Miljonsviterna efter Stenbeck

I mars 2012 sprack hela upplägget med Hugo Stenbeck som finansiär i Malmö Redhawks. Nu pågår efterspelet. Och hittills har klubben fått backa ordentligt i sina krav. Ett antal personer visste att miljonrullningen pågick i hög takt.
Linus Klasén och sportchefen Stefan Nyman, de kom och försvann i Malmö Redhawks - till priset av ett antal miljoner... Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

När allt kulminerade i fjol utpekades sportchefen Stefan Nyman som ansvarig för ständiga miljonutbetalningar. Nu framkommer att styrelsen visste mycket mera om satsningarna och beloppen.

Det var den 14 mars 2012 som Stefan Nyman sparkades. Då återstod egentligen två år på hans anställningskontrakt.

I augusti 2012 stämde Stefan Nyman Redhawks för utebliven lön på nästan 410 000 kronor. Han ansåg att klubben skulle betala 55 625 kronor per månad, från september 2012 till april 2014.

Huvudförhandling i maj

Parterna ska träffas för huvudförhandling i Nyköpings tingsrätt den 3 och 27 maj.

Vid en tidigare förhandling i Nyköping blev resultatet att Redhawks fick ersätta kostnader om 78 125 kronor som Nyman tvingats till som en följd av anklagelserna.

Nyman visade att hans advokater lagt ned 25 timmars arbete för att bemöta en anklagelse från Redhawks om att han hade dolt fakta för den dåvarande styrelsen och egenmäktigt betalat ut 625 915 kronor i agentarvode.

Redhawks riktade det kravet efter att Stefan Nyman stämt klubben på utebliven lön trots att klubben lovat att ersättning skulle komma. Hockeybolaget ska ha känt till alla fakta runt miljonflödet, enligt Nyman, och styrelseprotokoll bekräftar uppgifterna.

Klubben backade

Det har framkommit att dåvarande styrelseledamoten Urs Kraft undertecknade Linus Klasens kontrakt om en signingbonus på 24,6 miljoner kronor. I protokollet står också att Kraft redogjorde för det huvudsakliga innehållet på ett styrelsemöte den 16 maj 2011.

Likaså ska den dåvarande styrelseledamoten Margrethe van der Stroom ha fått information om kostnaderna för spelaragenten Thomas Sjögren.

Senare backade också klubben och strök påståendet om att styrelsen var okunnig om utbetalningarna.

60 miljoner försvann

Redhawks menar nu att ersättningen till Linus Klasen inte var marknadsmässig utan alldeles för hög. Säsongen före tjänade han ”mindre än en tjugondel av ersättningen i Redhawks” anför klubben och slår också ned på att Thomas Sjögrens agentprovision på nära 12 procent var för hög och att 5 procent ”utgör normal provision”.

Även här har det framkommit att Stefan Nyman inte var ansvarig vid de uppgörelserna.

Tidigare har Redhawks avslutat tvisten med förre vd:n Anders Olson. Han ersätts med 305 000 kronor plus moms för advokatkostnader efter en förlikning och ett beslut i Malmö tingsrätt.

Hela historien visar en skrämmande bild av penningrullningen när Hugo Stenbeck kom till klubben. Mer än 60 miljoner av hans pengar försvann på några få månader innan allt sprack och Redhawks och Stenbeck nådde en uppgörelse den 17 maj 2012.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.