. Bland annat kraftfulla böter, som i NHL, när ledare/spelare öppet häcklar och ”sågar”  männen i svartvitt.

Min stora förhoppning är att domsluten under söndagen accepteras och möts av respekt.  Utan råskäll från spelare, eller tydliga grimaser från spelarbåsen.  Ingen spelare är fri från misstag,  misstag är en del av ishockeyn – också hos ledare/tränare -   samt domare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen