Men - domaren skall inte synas...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Så har det alltid låtit; domaren märktes inte - då måste han ha varit bra. Mohammed Al-Hakim märks.
Djurgårdens färgstarke sportchef, Bosse Andersson, hävdar till och med att han (domaren alltså) gillar att vara i centrum.
Hur som helst; vad hade hänt om scenen på Tele2 hade varit den omvända?
Mohammed Al-Hakim tummar på domarnas hederskod - att synas så lite som möjligt. Foto: Foto: Mickan Palmqvist / TT

 

Häcken ledde med 3-0, kunde ha varit både fyra och fem, och spelade den där fotbollen som vi tyckt så mycket om att titta på de senaste åren oavsett vilka preferenser vi har vad gäller lag och känslor och tillhörighet.
Häcken har spelat den mest moderna och avancerade anfallsfotbollen i Sverige - det har gett ett guld - och nu var man på väg att krossa Djurgården.

Lite självförvållat

Då vändes allt upp-och-ner. Djurgårdens inbytta nyförvärv, Tokmac Nguen, drev in från vänster och skruvade dit en otagbar pärla i det som kan komma att bli en långt halsband om han fortsätter så här. 
Häcken ser säkert matchen i efterhand och konstaterar att man kunde blockerat bättre. Det finns ju bilder på allt och analytiker i parti och minut. Så trots att det till slut blev en feldömd straff som kom att diskuteras kommer Häcken i sin efterhandsanalys aldrig ifrån det självförvållade; ett onödigt drivande med bollen, en dålig touch, en pigg Lukas Bergwall som snor åt sig bollen, ett skott, en målvaktsretur och så är Tokmac där igen och pillar in en retur och plötsligt, när övertidsminuterna tickar, har Djurgården fått liv, ett hopp tillbaka från ingenstans och i Häcken sprids skräcken och istället för att bara skyffla iväg bollhelvetet så långt som möjligt - emot spelideologin förstås, men den måste man ibland ge avkall på i nödläge - tillåter man Djurgården äga slutminuterna och ja, så kommer det där skottet som i fjärde övertidsminuten träffar (eller inte) Adam Lundkvists arm. 
Det ser inte Mohammed Al-Hakim, det går inte att se, för armen är gömd för honom, skymd av Lundkvists överkropp, men en linjeman (ja, jag vet att de heter något finare och nu gjorde han skäl för namnet assisterande domare och skrek (antar jag) i det interna kommunikationssystemet rätt i örat på Al-Hakim: ”Straff, straff, blås för helvete, han blockerade med armen”.

Vad vill man uppnå?

Och så stod det helt obegripligt 3-3 och Häcken kan gräma sig hur mycket de vill över att de inte täckte bättre, inte bara slog iväg allt som rörde sig men också tänka en gång till: vi borde ha VAR. 
Det stod några gulfärgade stackare i publiken som jag antar var tillresta Häcken-fans men de kunde knappast gör sin röst hörd, vare sig mot domaren eller för VAR. Men tänkt om det varit det omvända; att Djurgården haft ledningen med 3-0 och Häcken fått kvittera på en feldömd straff i den sista spelminuten. 
Då hade det funnits över 20 000 vittnen som i alla fall kunde ha tänkt ett varv till i den där förvildade VAR-debatten. ”Det kanske vore bättre ändå om rättvisa kunde skipas.” För jag antar att VAR-systemet måste kunna se från två håll. Nu fanns inte en enda kamera tillgänglig - om nu inte några privatspanare stod på rätt sida för att serva videoanalytikerna efteråt - som kunde bevisa att bollen överhuvudtaget tog på armen eller om - vilket det ju såg ut som - armen hölls tätt intill bröstet och alltså inte på något vissa gjorde kroppen större. 
Vad är det man vill vinna egentligen med den här nya handsregeln som alla som anser sig begripa fotboll helt är emot? 
Och borde i varje fall inte domare och assistenten på linjen tagit en minuts överläggning. Frågan ”Är du helt säker?” borde  varje fall ha legat nära till hands. För alltjämt gäller väl i all juridik att man friar om det inte finns vattentäta bevis.

”Gillar att synas”

Lite kul i sammanhanget att Djurgårdens sportchef, Bosse Andersson, hade kritik att rikta mot domaren Al-Hakim trots att han för kvällen stod på de gynnades sida. ”Han är en kontroversiell domare”, sa Andersson, ”han tog många felbeslut idag men han gillar att vara i centrum”.
Domarlegendaren Jonas Eriksson - som jag alltid litar blint på - tyckte i TV att det inte var straff och han tillhör naturligtvis ja-sidan i VAR-debatten. 
Men det har varit ett antal tveksamma beslut redan efter två omgångar i Allsvenskan där VAR hade kunnat skipa rättvisa och släcka ner alla heta diskussioner om huruvida det var straff eller offside. 

Varför har de sådan makt?

Jag kan inte begripa varför supportergrupperna skall ha så stark makt i frågan, men kanske kan de också  ändra ståndpunkt om de starkaste av dem drabbas av ett antal feldomslut. 
Egentligen begriper jag inte varför VAR:s vara eller icke vara inte enbart är en sak för Föreningen Svensk Elitfotboll. Det är ju bara Allsvenskan och möjligen Superettan som kan komma ifråga och SEF är ju en helt annan maktfaktor i elitfotbollen idag än för bara några år sedan.
Hur som helst; det svänger om Allsvenskan och jag måste bara skriva detta; söndagens tifo före matchen Malmö-Hammarby är det mäktigaste jag sett. Ett konstverk med så mycket känsla och symbolik med hela ståplatspubliken omringad av ett kuliss av det mytomspunna Möllevångstorget. Så vackert att varenda bengal bara borde gå hem och lägga sig.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.