På väg att hämta hem miljontappet

Han har tagit av sig träningsoverallen och gjort det synnerligen ovanliga bytet från rollen som förbundskapten till att bli generalsekreterare. Det är minst lika kul tycker Stefan Olsson.
Byte på posten som generalsekreterare hos Svenska Friidrottsförbundet, Anders Albertsson, t v, lämnar och Stefan Olsson tillträder. Foto: TT

 

Stefan Olsson, 53 år, har haft en daglig gärning inom svensk friidrott under totalt 21 år, varav de sju senaste i förbundet. Nu blir det ytterligare ett antal.

Fast han är väl medveten om att det också blir tufft. Skillnaden mot guldåren 2002-2008 är stor.

Ansträngt, men nya stjärnor

- De senaste åren har varit ansträngda och förbundet har tvingats till hårda besparingar. 

I takt med mindre stjärnglansen försvann också sponsorerna. Förbundet tappade cirka 9 miljoner  kronor och omsättningen sjönk.

Men Jan Larsson har kommit från Svenska Fotbollsförbundet och förstärkt marknadssidan.

- Vi har vänt skutan, men det kan inte ske med raketfart. Vi har ett hyggligt eget kapital och antalet sponsorer ökar sakta men säkert, påpekar Stefan Olsson.

Nya stjärnor kommer fram i ett stort antal och med sådan fart att även han är överraskad.

- Ja, det kan jag erkänna. Men det är förstås jättekul och ger oss alla energi.

- Det är en ny generation friidrottare. Våra fyra bästa på VM i Bejing var under 24 år, i en idrott där det tar tid att bli bra. Och vid internationella ungdoms-och juniormästerskap imponerande många, både killar och tjejer. Alla har sina bästa år framför sig.

- Men det tar en stund att lära sig alla namnen...

Själv en fotbollstalang

Anders Albertsson har flyttat hem till Göteborg och efterträds alltså av Stefan Olsson med en gedigen erfarenhet inom friidrotten både som aktiv och ideell ledare. Han var förbundskapten 2008-2013 och idrottschef från 2013. 

Han är Karlstadpojken som lockades av friidrotten.

- Allt började för 40 (!) år sedan när jag kom trea på skolmästerskapen i Karlstad på 1 000 m. Veckan efter fick jag ett brev från IF Göta och Skolidrottsinstruktören i Karlstad Kommun som tyckte att jag hade gjort ett bra lopp. Jag blev inbjuden att börja träna friidrott och på den vägen är det. 

- Då började det bli drag runt friidrotten i Karlstad. Ulf Karlsson som sedan blev  förbundskapten och flera andra ledare hade ett enormt engagemang och glädje som verkligen smittade av sig. 

Men han erkänner också:

- Egentligen var jag nog mer lovande i fotboll men det var svårt att motstå det driv som fanns i Göta. Så utan det där brevet för 40-år sedan hade nog livets vägar fört mig nån annan stans. Det visar samtidigt hur viktigt det är med uppskatta människor och verkligen se och bry sig om aktiva, ledare och tränare!

En pendlare

Han bor i Molkom, med ett par tusen invånare tre mil utanför Karlstad, med sin familj och kan den vägen med förbundna ögon efter alla år som tågpendlare till Stockholm. 

- Jag älskar Värmland, men det är inget fel på storstadsluften heller. Jag får det bästa av två världar!

Friidrottsförbundet delar kansli med simförbundet och orienteringsförbundet i Hammarby Sjöstsad i Stockholm. Stefan Olsson har en liten lägenhet i närheten och där har han sitt hem under veckorna.

- Det fungerar jättebra. Jag har en kort promenad på ett par minuter till kansliet.

Kan du jobba hemma något?

- Jag kommer att prioritera närvaron på kansliet och ha det som utgångspunkt fyra dagar i veckan med eventuellt någon dag hemma. Samtidigt vill jag besöka många och olika delar av friidrottssverige. Det är ju där verksamheten sker och jag vill absolut inte bli en GS som ”bara” sitter bakom ett skrivbord…

"Vi måste vara attraktiva"

Skillnaden på det här jobbet jämfört med tidigare?

- Hittills har jag haft ansvaret för allt som har med den idrottsliga verksamheten att göra. Nu blir det mer av helhetsperspektiv med personalansvar men också större engagemang i våra andra projekt, evenemang, marknad osv. Och, förstås, ytterst ansvarig för ekonomin.

Och det kommer du att trivas med?

- Ja, det är inget inget jag ”bangar” för! Har tidigare varit kanslichef hos Göta i 14 år och klubbchef på Karlstad Golfklubb i tre år så jag har en viss vana även om det nu blir både fler anställda och några miljoner till att hantera. Administration behövs men gäller att den är effektiv! Marknadstänk och relationer med partners tycker jag är roligt. Friidrotten är ju en av de populäraste idrotterna men vi behöver verkligen fundera på hur vi ska vara attraktiva i framtiden.  

Klassisk tabellbitare

Stefan Olsson inser att steget från förbundskapten till generalsekreterare är ovanligt.

- Men åren i Göta, och golfklubben har gett mig en bred erfarenhet och vad det gäller ekonomi är jag utbildad civilekonom och har jobbat ett par år på en redovisningsbyrå i Karlstad.

Hur är det med idrottsintresset i övrigt?

- Jag är klassisk tabellbitare som går igenom alla idrotters resultat i tidningarna. Till och med 5-dagars i orientering… Genom Radio Värmland finns en idrottsvetartävling för par varje år där ämnena är extremt breda. Jag och en kompis har lyckats ta oss till final ett par år men aldrig vunnit. Så idrottsnörd med friidrottsprofil är nog en bra beskrivning…

På förbundet har Björn Eriksson gjort sin sista dag som förbundsordförande och lämnat över till Toralf Nilsson i förbundsstyrelsen som blir tillförordnad ordförande fram till årsmötet våren 2016.

Thomas Ejderhov

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.