Miljonsviterna efter Stenbeck

I mars 2012 sprack hela upplägget med Hugo Stenbeck som finansiär i Malmö Redhawks. Nu pågår efterspelet. Och hittills har klubben fått backa ordentligt i sina krav. Ett antal personer visste att miljonrullningen pågick i hög takt.
Linus Klasén och sportchefen Stefan Nyman, de kom och försvann i Malmö Redhawks - till priset av ett antal miljoner... Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

När allt kulminerade i fjol utpekades sportchefen Stefan Nyman som ansvarig för ständiga miljonutbetalningar. Nu framkommer att styrelsen visste mycket mera om satsningarna och beloppen.

Det var den 14 mars 2012 som Stefan Nyman sparkades. Då återstod egentligen två år på hans anställningskontrakt.

I augusti 2012 stämde Stefan Nyman Redhawks för utebliven lön på nästan 410 000 kronor. Han ansåg att klubben skulle betala 55 625 kronor per månad, från september 2012 till april 2014.

Huvudförhandling i maj

Parterna ska träffas för huvudförhandling i Nyköpings tingsrätt den 3 och 27 maj.

Vid en tidigare förhandling i Nyköping blev resultatet att Redhawks fick ersätta kostnader om 78 125 kronor som Nyman tvingats till som en följd av anklagelserna.

Nyman visade att hans advokater lagt ned 25 timmars arbete för att bemöta en anklagelse från Redhawks om att han hade dolt fakta för den dåvarande styrelsen och egenmäktigt betalat ut 625 915 kronor i agentarvode.

Redhawks riktade det kravet efter att Stefan Nyman stämt klubben på utebliven lön trots att klubben lovat att ersättning skulle komma. Hockeybolaget ska ha känt till alla fakta runt miljonflödet, enligt Nyman, och styrelseprotokoll bekräftar uppgifterna.

Klubben backade

Det har framkommit att dåvarande styrelseledamoten Urs Kraft undertecknade Linus Klasens kontrakt om en signingbonus på 24,6 miljoner kronor. I protokollet står också att Kraft redogjorde för det huvudsakliga innehållet på ett styrelsemöte den 16 maj 2011.

Likaså ska den dåvarande styrelseledamoten Margrethe van der Stroom ha fått information om kostnaderna för spelaragenten Thomas Sjögren.

Senare backade också klubben och strök påståendet om att styrelsen var okunnig om utbetalningarna.

60 miljoner försvann

Redhawks menar nu att ersättningen till Linus Klasen inte var marknadsmässig utan alldeles för hög. Säsongen före tjänade han ”mindre än en tjugondel av ersättningen i Redhawks” anför klubben och slår också ned på att Thomas Sjögrens agentprovision på nära 12 procent var för hög och att 5 procent ”utgör normal provision”.

Även här har det framkommit att Stefan Nyman inte var ansvarig vid de uppgörelserna.

Tidigare har Redhawks avslutat tvisten med förre vd:n Anders Olson. Han ersätts med 305 000 kronor plus moms för advokatkostnader efter en förlikning och ett beslut i Malmö tingsrätt.

Hela historien visar en skrämmande bild av penningrullningen när Hugo Stenbeck kom till klubben. Mer än 60 miljoner av hans pengar försvann på några få månader innan allt sprack och Redhawks och Stenbeck nådde en uppgörelse den 17 maj 2012.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.