Miljonsviterna efter Stenbeck

I mars 2012 sprack hela upplägget med Hugo Stenbeck som finansiär i Malmö Redhawks. Nu pågår efterspelet. Och hittills har klubben fått backa ordentligt i sina krav. Ett antal personer visste att miljonrullningen pågick i hög takt.
Linus Klasén och sportchefen Stefan Nyman, de kom och försvann i Malmö Redhawks - till priset av ett antal miljoner... Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

När allt kulminerade i fjol utpekades sportchefen Stefan Nyman som ansvarig för ständiga miljonutbetalningar. Nu framkommer att styrelsen visste mycket mera om satsningarna och beloppen.

Det var den 14 mars 2012 som Stefan Nyman sparkades. Då återstod egentligen två år på hans anställningskontrakt.

I augusti 2012 stämde Stefan Nyman Redhawks för utebliven lön på nästan 410 000 kronor. Han ansåg att klubben skulle betala 55 625 kronor per månad, från september 2012 till april 2014.

Huvudförhandling i maj

Parterna ska träffas för huvudförhandling i Nyköpings tingsrätt den 3 och 27 maj.

Vid en tidigare förhandling i Nyköping blev resultatet att Redhawks fick ersätta kostnader om 78 125 kronor som Nyman tvingats till som en följd av anklagelserna.

Nyman visade att hans advokater lagt ned 25 timmars arbete för att bemöta en anklagelse från Redhawks om att han hade dolt fakta för den dåvarande styrelsen och egenmäktigt betalat ut 625 915 kronor i agentarvode.

Redhawks riktade det kravet efter att Stefan Nyman stämt klubben på utebliven lön trots att klubben lovat att ersättning skulle komma. Hockeybolaget ska ha känt till alla fakta runt miljonflödet, enligt Nyman, och styrelseprotokoll bekräftar uppgifterna.

Klubben backade

Det har framkommit att dåvarande styrelseledamoten Urs Kraft undertecknade Linus Klasens kontrakt om en signingbonus på 24,6 miljoner kronor. I protokollet står också att Kraft redogjorde för det huvudsakliga innehållet på ett styrelsemöte den 16 maj 2011.

Likaså ska den dåvarande styrelseledamoten Margrethe van der Stroom ha fått information om kostnaderna för spelaragenten Thomas Sjögren.

Senare backade också klubben och strök påståendet om att styrelsen var okunnig om utbetalningarna.

60 miljoner försvann

Redhawks menar nu att ersättningen till Linus Klasen inte var marknadsmässig utan alldeles för hög. Säsongen före tjänade han ”mindre än en tjugondel av ersättningen i Redhawks” anför klubben och slår också ned på att Thomas Sjögrens agentprovision på nära 12 procent var för hög och att 5 procent ”utgör normal provision”.

Även här har det framkommit att Stefan Nyman inte var ansvarig vid de uppgörelserna.

Tidigare har Redhawks avslutat tvisten med förre vd:n Anders Olson. Han ersätts med 305 000 kronor plus moms för advokatkostnader efter en förlikning och ett beslut i Malmö tingsrätt.

Hela historien visar en skrämmande bild av penningrullningen när Hugo Stenbeck kom till klubben. Mer än 60 miljoner av hans pengar försvann på några få månader innan allt sprack och Redhawks och Stenbeck nådde en uppgörelse den 17 maj 2012.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.