Björn Borg finansierar ny satsning

Den gamla generationen ska skapa en ny generation tennisspelare. Björn Borg finansierar en ny satsning via sin stiftelse och yttersta ansvaret på banan tar Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti.
Björn Borg vill bidra och har gett klartecken till en satsning. Foto: Sören Andersson, Scanpix


Team Björn Borg ska uppstå likt det Team Siab som 1981-83 matchade Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson. Den här modellen har varit och är en svensk modell som utgör de bästa förutsättningarna för att få fram duktiga tennisspelare.

Två team redan bildade

En stark gemenskap under träning och resor i mängd passar svenska ungdomar. I dag finns redan Team Bactiguard och Team Catella. Ett gäng grabbar respektive ett gäng flickor som till stor del lever tillsammans

Team Björn Borg ska uppstå och legendaren själv brinner för uppgiften.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare, säger Björn Borg i en intervju med Svenska Dagbladet.

Vill engagera sig

Jag kommer själv att lägga ner mycket kraft och tid och ha en kontinuerlig kontakt med både tränarna och spelarna, fortsätter han.

Satsningen blir möjlig via tennisakademin Good To Great och ska bekostas med pengar från Björn Borgs egen stiftelse.

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

Inte tillfrågad en enda gång

Björn Borg har aldrig fått en förfrågan från Svenska Tennisförbundet om att hjälpa till i vare sig med rekrytering eller marknadsföring under de 31 år som har gått sedan han själv slutade spela.

- Under alla år är det ingen som kommit med ett direkt förslag eller fråga om jag vill ställa upp på det eller det, säger han.

Han vidareutvecklar tanken:

- Om förbundet hade kommit till mig, Wilander och Edberg för många år sedan hade vi kunnat göra något ihop.
I stället kom en fråga från tre andra föer detta tennisproffs, Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti som driver tennisakademin Good To Great. 

Söker fyra tonåringar

- Jag har följt akademin sedan den startade och modellen stämmer precis med hur jag menar att det måste gå till för att få fram världsspelare, säger Borg.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare.

Nu ska de tillsammans hitta grabbar i åldern 13-15 år som har kommit en bit på väg. Men framför allt, som är beredda att ge det som krävs blod, svett och tårar.

Ser på sin egen son

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

- Ska du bli bra måste du vara med på allt och köra hårt. Leka och snacka får man göra efter träningen men jag ser att det finns många klubbar där det tyvärr inte är så effektiva träningar.

Björn Borg har en son, Leo, som är 9 år och spelar tennis.

- Han spelar olika tävlingar runt om i Stockholm. Vissa tennisföräldrar är rent tokiga och skriker och hamnar nästan i slagsmål på läktarna. Det är fruktansvärt att se och jag lider med barnen.

Pengar från stiftelse och fond

- Mina föräldrar skjutsade och stöttade och det är så det ska vara. Föräldrarna ska inte blanda sig i själva tennisen, säger Björn Borg.

Björn Borg stiftelsen ansvarar för Björn Borg-fonden, vilken bildades på initiativ av Björn själv i samband med Björn Borgdagen den 5 oktober 1996 i Södertälje.

Dagen innehöll tennis-¬‐och ishockeymatch samt avslutades med galamiddag. Intäkterna från denna dag samt behållningen från tennismatchen i Scaniarinken 1998 mellan Björn Borg och John McEnroe är grunden till fonden.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.