"Måste värna om isytor"
Jonas Bergqvist, vår näst-meste landslagsman i ishockey med 272 landskamper, är i dag bankdirektör för Swedbank Stora torget i Halmstad tillika styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet sedan ett par år tillbaka.
Hela familjen åker
Från sitt fönster har han hela vintern kunnat se full aktivitet ute på den plastis som kommunen rullat ut: unga, medelålders och äldre från såväl Sverige som en stor del av övriga världen har åkt med ett leende på läpparna innan de satt sig för att dricka varm choklad med smörgås.
Det vill den tidigare landslagskaptenen se mer av.
- Fler isytor är en bra investering för landets kommuner. Dels är det ett bra sätt att integrera nyanlända människor in i det svenska samhället, främst via föreningslivet, dels skapar det gemenskap och glädje genom att spontanåka hela familjen. Även hälsotrenden ligger väl i linje med satsning på fler isytor. Att åka skridskor är en del av den svenska folksjälen och bra för hälsan, säger Jonas Bergqvist till sajten Swehockey.se.
Jonas Bergqvist pratar inte bara om fullstora ishallar. Han vurmar även för kreativa lösningar såsom vanlig is och plastis som kan ”rullas ut” i bostadsområden och på torg, såsom Stora Torget i Halmstad, och mindre multihallar för flera isidrotter som samsas om utrymmet.
Världsledande nation
Som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet har han varit med och vridit skutan till ett utökat samarbete med övriga isidrotter såsom konståkning, curling och bandy – och betona de mjuka värdena mer, exempelvis integration och folkhälsa. Allt under förbundets tre ledord: Rekrytera, Behålla och Anläggningar.
- Fler isytor i framför allt storstäderna är ett måste om vi ska fortsätta att vara en världsledande nation inom ishockey, men det är större än så. Vi vill vara en stark kraft i samhället med fokus på integration och folkhälsa.
Tre Kronors Hockeyskola är Svenska Ishockeyförbundet satsning på att locka en ny generation att kliva ut på isen med klubba, hjälm och glatt humör. 2014 tog förbundet fram en lista på alla 6-10-åringar i Sverige, totalt 320 000 barn. Dessa kopplades till en ishockeyförening i sin närhet. Kvar blev 275 000 vars föräldrar fick ett brev, som gick ut på sex olika språk, där barnen välkomnades till närmaste förening för att delta i Hockeyskolan. 11 000 barn deltog – mot normalt 5 500.
Fördubblad utbyggnad
Svenska Ishockeyförbundet satsar inte bara på de yngre.
- Vi har ett projekt som vi kallar rekreationshockey, att få fler att fortsätta spela hela livet. Målet är inte att komma till NHL, utan bara att det ska vara roligt. Du kan vara 25 år eller 80 år, det viktiga är att du fortsätter att finna livsglädje i ishockeyn. Det är också folkhälsa, och för det krävs isytor.
Jonas Bergqvist bedömer att utbyggnadstakten av ishallar behöver dubblas, från dagens tio per år till cirka 20 – helst i tätorterna dit allt fler människor flyttar.
- Samtidigt gäller det att de nuvarande hallarna i framför allt glesbygden underhålls och blir kvar. De fyller också ett stort behov för främst ortens barn och ungdomar.
Längre del av året
Hur länge isen ska ligga är ett annat kärt ämne för ishockeylegendaren som är uppvuxen och hockeyfostrad i Ängelholm och Rögle, men mest kommit att förknippas med Leksands IF. En bra karriär utomlands hann det också bli: Calgary Flames (Kanada), Mannheimer ERC (Tyskland) och VEU Feldkirch (Österrike).
- Många kommuner smälter isen redan i mars-april. Jag önskar att isen kunde få ligga kvar längre för att hålla uppe intresset.
Han talar av erfarenhet. Jonas Bergqvist kom till hockeygymnasiet i Leksand och klassiska Leksands IF som 16-åring. Där smälte kommunen isen i mars.
Is gav nya affärer
- Det innebar att jag och mina klubbkompisar fick träna löpning istället för att vara på is. När jag sedan blev klubbdirektör i Leksands IF i slutet av nittiotalet såg vi till att skapa Maj-cupen för lag från hela Sverige, för att få isen att vara kvar längre. Det lyckades så bra att det även blev sommarhockeyskolor, säger Jonas Bergqvist som håller föredrag om behovet av fler isytor under Träffpunkt Idrott, Svenska Mässan i Göteborg, tisdagen den 15 mars.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.