AI förutsåg finska ligans vinnare

Om man kan och vill tro på artificiell intelligens tar USA, Kanada och Sverige topplaceringarna vid ishockey-VM. Artificiell intelligens kan mycket väl gissa rätt, eftersom den redan lyckades förutspå det finska mästerskapet i hockey, som slutspelades för några veckor sedan.

Testet med artificiell intelligens för det slutliga resultatet vid hockey-VM blev negativt för Tre Kronor.

 

 

Det finländska programvaru- och tjänsteföretaget Digia har genomfört en prognos baserad på artificiell intelligens om resultaten i hockey-VM.
Enligt prognosen får svenskarna inte fira mästerskapet, men troligen bronsmedaljen. Ur finländsk synvinkel är prognosen inte särskilt hoppingivande: Finland hamnar på femte plats efter Sverige och Slovakien.

Förutspådde ligan rätt

Artificiell intelligens visade sin styrka som ett verktyg för prognostisering, när det finska mästerskapet i hockey för några veckor sedan avgjordes just på det sätt som den artificiella intelligensen förutspådde.
Syftet med de lekfulla prognoserna är att åskådliggöra möjligheterna att utnyttja artificiell intelligens och uppmuntra till att prova på artificiell intelligens. Digia tillhandahåller tjänster inom dataanalys och artificiell intelligens också i Sverige via sina dotterbolag Climber och Top of Minds.
”För våra kunder rekommenderar vi att det inte lönar sig att vänta med att börja utnyttja artificiell intelligens, utan det lönar sig att starta utan dröjsmål. Genom olika försök hittar vi de tillämpningsobjekt och sätt att utnyttja artificiell intelligens som är till störst nytta för den egna organisationen”, säger Juhana Juppo, Digias teknologidirektör.
Prognosen för hockey-VM har genomförts med hjälp av generativ artificiell intelligens.

Speciellt program krävs

Lösningar inom generativ artificiell intelligens har blivit bekanta för den stora allmänheten med tjänster som ChatGPT, som baserar sig på språkmodeller och framför allt hjälper vid behov som gäller innehållsproduktion eller annan behandling av text.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.