På väg att hämta hem miljontappet
Stefan Olsson, 53 år, har haft en daglig gärning inom svensk friidrott under totalt 21 år, varav de sju senaste i förbundet. Nu blir det ytterligare ett antal.
Fast han är väl medveten om att det också blir tufft. Skillnaden mot guldåren 2002-2008 är stor.
Ansträngt, men nya stjärnor
- De senaste åren har varit ansträngda och förbundet har tvingats till hårda besparingar.
I takt med mindre stjärnglansen försvann också sponsorerna. Förbundet tappade cirka 9 miljoner kronor och omsättningen sjönk.
Men Jan Larsson har kommit från Svenska Fotbollsförbundet och förstärkt marknadssidan.
- Vi har vänt skutan, men det kan inte ske med raketfart. Vi har ett hyggligt eget kapital och antalet sponsorer ökar sakta men säkert, påpekar Stefan Olsson.
Nya stjärnor kommer fram i ett stort antal och med sådan fart att även han är överraskad.
- Ja, det kan jag erkänna. Men det är förstås jättekul och ger oss alla energi.
- Det är en ny generation friidrottare. Våra fyra bästa på VM i Bejing var under 24 år, i en idrott där det tar tid att bli bra. Och vid internationella ungdoms-och juniormästerskap imponerande många, både killar och tjejer. Alla har sina bästa år framför sig.
- Men det tar en stund att lära sig alla namnen...
Själv en fotbollstalang
Anders Albertsson har flyttat hem till Göteborg och efterträds alltså av Stefan Olsson med en gedigen erfarenhet inom friidrotten både som aktiv och ideell ledare. Han var förbundskapten 2008-2013 och idrottschef från 2013.
Han är Karlstadpojken som lockades av friidrotten.
- Allt började för 40 (!) år sedan när jag kom trea på skolmästerskapen i Karlstad på 1 000 m. Veckan efter fick jag ett brev från IF Göta och Skolidrottsinstruktören i Karlstad Kommun som tyckte att jag hade gjort ett bra lopp. Jag blev inbjuden att börja träna friidrott och på den vägen är det.
- Då började det bli drag runt friidrotten i Karlstad. Ulf Karlsson som sedan blev förbundskapten och flera andra ledare hade ett enormt engagemang och glädje som verkligen smittade av sig.
Men han erkänner också:
- Egentligen var jag nog mer lovande i fotboll men det var svårt att motstå det driv som fanns i Göta. Så utan det där brevet för 40-år sedan hade nog livets vägar fört mig nån annan stans. Det visar samtidigt hur viktigt det är med uppskatta människor och verkligen se och bry sig om aktiva, ledare och tränare!
En pendlare
Han bor i Molkom, med ett par tusen invånare tre mil utanför Karlstad, med sin familj och kan den vägen med förbundna ögon efter alla år som tågpendlare till Stockholm.
- Jag älskar Värmland, men det är inget fel på storstadsluften heller. Jag får det bästa av två världar!
Friidrottsförbundet delar kansli med simförbundet och orienteringsförbundet i Hammarby Sjöstsad i Stockholm. Stefan Olsson har en liten lägenhet i närheten och där har han sitt hem under veckorna.
- Det fungerar jättebra. Jag har en kort promenad på ett par minuter till kansliet.
Kan du jobba hemma något?
- Jag kommer att prioritera närvaron på kansliet och ha det som utgångspunkt fyra dagar i veckan med eventuellt någon dag hemma. Samtidigt vill jag besöka många och olika delar av friidrottssverige. Det är ju där verksamheten sker och jag vill absolut inte bli en GS som ”bara” sitter bakom ett skrivbord…
"Vi måste vara attraktiva"
Skillnaden på det här jobbet jämfört med tidigare?
- Hittills har jag haft ansvaret för allt som har med den idrottsliga verksamheten att göra. Nu blir det mer av helhetsperspektiv med personalansvar men också större engagemang i våra andra projekt, evenemang, marknad osv. Och, förstås, ytterst ansvarig för ekonomin.
Och det kommer du att trivas med?
- Ja, det är inget inget jag ”bangar” för! Har tidigare varit kanslichef hos Göta i 14 år och klubbchef på Karlstad Golfklubb i tre år så jag har en viss vana även om det nu blir både fler anställda och några miljoner till att hantera. Administration behövs men gäller att den är effektiv! Marknadstänk och relationer med partners tycker jag är roligt. Friidrotten är ju en av de populäraste idrotterna men vi behöver verkligen fundera på hur vi ska vara attraktiva i framtiden.
Klassisk tabellbitare
Stefan Olsson inser att steget från förbundskapten till generalsekreterare är ovanligt.
- Men åren i Göta, och golfklubben har gett mig en bred erfarenhet och vad det gäller ekonomi är jag utbildad civilekonom och har jobbat ett par år på en redovisningsbyrå i Karlstad.
Hur är det med idrottsintresset i övrigt?
- Jag är klassisk tabellbitare som går igenom alla idrotters resultat i tidningarna. Till och med 5-dagars i orientering… Genom Radio Värmland finns en idrottsvetartävling för par varje år där ämnena är extremt breda. Jag och en kompis har lyckats ta oss till final ett par år men aldrig vunnit. Så idrottsnörd med friidrottsprofil är nog en bra beskrivning…
På förbundet har Björn Eriksson gjort sin sista dag som förbundsordförande och lämnat över till Toralf Nilsson i förbundsstyrelsen som blir tillförordnad ordförande fram till årsmötet våren 2016.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.