Så gick en sensationell övergång till

Världens bäste bandyspelare lämnar Ryssland och miljonlöner för att flytta till Vänersborg. Hur blev det möjligt och hur gick det till, frågade sig Curt Einarsson och fick träffa Sergej Lomanov och pappa Lomanov.
Curt Einarsson är förre förbundskaptenen som fick träffa pappa och sonen Lomanov och prata om bl a om hur världens bäste bandyspelare fick lämna Ryssland och fortsätta karriären i Vänersborg.

 

- Annars hade jag aldrig släppt honom.

Sergej Lomanov d ä tvekar inte utan det är hans direkta besked om det smått overkliga att sonen Sergej i vinter gör entré i svensk bandy.

Han gynnas, det avgjorde

- Under de förhållanden med träning och spel i Vänersborg kommer han att kunna fortsätta sin karriär ytterligare ett antal år, säger den legendariske spelaren och ledaren i rysk bandy.

Sergej Lomanov d ä är en legendar i bandy. Sonen Sergej är på väg att bli eller är redan större.

En världsstjärna, en artist, med begåvning i alla avseenden på isen.

Den mest eftertraktade spelaren av alla.

Nu har han gjort det egentligen otänkbara – flyttat till Sverige.

Sergej jr lämnade Jenisej i miljonstaden Krasnoyarsk och flyttade in i ett hus i Vänersborg.

Kommer locka rekordpublik

Det kan inte bli mer spektakulärt i bandyvärlden.

Sergej jr kommer att locka rekordpublik var han än spelar i vinter.

I Vänersborg har man redan börjat prata om SM-guld. Förväntningarna är stora och oavsett man har uppskattat bandy tidigare blir det här tillfällen när en virtuos uppträder.

Med den accelerationen, balansen, dribblingarna, skotten är det ett uppträdande när Sergej jr är på isen.

En omöjlig övergång

Men egentligen fanns det inget som rimmar i den här affären.

Sergej jr Lomanov jr ska inte vara möjlig att värva.

Men nu är det ett faktum.

Tillfället uppstod efter år av tjat och försök. Vänersborg och andra föreningar har försökt presentera tillräckliga anbud men det har varit helt förgäves.

Nu ville jag veta vad som skedde.

Fick träffa båda

En träff med far och son Lomanov blev möjligt tack vare Vänersborgstränaren Stefan Karlsson, som jag haft som spelare i klubblag och landslag.

De känner varandra, kan man milt säga.

När Sverige och Sovjet möttes under 70- och 80-talen var det inte sällan utfallet i duellerna mellan den anfallande ryssen och den försvarande svensken som fällde avgörande.

Nu sitter vi där, jag som före detta förbundskapten, Lomanov som den förre ryska forwardsstjärnan och Stefan Karlsson som den tuffe försvaren.

Sergej Lomanov d ä har för övrigt en bakgrund i svensk bandy. 1995 lämnade han Sirius efter sex år.

Förklaringarna

Denna dag väljer 59-åringen att prata ryska med sonen som översättare. Han pratar flytande svenska efter ungdomsåren i svensk skola.

- Varför vi släppte honom? Det finns många förklaringar, säger pappan.

- För spelare i det sibiriska laget Jenisej blir det 160 bortanätter, i Vänersborg 12 nätter.

- Dessutom vet vi inte var vår hemmaarena kommer att finnas de närmaste åren. På den nuvarande skall det byggas en bandyhall med publikplats för 5 500 personer. Den skall vara klar till Universiaden som äger rum där år 2019.

Under de här augustidagarna är Jenisej på ett 18 dagars långt träningsläger i Vänersborg. De ryska spelarna och ledarna får tid att bekanta sig med staden där deras stjärna ska spela de närmaste åren.

Pratade med Putins sändebud

Men åter till hans övergång.

Tog du verkligen kontakt med president Vladimir Putins sändebud i Krasnoyarkskregionen, guvernör Viktor Tolokonskiy innan du bestämde dig för att flytta till Sverige?

