Nu hoppar klubbdirektören av

Turbulensen blir allt större i IFK Göteborg. Den sista träningen sker på torsdagen innan ett nära fyra veckor långt uppehåll. Frågan är till vad spelare och ledare kommer tillbaka? Och vilka som kommer tillbaka. Det senaste är att klubbdirektören IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela hoppar av sitt jobb.
Ralf Edström tycker att alla värvningar som skedde inför den här säsongen gav signaler om panik i IFK Göteborg. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Efter fem år väljer Seppo Vaihela att lämna IFK Göteborg. Enligt klubbens hemsida avgår han av privata skäl.

Ingen närmare förklaring

- Vi tackar Seppo för hans mycket väl genomförda arbete, säger klubbens ordförande Kent Olsson till sajten.
Seppo Vaihela tillträdde som klubbdirektör i samband med IFK Göteborgs senaste SM-guld 2007.

Den förre banktjänstemannen och bandyprofilen, med en bakgrund som både spelare och därtill ordförande i Svenska Bandyförbundet, ska göra annat utan att han anger vad.

- Vi har varit medvetna om Seppos avgång under en tid och har redan dragit igång rekryteringsarbetet för att hitta hans efterträdare, säger klubbens ordförande Kent Olsson som enligt hoppas ha klart med en ersättare ”i god tid” före den allsvenska starten 2013.

Ordföranden lyhörd, men...

Vaihela besked tycks alltså inte ha något att göra med övriga händelser i klubben.

Annars är det i dag efterdyningar till GP-journalisten Mattias Balkanders krav på avsked för sportchefen Håkan Mild och tränaren Mikael Stahre.

Kent Olsson gör inte annat än förväntat – han är lyhörd, men inte alls inte på den linjen att Mild eller Stahre ska ägna sig åt annat.

En viss självkritik

- Jag har läst Balkanders text. Och det är en åsikt. En åsikt som många säkert delar. Men vi har startat analysen av säsongen, det gjorde vi alltså redan när vi låg i den otäcka regionen av tabellen. Och i vår analys finns det ingen förtroendekris. Spelarna står bakom Mikael Stahre, säger Kent Olsson, IFK-ordförande, till GP.

Han medger att det finns en självkritik i organisationen:

- Vi kom till självinsikt för sent. Det var efter storförlusten mot Gefle borta som vi satte oss på bussen och konstaterade: Vi är inte bättre. Kanske var det till och med bra att det hände, för det var då vi insåg att vi inte kunde kliva ut och rulla bort första bästa lag med tre, fyra mål...

"Det blir personalförändringar"

Oavsett vad som sker med Mild och Stahre blir det personalförändringar:

- Det blir förstås spelare som försvinner. Men det kommer inte alls bli samma omsättning som inför det här året. Det tar ju tid att spela samman ett lag med nya spelare – och det ska vi ha all respekt för, konstaterar Olsson.

Ralf Edström, expertkommentator för Radiosporten och själv gammal IFK-spelare, är kritisk till Håkan Mild:.

- Det är alltid lätt att titta på bänken och skicka i väg folk därifrån. I Blåvitts fall är det dags att titta högre upp i hierarkin. Det andas panik om den satsning som IFK gjorde den här säsongen. Det är bättre att satsa på att köpa en riktigt bra spelare än en massa halvduktiga. På tre säsonger ska du kunna lita på att IFK Göteborg är med i Europa åtminstone två av de säsongerna. Att komma sjua tre år i rad är inte godkänt!

"Måste ta obekväma beslut"

En annan före detta spelare, och även klubbdirektör, Thomas Wernerson, ser inte någon lösning i att sparka människor.

- Folk måste få vara kvar för att utvecklas, lära av misstagen. Jag tror att Mikael Stahre är en jävligt bra tränare. Han är alltid rak och ärlig, är det dåligt så säger han det och försöker inte gömma sig ...

Wernerson utesluter inte andra åtgärder för den skull:

- Det finns ingen tid för nostalgi. IFK Göteborg måste titta framåt – och ta obekväma beslut.  Största felet med årets säsong är att spelarna var för lika, på tok för många dirigenter som stampade på bollen.  

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.