"Måste värna om isytor"

Fler isytor - det är hockeylegenden Jonas Bergqvist recept för att möta de nyanlända och öka integrationen i Sverige. Nu utmanar han kommunerna.
272 landskamper har Jonas Bergqvist spelat. I dag är han bankdirektör i Halmstad och brinner för integration.

 

Jonas Bergqvist, vår näst-meste landslagsman i ishockey med 272 landskamper, är i dag bankdirektör för Swedbank Stora torget i Halmstad tillika styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet sedan ett par år tillbaka. 

Hela familjen åker

Från sitt fönster har han hela vintern kunnat se full aktivitet ute på den plastis som kommunen rullat ut: unga, medelålders och äldre från såväl Sverige som en stor del av övriga världen har åkt med ett leende på läpparna innan de satt sig för att dricka varm choklad med smörgås.

Det vill den tidigare landslagskaptenen se mer av.

- Fler isytor är en bra investering för landets kommuner. Dels är det ett bra sätt att integrera nyanlända människor in i det svenska samhället, främst via föreningslivet, dels skapar det gemenskap och glädje genom att spontanåka hela familjen. Även hälsotrenden ligger väl i linje med satsning på fler isytor. Att åka skridskor är en del av den svenska folksjälen och bra för hälsan, säger Jonas Bergqvist till sajten Swehockey.se.

Jonas Bergqvist pratar inte bara om fullstora ishallar. Han vurmar även för kreativa lösningar såsom vanlig is och plastis som kan ”rullas ut” i bostadsområden och på torg, såsom Stora Torget i Halmstad, och mindre multihallar för flera isidrotter som samsas om utrymmet.

Världsledande nation

Som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet har han varit med och vridit skutan till ett utökat samarbete med övriga isidrotter såsom konståkning, curling och bandy – och betona de mjuka värdena mer, exempelvis integration och folkhälsa. Allt under förbundets tre ledord: Rekrytera, Behålla och Anläggningar.

- Fler isytor i framför allt storstäderna är ett måste om vi ska fortsätta att vara en världsledande nation inom ishockey, men det är större än så. Vi vill vara en stark kraft i samhället med fokus på integration och folkhälsa.

Tre Kronors Hockeyskola är Svenska Ishockeyförbundet satsning på att locka en ny generation att kliva ut på isen med klubba, hjälm och glatt humör. 2014 tog förbundet fram en lista på alla 6-10-åringar i Sverige, totalt 320 000 barn. Dessa kopplades till en ishockeyförening i sin närhet. Kvar blev 275 000 vars föräldrar fick ett brev, som gick ut på sex olika språk, där barnen välkomnades till närmaste förening för att delta i Hockeyskolan. 11 000 barn deltog – mot normalt 5 500.

Fördubblad utbyggnad

Svenska Ishockeyförbundet satsar inte bara på de yngre.

- Vi har ett projekt som vi kallar rekreationshockey, att få fler att fortsätta spela hela livet. Målet är inte att komma till NHL, utan bara att det ska vara roligt. Du kan vara 25 år eller 80 år, det viktiga är att du fortsätter att finna livsglädje i ishockeyn. Det är också folkhälsa, och för det krävs isytor.

Jonas Bergqvist bedömer att utbyggnadstakten av ishallar behöver dubblas, från dagens tio per år till cirka 20 – helst i tätorterna dit allt fler människor flyttar. 

- Samtidigt gäller det att de nuvarande hallarna i framför allt glesbygden underhålls och blir kvar. De fyller också ett stort behov för främst ortens barn och ungdomar.

Längre del av året

Hur länge isen ska ligga är ett annat kärt ämne för ishockeylegendaren som är uppvuxen och hockeyfostrad i Ängelholm och Rögle, men mest kommit att förknippas med Leksands IF. En bra karriär utomlands hann det också bli: Calgary Flames (Kanada), Mannheimer ERC (Tyskland) och VEU Feldkirch (Österrike).

- Många kommuner smälter isen redan i mars-april. Jag önskar att isen kunde få ligga kvar längre för att hålla uppe intresset.

Han talar av erfarenhet. Jonas Bergqvist kom till hockeygymnasiet i Leksand och klassiska Leksands IF som 16-åring. Där smälte kommunen isen i mars.

Is gav nya affärer

- Det innebar att jag och mina klubbkompisar fick träna löpning istället för att vara på is. När jag sedan blev klubbdirektör i Leksands IF i slutet av nittiotalet såg vi till att skapa Maj-cupen för lag från hela Sverige, för att få isen att vara kvar längre. Det lyckades så bra att det även blev sommarhockeyskolor, säger Jonas Bergqvist som håller föredrag om behovet av fler isytor under Träffpunkt Idrott, Svenska Mässan i Göteborg, tisdagen den 15 mars.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.