Idrotten vill också synas i Almedalen

I Almedalsparken trängs makthavare och idrottare kommande veckan. Det är inte ändå inte lika många idrotts- och hälsoorienterade seminarier under årets Almedalsvecka, som domineras av debatter och seminarier om hållbarhet, cirkularitet och AI för olika branscher och samhällssektorer.  Men idrotten och idrottens roll för hälsa, turism, integration och välmående återfinns ändå tydligt i programmet för årets Almedalsvecka, som i år har komprimerats till fyra intensiva dagar.

Det är många av arrangörerna till seminarier som känns igen. Riksidrottsförbundet är naturligtvis på plats med ett par seminarier, En Svensk Klassiker deltar genom Vätternrundan, Svenska Spel är som vanligt på plats och i år är även ATG tillbaka som arrangör. I likhet med i fjol är också Svenska Judoförbundet arrangör. I år med två seminarier om samhällsbetydelsen att kunna fallteknik.

Det vanligaste idrottstemat är idrott, rörelse och hälsa för barn. RF tar upp det utifrån ett fördelningspolitiskt perspektiv. Svenska Spel undrar hur vi kan få ungdomar i utsatta områden att börja idrotta och Cycleurope diskuterar hur skärmtid kan ersättas av rörelse genom exempelvis cykling. Skandia projicerar en agenda för friskare unga 2030.

Idrottensanläggningsfrågorna diskuteras i likhet med förra året av Hemsö Fastigheter och SBB. Där Hemsö fokuserar på badhus och SBB på föreningars behov av anläggningar. Spelutmaningarna lyfts i år av ATG.

Idrottens roll i besöksnäringen tas dels upp genom att diskutera om OS kan vara en plusaffär för Sverige och dels genom en delrapportering av projektet Evenemang i siffror. Det senare ett samverkansprojekt mellan idrotten och kulturen som syftar till att skapa tillförlitlig statistik kring evenemang och evenemangsbesökare.

Det kanske mest hoppingivande seminariet återfinns under rubriken ”Får man lycka utav att cykla”. Ett seminarium som kommer diskutera hur det kommer sig att deltagare i Vätternrundan är lyckligare än svenskar generellt och hur vi kan bli lyckligare genom rörelse och motion .

Guiden till Visby

En Almedalsguide för idrotten skulle kunna se ut så här:

 

Tisdagen 27 juni

14:00-15:00 

Kan fallteknik i skolan leda till lägre samhällskostnader?, Svenska Judoförbundet, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Sal D24"

15:45 - 16:30

Sluta trampa vatten – badhus för folkhälsa, klimat och plånbok, Hemsö Fastighets AB

Onsdag 28 juni

10:00 - 11:00

Ska man behöva muta sina kunder? Förbjud spelbonusarna, ATG, Södra Kyrkogatan 8, "Idylliens trädgård"

11:45 - 12:30

Hur bidrar evenemang till besöksnäringen och Sverige?, Projektet Evenemang i siffror med bland annat Riksidrottsförbundet och Svenska Motionslopp, Bredgatan 10, Länsteatern, "Kultur i Almedalen"

12:30 - 13:15

Idrottsrörelsen i lågkonjunktur – hur slår en ansträngd ekonomin mot barn- och ungdomsidrotten? Riksidrottsförbundet, E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "sal E22"

12:30 - 14:00

Föreningsidrottens behov av anläggningar för att utveckla sin verksamhet, SBB idrott för alla, Odalgatan 2, "SBBs hus, precis bredvid St. Nicolai Ruin."

13:00 - 13:45

Framtiden avgörs i förskolan - främja psykisk hälsa genom mer fysisk aktivitet, Pysslingen Förskolor, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Sal 22"

13:30 - 14:15

Kan OS och Paralympics 2030 vara en plusaffär för hela Sverige?, Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté, E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "sal E22"

Torsdag 29 juni

08:00 - 09:00

Får man lycka av att cykla?, Vätternrundan, En Svensk Klasssiker, Environment and Public Health Institute EPHI, Donners plats 3, "Donnersgatan 3"

08:30 - 09:15

Fysisk aktivitet, välmående och hjärnhälsa - vad kan vi lära av forskningen? Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, Skandia, Strandgatan 27, Skandias trädgård 

10.00-10.45 

Skärmförbud eller cykelpåbud? – Hur kan vi förbättra svenska barns hälsa? Cycleurope, Klockgränd 4, "Arenan Stadsutvecklingsdagarna365"

10:00 - 10:45

Hur får vi fler ungdomar i prioriterade områden att börja idrotta?, Svenska Spel, Donners plats 1, Donnerska huset, "Donnerska Terrassen"

14:30 - 15:15

Agenda för friskare unga 2030 – hur ser den ut?, Skandia, Strandgatan 27, trädgården, "Skandias trädgård"

Fredag 30 juni

Hur kan det mänskliga lidandet minska bland våra pensionärer med hjälp av fallkunskap? Svenska Judoförbundet, D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Sal D24"

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.