- För mig var det självklart, säger Sergej Lomanov d y.

- Han är på våra matcher och jag har träffat honom tidigare. Jag ville att han skulle bli involverad i mitt beslut, inte minst mot bakgrund av den stora massmediala exponering som väntades när jag väl meddelade mitt beslut.

- Sen ville jag absolut inte att det skulle drabba pappa och allt det han gör i Jenisej.

Sergej d y har ett stiligt beteende inte bara på isen och är oftast leende. Han berättar med en överlåtande lugn handgest och blick mot pappa Lomanov. Överhuvudtaget är det ett friskt, respekterande förhållande till fadern. Sergej d y kan uttrycka sig positivt om Rysslands genom tidernas störste spelare och ledare utan att det verkar inställsamt smickrande.

Mindre anslag i Ryssland

Vad som också hör till förklaringen till transfern är att guvernör Viktor Tolokonskiy har halverat sitt anslag till bandyn. Ändå har klubben fyra gånger så mycket mer pengar att röra sig med jämfört med snittet för en svensk elitförening.

Jenisej har en budget på runt 35 miljoner kronor.

Vid vissa tillfällen sker laget resor med chartrat plan, men resurserna minskar och det är också en förklaring till att flera ryssar, både killar och tjejerna, just nu vill spela i Sverige.

President Putins volymiösa satsningar på bl a vinter-OS i Sotji 2014, sim-VM i Kazan 2015, formel 1-race både 2014 och 2016 och ishockey-VM i Moskva 2016 har tullat på oljemiljonerna och då återstår ändå fotboll-VM 2018.

Olika handelsbojkotter till och från Ryssland påverkar också idrotten.

Tredje generationen Lomanov

Under samtalets gång kommer för övrigt nästa generation Lomanov in i rummet.

Alexander ”Sacha”, 6 år, verkar redan oblyg och hemtam när han sätter armbågarna mot bordet med  huvudet vilande  i händerna och får en vänlig, öm rufsning i håret av farfar och av minen att döma tycks 6-åringen undra, hur länge skall jag behöva stå ut med detta?

”Sacha” står på tur. Kanske vill och kan han föra familjetraditionerna vidare.

Nu är han i ungefär samma ålder som pappa var under åren i Uppsala.

Stirrat på pengarna

När vi återupptar samtalet om bandyn framkommer lite överraskande och raka besked om bandyn – och pengar.

- Under de senaste decennierna har många spelare haft för stort fokus på pengar, säger Sergej d ä.

- Standarden har försämrats, inte minst beroende på våra träningsmetoder. Med sämre teknik blir det sämre underhållning och risken är att vi tappar publik, säger Sergej d ä kritiskt.

Han beklagar att så många före detta spelare inte fortsätter som tränare

Själv då, är du inte sugen på att göra som sonen och flytta till Sverige?

- Nej, här skulle jag aldrig ta ett tränarjobb. Jag kan inte språket och då skulle jag tappa nyanserna i mina budskap, säger han bestämt.

Det är också lite annorlunda. Det berättas om en isträning där Sergej Lomanov visslade från läktaren och hur istränarna Evgenij Kvalko, Ivan Maksimov och spelarna samlades vid sargkanten och lyssnade andäktigt på legendarens budskap.

Något stort är på gång

I Vänersborg är förväntan stor över att man ändå fick junior i familjen att säga ja.

Pernilla Fäldth, från klubbens kansli, undrar om jag sett fru Anna som talar engelska utan rysk accent. Vi hör hur barnen, Katja och Alexander, lotsas in på fritidsaktiviteter och med stöd i skolan och att familjen kommer att bo i ett familjevänligt område.

Några historiska år i Vänersborg håller på att ta form.

Curt Einarsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sergej Lomanov d ä och Stefan Karlsson, i dag är båda klubbtränare och kamrater, men

de har haft många fighter på bandyplanen. Inte alltid med samma leeenden... 

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.