Idrotten vill också synas i Almedalen
I Almedalsparken trängs makthavare och idrottare kommande veckan. Det är inte ändå inte lika många idrotts- och hälsoorienterade seminarier under årets Almedalsvecka, som domineras av debatter och seminarier om hållbarhet, cirkularitet och AI för olika branscher och samhällssektorer. Men idrotten och idrottens roll för hälsa, turism, integration och välmående återfinns ändå tydligt i programmet för årets Almedalsvecka, som i år har komprimerats till fyra intensiva dagar.
Det är många av arrangörerna till seminarier som känns igen. Riksidrottsförbundet är naturligtvis på plats med ett par seminarier, En Svensk Klassiker deltar genom Vätternrundan, Svenska Spel är som vanligt på plats och i år är även ATG tillbaka som arrangör. I likhet med i fjol är också Svenska Judoförbundet arrangör. I år med två seminarier om samhällsbetydelsen att kunna fallteknik.
Det vanligaste idrottstemat är idrott, rörelse och hälsa för barn. RF tar upp det utifrån ett fördelningspolitiskt perspektiv. Svenska Spel undrar hur vi kan få ungdomar i utsatta områden att börja idrotta och Cycleurope diskuterar hur skärmtid kan ersättas av rörelse genom exempelvis cykling. Skandia projicerar en agenda för friskare unga 2030.
Idrottensanläggningsfrågorna diskuteras i likhet med förra året av Hemsö Fastigheter och SBB. Där Hemsö fokuserar på badhus och SBB på föreningars behov av anläggningar. Spelutmaningarna lyfts i år av ATG.
Idrottens roll i besöksnäringen tas dels upp genom att diskutera om OS kan vara en plusaffär för Sverige och dels genom en delrapportering av projektet Evenemang i siffror. Det senare ett samverkansprojekt mellan idrotten och kulturen som syftar till att skapa tillförlitlig statistik kring evenemang och evenemangsbesökare.
Det kanske mest hoppingivande seminariet återfinns under rubriken ”Får man lycka utav att cykla”. Ett seminarium som kommer diskutera hur det kommer sig att deltagare i Vätternrundan är lyckligare än svenskar generellt och hur vi kan bli lyckligare genom rörelse och motion .
Guiden till Visby
En Almedalsguide för idrotten skulle kunna se ut så här:
Tisdagen 27 juni
14:00-15:00
Kan fallteknik i skolan leda till lägre samhällskostnader?, Svenska Judoförbundet, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Sal D24"
15:45 - 16:30
Sluta trampa vatten – badhus för folkhälsa, klimat och plånbok, Hemsö Fastighets AB
Onsdag 28 juni
10:00 - 11:00
Ska man behöva muta sina kunder? Förbjud spelbonusarna, ATG, Södra Kyrkogatan 8, "Idylliens trädgård"
11:45 - 12:30
Hur bidrar evenemang till besöksnäringen och Sverige?, Projektet Evenemang i siffror med bland annat Riksidrottsförbundet och Svenska Motionslopp, Bredgatan 10, Länsteatern, "Kultur i Almedalen"
12:30 - 13:15
Idrottsrörelsen i lågkonjunktur – hur slår en ansträngd ekonomin mot barn- och ungdomsidrotten? Riksidrottsförbundet, E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "sal E22"
12:30 - 14:00
Föreningsidrottens behov av anläggningar för att utveckla sin verksamhet, SBB idrott för alla, Odalgatan 2, "SBBs hus, precis bredvid St. Nicolai Ruin."
13:00 - 13:45
Framtiden avgörs i förskolan - främja psykisk hälsa genom mer fysisk aktivitet, Pysslingen Förskolor, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Sal 22"
13:30 - 14:15
Kan OS och Paralympics 2030 vara en plusaffär för hela Sverige?, Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté, E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "sal E22"
Torsdag 29 juni
08:00 - 09:00
Får man lycka av att cykla?, Vätternrundan, En Svensk Klasssiker, Environment and Public Health Institute EPHI, Donners plats 3, "Donnersgatan 3"
08:30 - 09:15
Fysisk aktivitet, välmående och hjärnhälsa - vad kan vi lära av forskningen? Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, Skandia, Strandgatan 27, Skandias trädgård
10.00-10.45
Skärmförbud eller cykelpåbud? – Hur kan vi förbättra svenska barns hälsa? Cycleurope, Klockgränd 4, "Arenan Stadsutvecklingsdagarna365"
10:00 - 10:45
Hur får vi fler ungdomar i prioriterade områden att börja idrotta?, Svenska Spel, Donners plats 1, Donnerska huset, "Donnerska Terrassen"
14:30 - 15:15
Agenda för friskare unga 2030 – hur ser den ut?, Skandia, Strandgatan 27, trädgården, "Skandias trädgård"
Fredag 30 juni
Hur kan det mänskliga lidandet minska bland våra pensionärer med hjälp av fallkunskap? Svenska Judoförbundet, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Sal D24"
Staffan Movin
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar