Rajne Söderberg anmäld för ekobrott

Konflikten mellan Rajne Söderberg, förre tävlingsdirektören i DN Galan, och dagens tävlingsledning blir allt mera infekterad. Han sparkades i mars, misstänktes för ekonomiska brott och är nu anmäld till Ekobrottsmyndigheten.
Rajne Söderberg vid en introduktion av 100-meterlöparen Asafa Powell från Jamaica. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix /


Det är Stadionklubbarna som anmäler Rajne Söderberg och förklaringen är enligt Jan Kowalski, ordförande i Stadionklubbarna:

- Vi har haft en jurist som tittat på det som försigått under året.

Anmälan innehåller tre punkter:

  • Söderberg ska ha betalat ut pengar till sig själv efter att ha lämnat organisationen i våras.
  • Söderberg skrev ett kontrakt med Nike som innebar att sponsorn kunde säga upp avtalet ifall inte Söderberg var kvar i organisationen.
  • Söderberg ska ha tagit med sig en dator utan att lämna tillbaka den.

 

Finns en misstanke

Vad tror då Kowalski om utredningen?

- Det är inte vår sak att bedöma mer än att det det kan finnas misstanke om brott. Sen lämnar vi ärendet vidare till de som kan det här, säger Kowalski till SVT Sport.

Nike försvann och det gjorde också 6 miljoner kronor, pengar som den nya tävlingsledningen trodde var säkrade tre år framåt enligt avtalet.

Sparkades efter 24 år

Rajne Söderberg sparkades efter 24 år som tävlingsansvarig. Det blev ett bittert avsked och han saknar fortfarande en vettig förklaring.

Han är oförstående inför det som skedde den 13 mars när Stadionklubbarna hade årsmöte på Stadion i Stockholm.
Rajne Söderberg blev tvingad att lämna organisationen och med honom försvann flera andra ledande personer.

Mindre publik

DN Galan har tvingats bygga nytt och dessutom med mindre resurser. Konsekvensen blev att sommarens gala lockade mindre publik än på flera år.
Rajne Söderberg svarade redan för en dryg månad sedan på anklagelserna om ett felaktigt kontrakt:

- ”Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen”, sa han och avsåg en slags garanti för att tävlingen utformades enligt villkor i kontraktet, bl a att tävlingsledningen är den samma som vid kontraktsskrivandet.

- Att bli påhoppad, inte känna sig betrodd och få beskedet som ett knivhugg i ryggen känns minst sagt tråkigt, säger Rajne Söderberg

Gösta (inte verifierad)

tors, 2012-11-22 18:04

1. Fokus?

Intressant sätt av Stadionklubbarnas nya styrelse att försöka flytta fokus från sitt eget misslyckande.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.