Och några ska komma till sjunde himlen!

NHL-historien är fylld av statistik kring den av myter omgärdade ”game seven”, då allt ställs på sin spets. Ligans första ”game seven” avgjordes 1939. Boston, ett av favoritlagen i årets slutspel, är jämte Montreal mesta vinnare i match sju, med 15 segrar vardera.

Svensk hockeystatistik är inte alls lika uttömmande, att vända 0-3 till seger har aldrig hänt i vår ishockey, att vända 1-3 till seger i match 7 har hänt endast fem gånger på 76 tillfällen.

Där har vi Djurgårdens odds inför söndagens ödesmatch mot Modo i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik. Och apropå sjunde -. vilka spelare ska lyckas och komma till sjunde himlen...

 

 Modo hade 3-1 i segrar, men har nu bränt två matchbollar, senast i fredags kväll i Avici Arena. 3-2 för Djurgården efter avgörande i inledningen av förlängningens femte period. En retfull styrning med klubba skaft av Fredrik Forsberg, efter backskott Calle Odelius.

Då passiva Modo-spelare

Modo hade SHL-biljetten i sin hand i exakt 7,32 minuter, från danske Mikkel Aagaards 2-1, till kvitteringen 2-2, spel sex mot fem med 1,46 minuter kvar att spela. Hemma-veteranen Linus Klasen, 37, tilläts bryta in från sitt favoritläge, till höger, förbi ett passivt Modo-försvar och ge DIF chansen i förlängningen.

Mästerligt av Klasen, men inte alls SHL-mässigt av Modo..

Det är förstås omöjligt att ge ett tvärsäkert tips inför söndagens avgörande. Hemmaplansfördel är normalt en fördel, över 7 000 i ett kokande Hägglunds Arena, vill inget hellre än att se sitt lag nå SHL-status, men hemmatrycket kan också förvandlas till en mardröm. Ett tungt ok.

Djurgården har också en yttre press att hantera,  ordförande Stefan Fritzdorf och vd Thomas Kraft gjorde tidigt klart, redan hösten 2022, att föreningen ekonomiskt klarar en säsong i hockeyallsvenskan. Men inte mer – om Modo tar språnget upp väntar besparingar, avskedanden och helt annan spelartrupp än den här säsongens.

Djurgården gjorde en kraftsamling, fallskärmen från SHL, cirka 6 miljoner,  gav god hjälp till lönenivåer i truppen av SHL-snitt.  Bokslutet från säsongen 2021-2022 andades också nu eller aldrig – eller kraftiga nedskärningar vid missad SHL-chans.

Varken Modo eller Djurgården vill inför avgörandets stund låta sig störas av ekonomiska tankar. Vad som gäller nu är ett byte i taget, att vara noggranna med spelets alla detaljer – samt hoppas på tur med domslut och alla dessa små marginaler som avgör matcher – som Fredrik Forsbergs klubbskaft i exakt rätt läge för en styrning i nät.

Låt oss ändå påminna om att SHL-klubbarnas centrala avtal är vardera 48 miljoner kommande säsong, i huvudsak rättighetsersättning från C More/Telia-gruppen.. Ett belopp som dessutom kommer att stiga till 65-70 miljoner fram till och med avtalets slut, säsongen 2029-2030.

I Hockeyallsvenskan är den årliga TV-ersättningen, från samma bolag, cirka 7 miljoner.

Modo har väntat i sju år vid SHL-dörren, och historien rymmer tre mycket smärtsamma bakslag: 1997 års förlust i femte och avgörande SM-final mot Brynäs. 2016 års nedflyttning från SHL, Leksand vann sjunde och avgörande match, inför Ö-vikspubliken, samt 2022 års allsvenska semifinal, förlust mot Björklöven, i den sjunde matchen.

Historien förskräcker – och är ett dåligt omen för tränaren Mattias Karlin, 44 år, med starka rötter i Örnsköldsvik. Segrare i TV-pucken med Ångermanland 1994, 130 SHL-matcher för MoDo och ett mindre lyckat försök att komma in nord-amerikansk ishockey.

Skador tvingades honom att lämna en aktiv karriär, fortsatte som tränare och hade stor lycka i Västervik, från Hockeyettan till allsvenskan och flera goda säsonger under Karlin. Först till säsongen 2021-2022 var han tillbaka i Ö-vik.  Vinst söndag kväll – och Karlin blir en del av Modo-historien.

Johan Garpenlöv i Djurgården har trots sitt starka CV som spelare och förbundskapten för Tre Kronor noll meriter som klubblagstränare. Han kastades in sedan Joakim Fagervall hade sparkats.

Skälla, kan de minsann

I den här serien har Garpenlöv främst utmärkt sig för att skälla på domarna och hävda att Djurgården under säsongen och i kvalet är offer för en sammansvärjning!

Han drog i gång en domarcirkus som var ovärdig Djurgården och svensk ishockey.

Jag träffade nyligen Jonas Bergqvist, Tre Kronor profilen med 272 A-kamper. Han var förbluffad över Garpenlövs och Djurgårdens olika domarutspel.

-Jag har alltid gillat Djurgården och jag har många kompisar i föreningen. Men nu vete sjutton. Vad håller de på med? Har det varit för att öka pressen på domarna, funderade Jonas.

För nästa säsong måste domar – och liga ansvariga komma överens om en rad åtgärder som stärker domarnas status. Bland annat kraftfulla böter, som i NHL, när ledare/spelare öppet häcklar och ”sågar”  männen i svartvitt.

Min stora förhoppning är att domsluten under söndagen accepteras och möts av respekt.  Utan råskäll från spelare, eller tydliga grimaser från spelarbåsen.  Ingen spelare är fri från misstag,  misstag är en del av ishockeyn – också hos ledare/tränare -   samt domare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.