Miljonsviterna efter Stenbeck

I mars 2012 sprack hela upplägget med Hugo Stenbeck som finansiär i Malmö Redhawks. Nu pågår efterspelet. Och hittills har klubben fått backa ordentligt i sina krav. Ett antal personer visste att miljonrullningen pågick i hög takt.
Linus Klasén och sportchefen Stefan Nyman, de kom och försvann i Malmö Redhawks - till priset av ett antal miljoner... Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix
Annons

 

När allt kulminerade i fjol utpekades sportchefen Stefan Nyman som ansvarig för ständiga miljonutbetalningar. Nu framkommer att styrelsen visste mycket mera om satsningarna och beloppen.

Det var den 14 mars 2012 som Stefan Nyman sparkades. Då återstod egentligen två år på hans anställningskontrakt.

I augusti 2012 stämde Stefan Nyman Redhawks för utebliven lön på nästan 410 000 kronor. Han ansåg att klubben skulle betala 55 625 kronor per månad, från september 2012 till april 2014.

Huvudförhandling i maj

Parterna ska träffas för huvudförhandling i Nyköpings tingsrätt den 3 och 27 maj.

Vid en tidigare förhandling i Nyköping blev resultatet att Redhawks fick ersätta kostnader om 78 125 kronor som Nyman tvingats till som en följd av anklagelserna.

Nyman visade att hans advokater lagt ned 25 timmars arbete för att bemöta en anklagelse från Redhawks om att han hade dolt fakta för den dåvarande styrelsen och egenmäktigt betalat ut 625 915 kronor i agentarvode.

Redhawks riktade det kravet efter att Stefan Nyman stämt klubben på utebliven lön trots att klubben lovat att ersättning skulle komma. Hockeybolaget ska ha känt till alla fakta runt miljonflödet, enligt Nyman, och styrelseprotokoll bekräftar uppgifterna.

Klubben backade

Det har framkommit att dåvarande styrelseledamoten Urs Kraft undertecknade Linus Klasens kontrakt om en signingbonus på 24,6 miljoner kronor. I protokollet står också att Kraft redogjorde för det huvudsakliga innehållet på ett styrelsemöte den 16 maj 2011.

Likaså ska den dåvarande styrelseledamoten Margrethe van der Stroom ha fått information om kostnaderna för spelaragenten Thomas Sjögren.

Senare backade också klubben och strök påståendet om att styrelsen var okunnig om utbetalningarna.

60 miljoner försvann

Redhawks menar nu att ersättningen till Linus Klasen inte var marknadsmässig utan alldeles för hög. Säsongen före tjänade han ”mindre än en tjugondel av ersättningen i Redhawks” anför klubben och slår också ned på att Thomas Sjögrens agentprovision på nära 12 procent var för hög och att 5 procent ”utgör normal provision”.

Även här har det framkommit att Stefan Nyman inte var ansvarig vid de uppgörelserna.

Tidigare har Redhawks avslutat tvisten med förre vd:n Anders Olson. Han ersätts med 305 000 kronor plus moms för advokatkostnader efter en förlikning och ett beslut i Malmö tingsrätt.

Hela historien visar en skrämmande bild av penningrullningen när Hugo Stenbeck kom till klubben. Mer än 60 miljoner av hans pengar försvann på några få månader innan allt sprack och Redhawks och Stenbeck nådde en uppgörelse den 17 maj 2012.

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.