Rajne Söderberg anmäld för ekobrott

Konflikten mellan Rajne Söderberg, förre tävlingsdirektören i DN Galan, och dagens tävlingsledning blir allt mera infekterad. Han sparkades i mars, misstänktes för ekonomiska brott och är nu anmäld till Ekobrottsmyndigheten.
Rajne Söderberg vid en introduktion av 100-meterlöparen Asafa Powell från Jamaica. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix /


Det är Stadionklubbarna som anmäler Rajne Söderberg och förklaringen är enligt Jan Kowalski, ordförande i Stadionklubbarna:

- Vi har haft en jurist som tittat på det som försigått under året.

Anmälan innehåller tre punkter:

  • Söderberg ska ha betalat ut pengar till sig själv efter att ha lämnat organisationen i våras.
  • Söderberg skrev ett kontrakt med Nike som innebar att sponsorn kunde säga upp avtalet ifall inte Söderberg var kvar i organisationen.
  • Söderberg ska ha tagit med sig en dator utan att lämna tillbaka den.

 

Finns en misstanke

Vad tror då Kowalski om utredningen?

- Det är inte vår sak att bedöma mer än att det det kan finnas misstanke om brott. Sen lämnar vi ärendet vidare till de som kan det här, säger Kowalski till SVT Sport.

Nike försvann och det gjorde också 6 miljoner kronor, pengar som den nya tävlingsledningen trodde var säkrade tre år framåt enligt avtalet.

Sparkades efter 24 år

Rajne Söderberg sparkades efter 24 år som tävlingsansvarig. Det blev ett bittert avsked och han saknar fortfarande en vettig förklaring.

Han är oförstående inför det som skedde den 13 mars när Stadionklubbarna hade årsmöte på Stadion i Stockholm.
Rajne Söderberg blev tvingad att lämna organisationen och med honom försvann flera andra ledande personer.

Mindre publik

DN Galan har tvingats bygga nytt och dessutom med mindre resurser. Konsekvensen blev att sommarens gala lockade mindre publik än på flera år.
Rajne Söderberg svarade redan för en dryg månad sedan på anklagelserna om ett felaktigt kontrakt:

- ”Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen”, sa han och avsåg en slags garanti för att tävlingen utformades enligt villkor i kontraktet, bl a att tävlingsledningen är den samma som vid kontraktsskrivandet.

- Att bli påhoppad, inte känna sig betrodd och få beskedet som ett knivhugg i ryggen känns minst sagt tråkigt, säger Rajne Söderberg

Gösta (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 17:04

1. Fokus?

Intressant sätt av Stadionklubbarnas nya styrelse att försöka flytta fokus från sitt eget misslyckande.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.