Full energi stavas Curt Einarsson

Egentligen borde det inte gå. Två små orter, Åby och Tjureda, i det mörkaste Småland med sammanlagt drygt 1 000 invånare har ett bandylag. Killarna förstod aldrig att stiga av på hållplatserna utan fortsatte i X 2000-fart från division ett till elitserien på tre år. Och nu blir det en bandyhall för 43 miljoner kronor bland tallarna. Det är som en saga.

Det unika hallbygget i Åby/Tjureda blir verklighet mycket tack vare Curt Einarsson.

 

En av männen bakom genomdrivandet är Curt Einarsson, 75 i augusti, bondson från trakten. 2014 flyttade han och hustrun Elisabeth från Vetlanda och flyttade in ett hus på familjeägorna vid Helgasjöns strand med postadress Tjureda. Bara fem kilometer från idrottsplatsen. 

Hemmamatch i premiären förstås

Åby/Tjureda är Curts moderförening. Och det är sådana personer som han som behövs i föreningar. I mars beslutade medlemmarna, 1 200 personer, att en bandyhall skulle byggas. På tisdagen kom beskedet från Växjö kommun: lån beviljat på 38,7 miljoner kronor. Hallen ska stå klar 1 oktober. Den rymmer 2 300 personer.   

Efter åratal av velande beslöt Stockholms stad äntligen att en ishall skulle byggas på Gubbgängens IP. Einarsson var med och lobbade tillsammans med Hammarby med flera. Till årsskiftet 2019 - 2020 ska 150-miljonersbygget vara klart. Och hur blir det i Bollnäs, Motala, Mölndal, Ljusdal, hallar eller inte? Hall-å, ring Einarsson!

Han var initiativtagare till SAPA-hallen i Vetlanda, klar 2011.

16 maj kommer spelordningen för elitserien 2019/2020. Vi kan inte tänka oss annat än att nykomlingen Åby/Tjureda får börja med hemmamatch.

En trio med Einarsson, bandysekreteraren Krister Lilliequist och Bertil Sigvardsson, båda byggingenjörer, var trojkan som till slut rådde projektet i hamn. Klubbens starke man Owe Svensson, 76, inne på 53:e året som ordförande, släppte dem lösa.

Lösa och lösa, han och hustrun Eivor bor 200 meter från idrottsplatsen i Owe föräldrahem så han har koll.

-Det blir spännande det här. Jag tror vi klarar av det, säger Owe på trygg småländska om nybygget.

Följde Argus ledord

Einarsson anställdes 1968 som rikskonsulent på Svenska bandyförbundet i Katrineholm. Han fick med sig fyra ledord av förbundsbasen Arne Argus:

Instruera

Propagera

Administrera

Organisera

Han har följt orden och mer därtill. De flesta har nog uppfattningen att bandyprofessor Einarsson bara har klubba och boll i skallen. Fel! Visserligen gjorde han Boltic och Vetlanda till guldlag men han utbildade sig också.

Folkhögskola i Danmark med inriktning på idrott, plugg i Karlstad på högskolan under Boltictiden, 1975 – 1981. Jobb som informationschef på Vänerskog i Karlstad, 1981 flytt till Vetlanda och ett nytt toppjobb, informationschef på plåtjätten SAPA. Av en händelse jobbade nästan hela bandylaget där…

Sedan vd på Sävsjö Trähus åren 1989 – 2009. 

Einarsson är ENERGI

Det som gör Einarsson unik är hans ENERGI. Han är en seg smålänning fylld av idéer och framåttänkande. Men när han sammankallade Boltic till en teoriträff på nyårsdagen 1978 sedan laget förlorat i Katrineholm mot Värmbol, 6 - 3, på nyårsafton, insåg till och med han efteråt att det inte var någon smart idé. Och Bandyförbundet blev också varse att spel på nyårsafton inte var optimalt.

Jag ber honom beskriva sig själv med tre ord. Han säger: Ivrig, analytisk, drivande. Får han ledigt nu efter jobbet med hallen? Nej, inte om Owe Svensson får bestämma. Nu ska han bli sponsoransvarig för klubben. Få se om Curt kan uttala ordet nej.

Curt har gjort en allsvensk säsong som back i Värmbol, 1972 - 1973. Han och Elisabeth har tre söner som har överträffat pappas bandykonster: Björn, Ulf och Per. Alla fostrade i Vetlanda BK och alla har spelat i Hammarby.

När Curt tyckte att det blev ett intensivt resande till Zinkens IP från Småland, 90 mil tor, för att se de två yngsta pojkarna köptes en lägenhet på Södermalm. Nu har han sex och en halv minuters promenad från lägenheten till Zinken.

Storebror Björn var en tid spelande tränare i Åby/Tjureda, Ulf var med och förde upp klubben till elitserien. Han bor i Stockholm och är tveksam till en fortsättning.

Ett ungt lejon i buren

Hur ska det gå för klubben bland de stora lagen? Det blir tufft. Tre nyförvärv hittills: Viktor Törner, Arvid Johannison och Jonathan Svensson, alla från Vetlanda. Men klubben har ett lejon i buren: 19-årige Viktor Birgersson, som sensationellt togs ut i nye förbundskapten Michael ”Micke” Carlssons första trupp.

FAKTA: Klubben har ansökt om driftsbidrag på 3,8 miljoner kronor per år samt upprättande av nyttjanderättsavtal på 500 000 kronor per år. Kommunen ger idag klubben ett driftsbidrag som innefattar elkostnad, avskrivning och räntekostnader på mellan 900 000 och 1,2 miljoner kronor varje år. Åby/Tjureda får utöver detta även föreningsstöd från kultur-och fritidsnämnden på omkring 300 000 kronor per år. Kommunens förslag till kommunfullmäktige är att dessa stöd blir kvar på nuvarande nivå. Det är kommunfullmäktige som slutgiltigt beslutar i ärendet den 21 maj.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.